15.7.2016. 20:15
0
Ako već niste imali priliku probati domaći slatki hljeb, sada je pravo vrijeme
Osim u glavnom jelu ili kao prilog, tikvice svoje mjesto u zadnje vrijeme često nalaze i u receptima za kolače i hljeba.

Ovaj mirisni hljeb hrskave korice i citrusnog okusa nikog neće ostaviti ravnodušnim. Punoća okusa i njegova rahlost, spretno je sakrila da su tikvice njegov glavni sastojak. Napravite ga, ni mrvice neće ostati nakon njega, prenosi Gastro.hr.

Sastojci:

Za hljeb:
3 šoljice naribane tikvice
2 šoljice šećera maslac (za podmazivanje)
2 šoljice (240 g) brašna
1 kašikica soli
2 kašikice đumbira
1 kašikica praška za pecivo
1/2 kašikica sode bikarbone
1/2 kašikice muškatnog oraščića
3 kašikice maka
1 kašikica nasjeckanog đumbira
3 jaja
narendana korica 2 limuna
2 kašikice ekstrakta vanilije
1 šoljica maslinovog ulja

Za glazuru:
1/4 šoljice limunova soka
1 šoljica štaub-šećera

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Pomiješajte narendane tikvice s 1/4 šoljice šećera i ostavite da se iscijedi tekućina iz tikvica.
2. Kalup lagano premažite s maslacem i stavite papir za pečenje da viri preko rubova. U drugu zdjelu zajedno pomiješajte brašno, sol, đumbir, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić, mak i nasjeckani đumbir. U posebnu zdjelu pomiješajte ostatak šećer (1 1/3 šoljice), jaja, limunov sok i ekstrakt vanilije i dobro izmiksajte.
3. Suhe sastojke dodajte mokrima i lagano miješajte dok se ne sjedine.
4. Sada dodajte iscijeđene tikvice i sve lagano miješajte dok se smjesa ne sjedini. Tijesto ulijte u kalup i pecite oko 70 minuta, dok nožić ili čačkalica ne izađe čista.
5. Ostavite da se hljeb hladi oko 20 minuta. Napravite glazuru od limuna. Zajedno umutite sok od limuna i štaud šećer dok smjesa ne postane glatka. Glazuru prelijte preko hljeba. Kad se sve ohladi, narežite na komade i uživajte u slatkim zalogajima.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.