22.4.2017. 15:29
1
Kolač pun oraha i čokolade: Bezimeni desert niko ne zaboravlja
Nema boljeg deserta od ovog.

Ovaj kolač nema ime jer mu je dovoljan samo ukus. Toliko je pun čokolade, fila i oraha da ga nikad nećete zaboraviti, piše “Stvar okusa“.

Sastojci za tijesto:

10 bjelanaca
250 gr kristal šećera
220 gr mljevenih oraha
3 male kašičice brašna
Sastojci za čokoladni fil:

200 gr tamne čokolade
250 ml tečne pavlake za šlag
Preliv:

150 gr mliječne čokolade
200 ml tečne pavlake za šlag
1 mala kašičica putera
Priprema:

Prvo napraviti čokoladni fil. Sitno isjeckati čokoladu, ugrijati do vrenja tečnu pavlaku za šlag, preliti preko čokolade i dobro sjediniti, izmiješati da se dobije glatka i sjajna smjesa.

Dobro ohladiti u frižideru oko 3 – 4 sata. Bjelanca miksirati dok se ne dobije srednje čvrsta pijena pa polako dodavati šećer uz stalno miksiranje.

Kada se dobije čvrst, sjajan sam lagano umiješati mljevene orahe i brašno. Sipati smjesu u veliku tepsiju od rerne u koju je stavljen papir za pečenje.

Peći testo oko 20 – 25 min dok lako ne porumeni po površini. Pečeno tijesto ohladiti pa ga preseći na tri jednaka djela kraćom stranom (dobiju se tri kore).

Ohlađenu čokoladu izmiksirati pjenasto i podjeliti na dva dijela. Prvu koru premazati polovinom fila, staviti drugu koru, premazati drugom polovinom fila, staviti treću koru. Nafilovan kolač staviti u frižider na dva – tri sata.

U međuvremenu otopiti čokoladu u tečnoj pavlaci, dodati kašiku putera, dobro izmiješati pa ostaviti na stranu da se preliv ohladi. Tečnim prelivom prelijte ohlađen kolač pa ga vratiti u frižider da preliv očvrsne, najbolje preko noći.

Sljedeći dan kolač sjeći na kocke i posluživati.

(Merima Druškić)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.