21.9.2017. 17:03
0
U Jablanici održan sajam 'Dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva'
Deveti Sajam zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva, održan je danas u Jablanici u organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja te općine pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona i Općine Jablanica.

 Sajmu su, uz oko trideset izlagača kako iz Jablanice, tako i iz susjednih opština i gradova širom BiH, prisustvovali i predstavnici Federalnog, te kantonalnog nivoa vlasti, Edin Mušić, Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kao i predstavnici lokalnog nivoa vlasti na čelu sa Salemom Dedićem, načelnikom općine Jablanica.

 Svečano otvaranje upriličio je Salem Dedić, načelnik te općine, a prisutnima su se, između ostalih, obratili i Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK-a, Omer 
Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva.

 Jović je u svom obraćanju prisutnima, prisjećajući se 2014. godine i vremenskih nepogoda, te obilnih padavina, kazao kako je i 2017. godina za poljoprivrednike bila pogubna.

 - Ova godina počela je sa ekstremnim i dugotrajnim minusima, a onda se desio dan "D", kako ga ja nazivam, kada su se desili proljetni mrazevi, dok su sedmi i osmi mjesec obilježile velike vrućine i požari, a evo sada u devetom mjesecu ponovo imamo obilne kiše i nadam se da će ove nedaće završiti sa devetim i desetim mjesecom. U svim tim nedaćama, valja nam opstati kada je u pitanju poljoprivreda. Vlada ove županije nastoji pomoći poljoprivrednicima u okviru svojih mogućnosti, pa smo tako i ove godine, a i ubuduće, sponzorirali ovu manifestaciju - kazao je Jović, istaknuvši kako je njihova Vlada donijela Odluku o dodjeli sredstava vezano za pozne proljetne mrazeve.

 - Naravno toga će biti još. Do kraja godine podijeliti ćemo blizu 1. milion KM sa županijske razine. Također, tu je i ono što smo dugo godina najavljivali, očekivali i izborili u Ministarstvu, a to je da imamo nešto sredstava osiguranih za poticaje. Jučer smo imali tu diskusiju na sjednici Vlade HNK-a, gdje sam predložio, mimo ovih kultura koje su bile prvotno predložene, da se proširi ta lepeza kultura koje se mogu poticati. To se sada odnosi i na povrtlarstvo, malinarstvo i jagodičasto voće, a koristim ovu priliku da apeliram svim proizvođačima da se prijave za te poticaje kako bi ih kvalitetno potrošili do kraja godine - istaknuo je Jović.

 Omer Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva, čestitao je organizatorima manifestacije, koja, prema njegovim riječima, svake godine poprima sve veći karakter.

 - Ministar Jović je spomenuo nedaće s kojima su se proizvođači sreli u 2017. godini, što će prouzrokovati gubljenje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. Mogu reći da svi poljoprivredni proizvođači koji u 2017. godini povrate uloženo, mogu kazati da su uspjeli. Međutim, obilazeći ove štandove, vidim da poljoprivredni proizvođači s područja Jablanice, imaju moći da se odupru i tako surovim uslovima u 2017. godini, i na izložbenim štandovima ponude odgovarajuće poljoprivredne proizvode visokog kvaliteta. Da bi te proizvode stavili na tržište, normalno treba i analiza tih proizvoda, a Federalni zavodi u Sarajevu i Mostaru im stoje na raspolaganju - kazao je Kurtović.

 Salem Dedić, načelnik općine Jablanica, kazao je kako veliki odaziv izlagača iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine pokazuje da je 9. sajam 'Dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva', prerastao u jedan veoma kvalitetan sajam.

 - Općina Jablanica će zasigurno pomagati i u narednom periodu ono što je i do sada pomogala. Također, pomoći ćemo i kroz naknade za štete koliko budemo u mogućnosti, zajedno sa kantonalnim ministarstvom, za velike štete koje su nanesene u poljoprivredi i poljoprivrednicima sa područja općine Jablanica - kazao je Dedić, izrazivši zahvalnost svim prisutnima na današnjem sajmu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.