19.5.2016. 22:27
0
Da li su ipak zdravije banane koje imaju crne tačkice?
Banane su neizostavan dio jelovnika velikog broja ljudi, a nisu rijetki ni oni koji ih konzumiraju svakodnevno. Jeftine su i široko dostupne, a s obzirom na njihova ljekovita svojstva, važno je konzumirati ih redovno.

Koliko puta ste na bananama primijetili malene crne tačkice, a da se pri tome niste zapitali šta zapravo znače? A odgovor je prost, stručnjaci tvrde da su takve banane zapravo zrele i da su u mnogo slučajeva čak i zdravije od ''običnih'', žutih.

Banana s crnim tačkicama na kori proizvode supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor ili faktor tumorske nekroze) koja ima sposobnost borbe protiv anomalnih ćelija. Stoga su neprocjenjivo važne za bolji imunitet, piše N1.

U poređenju sa bananom ''obične'' zelene kore, ona sa crnim tačkicama je čak osam puta bolja za efikasnost bijelih krvnih zrnaca . Dakle, kada ste u poziciji da birate, uvijek se odlučite za ''neugledne'' banane sa šarenom korom i crnim tačkama. Zdravije su.


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.