Ljeto je bogato svježim namirnicama, a posebno mirisnim voćem i povrćem. Ako dosad niste koristili korabu, svakako je uvrstite na svoj jelovnik jer ima brojne pogodnosti za figuru i zdravlje.
Koraba je najčešći dodatak kuhanim jelima. Od nje se mogu pripremati pirei, može se ispeći na roštilju kao prilog mesu i ribi, ili se jesti sirova. U sirovom obliku ima najviše vitamina C koji snaži imunitet, pojačava apsorpciju željeza te povoljno djeluje na probavni sistem.
Koraba je korjenasta biljka iz porodice kupusnjača, a okusom podsjeća na bijelu repu. U stotinu grama korabe nalazi se tek 27 kalorija, pa možemo reći da je riječ o pravoj saveznici dijetalne prehrane koja garantuje gubitak kilograma.
Donosimo vam jednostavan recept za salatu s ovom ljetnom namirnicom koju svakako treba uvrstiti na jelovnik.
Brza ljetna salata s korabom:
1 veća glavica korabe
¼ glavice ljubičastog kupusa
2 mrkve
½ pola crvenog luka
1 kisela jabuka
½ limuna
maslinovo ulje
sol i biber
Priprema:
1. Ogulite korabu i narendajte na tanke trake. Narendajte i očišćene mrkve, kupus, i luk. Dobro promiješajte.
2. Jabuku operite pa izrežite na tanke trake, te pokapajte s nekoliko kapi iscijeđenog limunovog soka da ne potamni.
3. Od ostatka limunovoga soka, maslinovog ulja, soli i papra napravite dresing za salatu. Sve zajedno dobro promiješajte. Idealno je da poslužite uz ribu s roštilja.
(Anesa Agović / Zadovoljna.hr)