7.7.2016. 15:17
0
Orada iz rerne
Lagani ručak iz rerne...

Potrebno:

2 orade

200 ml bijelog vina

1 manja glavica bijelog luka

150 ml maslinovog ulja

so, biber, vegeta

grančica ruzmarina

500 g blitve

400 g krompira

2 čena bijelog luka

Priprema:

Bijeli luk očistimo i isitnimo, pa ga potopimo u bijelo vino i pustimo da odstoji oko dva sata kako bi vino upilo bijeli luk.

U drugoj posudici pomiješamo ulje, biber i vegetu. Ribu očistimo, operemo i papirnim ubrusom prosušimo, uzdužno presiječemo, posolimo i namažemo pripremljenim uljem uz pomoć grančice ruzmarina. Ostatak ovog ulja pomiješamo s prethodno pripremljenim vinom i bijelim lukom.

Ribu stavimo u pouljenu vatrostalnu posudu i pečemo poklopljenu na 200 stepeni oko 50 minuta. Dok se peče, ribu premazivati vinom koje smo pomiješali sa uljem i bijelim lukom.

Sa druge strane očistimo i operemo blitvu i krompir. Krompir nasjeckati na kockice i staviti da se kuva u slanoj vodi oko 15 minuta, a onda dodamo u vodu blitvu, dva čena bijelog luka, malo maslinovog ulja i sve kuhati još 5-7 minuta. Procijediti i služiti uz ribu.

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.