7.7.2017. 15:01
0
Ovo je najbolji način da provjerite da li je meso svježe
Stručnjaci predlažu da kupujete meso koje je uzgojeno na području u kojem živite. Osim informacija na pakovanju, indikator kvaliteta može da bude i njegov izgled.

Međumišićna mast

Iako mnogo ljudi smatra da je nezdrava, veliki dio arome mesa potiče od njegove masnoće. Kvalitetno meso bi moralo da ima malo međumišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama kojima je prošarano.

Boja

Idealna boja zavisi od toga o kojoj životinji je riječ. Teletina bi trebalo da bude svijetla, ali ne bijela, isto kao i živinsko meso. Govedina treba da bude srednje crvene nijanse, ali ne i previše tamna. Svakako bi trebalo bježati što dalje od svih sivkastih nijansi mesa.

Voda

Ako je meso koje se kupuje zapakovano, u pakovanju ne smije da bude vode. Ako leži u krvavoj vodi, to znači da je staro.

Čvrstina

Postoji još jedan način da se provjeri da li je pakovano meso još svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje prvobitno stanje – ne smije da ostane nikakvo udubljenje. A površina mesa mora “da blista”, piše Tportal.hr.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.