25.5.2016. 20:02
0
Zašto ne treba bacati vodu u kojoj se kuhala tjestenina?
Vodu u kojoj se kuhala tjestenina nikada ne bi trebalo da bacate. Zašto?
Zato što ona može biti savršeni dodatak sosu za tjesteninu pa će na taj način poboljšati ukus i teksturu umaka. Zbog svojih svojstava, ali i zlatne boje koju poprimi, voda u kojoj se kuhala tjestenina naziva se i tečnim zlatom.

Kako biste od vode u kojoj se kuhala tjestenina dobili maksimum bitno je da pazite u kolikoj količini vode tjesteninu kuhate. Naime, vode ne smije da bude previše, već sipajte onoliko vode koliko je potrebno da prekrijete tjesteninu dok se kuha. Bojite se da će se tjestenina slijepiti ako se kuha u malo vode? To se neće dogoditi ako je u poečtku nekoliko puta dobro promiješate.

Kada je tjestenina kuhana, u vodi će ostati savršeni koncentrat skroba, pa će voda biti vidljivo viskozna. Nekoliko kašika vode u kojoj se kuhala tjestenina dodajte sosu koji će tako dobiti predivnu svilenkastu teksturu. Preostalu vodu nikako nemojte bacati! Napravite zalihe tako da je zamrznete u malim količinama (posude za led će savršeno poslužiti u tu svrhu). Svaki put kada pravite čorbe, gulaše, rižoto ili umake dodajte jednu ili dvije kockice.

(CDM/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.