Voćna šampita: Vrijeme je za slatko
Spremite jednostavnu i odličnu poslasticu.
Potrebno:
Biskvit:
6 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika ulja
6 kašika mlijeka
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 šaka mljevenih oraha ili badema
Šaum:
6 bjelanaca
250-300 gr šećera
1 tegla kompota od višanja
Priprema:
Tepsiju namazati uljem i obrašniti.
Pomiješati suve sastojke 6 kašika brašna, 1prašak za pecivo, šaku mljevenih oraha, badema, 6 žumanaca, 6 kašika šećera. Mutiti mikserom 6 kašika mlijeka, 6 kašika ulja.
Zatim pazljivo dodavati mješavinu brašna, praška za pecivo i oraha (ili badema).
Miješati varjačom, nikako mikserom. Lijepo izjednačiti i izliti u tepsiju, poravnati i staviti da se peče. Ne treba peći dugo, možda 20-tak minuta, ipak probati čačkalicom. Ohladiti.
Višnje ocijediti. Ohlađen biskvit natopiti sokom od višanja. Poređati višnje.
Šaum:
Od 6 bjelanaca i 300 gr šećera napraviti po ovom receptu šaum.
Dobro umućen vruć šaum rasporediti po višnjama i izravnati.
Dobro ohladiti prije služenja.
(CDM/Alen Avdić)