11.6.2016. 8:31
0
Ako ste na dijeti, izbjegavajte ovo voće i povrće!
Jeste li znali da nije sve voće i povrće korisno kada pokušavate da izgubite kilograme?
Premda nutricionisti uvijek preporučuju izbalansiranu ishranu, koja uključuje velike količine voća i povrća, neke namirnice bi trebalo da zaobilazite, pogotovo ako pokušavate da smršate.  

SUHO VOĆE
Suho voće je zdravo, ali zbog specifičnog procesa obrade tokom koje se izvlači voda iz plodova, radi se o veoma kaloričnim namirnicama. Sto grama suhog grožđa sadrži čak 500 kalorija, pa bi uživanje u ovim slatkim zalogajima svakako trebalo ograničiti. 

KONZERVIRANO VOĆE
U procesu konzerviranja dodaju se hemijski aditivi i šećeri, koji povećavaju kalorijsku vrijednost proizvoda. Ponekad je lakše naći komadiće konzerviranog egzotičnog voća, nego njihovu svježu varijantu.

Sto grama svježeg ploda ananasa sadrži oko 50 kalorija, a ista količina konzerviranog voća duplo više. 

AVOKADO
U ovom zelenom tropskom voću nalaze se esencijalne masne kiseline koje poboljšavaju zdravlje srca. No, u sto grama avokada nalazi se i 160 kalorija, što je otprilike četiri puta više nego u istoj količini jabuke.

KROMPIR
Slatki krompir je dobar izvor vitamina A i C, kao i drugih hranjivih sastojaka. Sto grama barenog krompira sadrži 86 kalorija, ali ako napravite krompir pire, koji podrazumjeva i mlijeko, ulje i so, dobićete dvostruko više kalorija.

Bolja varijanta je zeleno lisnato povrće, koje u sto grama ima oko 20 kalorija. 

KUPOVNI SOKOVI OD VOĆA I POVRĆA
Prirodni sokovi su dobro rješenje za ljude koji nemaju vremena i mogućnosti da jedu svježe plodove voća i povrća. Međutim, trebalo bi da budete oprezni, jer se u kupovnim sokovima često nalaze velike količine skrivenog šećera i soli, koji povećavaju kalorijsku vrijednost cijelog napitka.

(Mens Helath/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.