Stručnjaci predlažu da kupujete meso koje je uzgojeno na području u kojem živite. Osim informacija na pakovanju, indikator kvaliteta može da bude i njegov izgled.
Međumišićna mast
Iako mnogo ljudi smatra da je nezdrava, veliki dio arome mesa potiče od njegove masnoće. Kvalitetno meso bi moralo da ima malo međumišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama kojima je prošarano.
Boja
Idealna boja zavisi od toga o kojoj životinji je riječ. Teletina bi trebalo da bude svijetla, ali ne bijela, isto kao i živinsko meso. Govedina treba da bude srednje crvene nijanse, ali ne i previše tamna. Svakako bi trebalo bježati što dalje od svih sivkastih nijansi mesa.
Voda
Ako je meso koje se kupuje zapakovano, u pakovanju ne smije da bude vode. Ako leži u krvavoj vodi, to znači da je staro.
Čvrstina
Postoji još jedan način da se provjeri da li je pakovano meso još svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje prvobitno stanje – ne smije da ostane nikakvo udubljenje. A površina mesa mora “da blista”, piše Tportal.hr.
(Alen Avdić)