14.5.2017. 14:05
0
Najbolji recept za krempitu: Vazdušasta, slasna i nezamjenjiva
Ako se razmišljate koji kolač da spremite, uvijek se odlučite za krempitu – tu nema greške.

Kad kažemo “kao iz poslastičarnice”, za neki kolač to je kompliment, a za neki bi dobra domaćica rekla da je to skoro uvreda… zato za ovu krempitu kažemo, samo, najbolja, piše “Lepa & Srećna“.
 
Sastojci:

6 žumanca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mlijeka
6 kašika brašna
Fil:

6 bjelanaca
19 kašika šećera
4 kesice pudinga od vanile
1 l vode
prah-šećer za posipanje
Priprema:

Umutite varjačom 3 žumanceta s 3 kašike šećera, 1,5 kašikom ulja, 1,5 kašikom mlijeka i 3 kašike brašna.

Koru razvucite u manjem plehu obloženom pek-papirom i pecite na 200 stepeni. Postupak ponovite još jednom, dobićete dvije kore.

Dobro umutite bjelanca s 15 kašika šećera. Vodu zakuhajte s preostalim šećerom, pa ukuhajte puding od vanile i miješajte dok se ne zgusne. Dok je još vruće dodajte polako u umućena bjelanca uz neprestalno mućenje, sve dok se masa lijepo ne sjedini.

Donja kora neka ostane u plehu, preko nje stavite vruću umućenu masu, a preko tog fila stavite gornju koru. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite kolač u frižider. Sjecite kocke i svaku pospite prah-šećerom.

Uživajte!
(Merima Druškić)

Krempita
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.