28.7.2016. 16:37
0
Znate li kako od mlijeka napraviti šlag?
U nekoliko koraka napravite laganiju verziju šlaga u kojem, umijesto slatkog vrhnja, glavnu ulogu igra mlijeko.

Šlag je odličan dodatak ljetnim slasticama, od sladoleda, voćnih torti ili kupova. Pravo otkriće za ove tople mjesece, kada nam se jede samo nešto laganije, je šlag koji se umjesto slatkog vrhnja radi od mlijeka.

Kao i tučeno vrhnje možete ga napraviti baš po vašem guštu s dodacima poput ekstrakta vanilije ili ga aromatizirati rumom ili nekim likerom poput amaretta. U videu na koji smo naišli pogledajte kako u nekoliko jednostavnih koraka napraviti šlag s manje masnoće, ali jednako slastan. 

Sastojci: 
1/4 šolje hladne vode
10 grama želatine u prahu
1 šolja mlijeka
1/2 kašike ekstrakta vanilije
1/4 šoljice šećera u prahu

Priprema: 
1. Želatinu otopite u vodi. Ako ste je kuhali, želatinu dobro rastopite miješajući je pjenjačom. Potom je pustite neka se ohladi. 

2. U zdjelu stavite mlijeko i dodajte mu ohlađenu želatinu i razradite pjenjačom. 

3. Dodajte im šećer u prahu, ekstrakt vanilije i liker po želji. Miksajte pjenjačom, ostavite desetak minuta, a zatim mikserom tucite smjesu dok ne dobijete šlag. Poslužite ga uz slasticu po želji ili uz voćnu salatu.

(Anesa Agović / Punkufer.hr)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.