Lagani ručak iz rerne...
Potrebno:
2 orade
200 ml bijelog vina
1 manja glavica bijelog luka
150 ml maslinovog ulja
so, biber, vegeta
grančica ruzmarina
500 g blitve
400 g krompira
2 čena bijelog luka
Priprema:
Bijeli luk očistimo i isitnimo, pa ga potopimo u bijelo vino i pustimo da odstoji oko dva sata kako bi vino upilo bijeli luk.
U drugoj posudici pomiješamo ulje, biber i vegetu. Ribu očistimo, operemo i papirnim ubrusom prosušimo, uzdužno presiječemo, posolimo i namažemo pripremljenim uljem uz pomoć grančice ruzmarina. Ostatak ovog ulja pomiješamo s prethodno pripremljenim vinom i bijelim lukom.
Ribu stavimo u pouljenu vatrostalnu posudu i pečemo poklopljenu na 200 stepeni oko 50 minuta. Dok se peče, ribu premazivati vinom koje smo pomiješali sa uljem i bijelim lukom.
Sa druge strane očistimo i operemo blitvu i krompir. Krompir nasjeckati na kockice i staviti da se kuva u slanoj vodi oko 15 minuta, a onda dodamo u vodu blitvu, dva čena bijelog luka, malo maslinovog ulja i sve kuhati još 5-7 minuta. Procijediti i služiti uz ribu.
(CDM/Alen Avdić)