Presolili ste jelo? Ovi trikovi će ga spasiti.
Voda uvijek spašava stvar
Ako ste pripremali gulaš ili supu, nemate puno problema. Jednostavno dodajte vodu i pustite da tečnost ponovo provri. Ako je potrebno zgusnuti varivo ili gulaš koji ste pripremili, učinite to sa malo brašna.
Kiselina za ublažavanje
Limunov sok, vinsko sirće… Svejedno je koje od ovoga ćete koristiti, samo pazite da ne pretjerate. Limunov sok je savršen za spašavanje presoljene ribe i pečenih krompira.
Namakanje
Recimo da ste kupili presoljenu šunku ili pančetu. Jednostavno ih uronite u hladnu vodu i ostavite da u njoj stoje nekoliko sati. Voda će izvući so iz ovakvih namirnica prilično uspješno.
Krompiri i so
Skrob je prilično dobar za razblaživanje ukusa. U vaše varivo dodajte jedan zgnječeni krompir koji će odmah poboljšati ukus i ublažiti žestinu soli.
Neka bude kremasto
Dinstate piletinu koju ste nažalost presolili? Dodajte joj malo kisele pavlake ili pavlake za kuhanje. To će svakako ublažiti so, ali i dati drugu dimenziju jelu, tako da to svakako imajte na umu.
(CDM/Alen Avdić)