6.11.2018. 16:40
0
Sezonska hrana najbolji čuvar zdravlja: Ovo voće i povrće uvrstite u jelovnik tokom novembra
Voće i povrće, kome je sada vrijeme, puno je zdravije od uvoznog ili iz plastenika, za koje znate da mu trenutno nije vrijeme zrenja

Bilo da ste odlučili krenuti na dijetu, ili želite izbaciti toksine iz organizma, krajnje je vrijeme da shvatite koliko je dobro jesti sezonsko voće i povrće.

Sve kulture koje sada sazrijevaju pune su vitamina i minerala, koji su iznimni za zdravlje našeg organizma.

Zato, ako u svakoj svakodnevni jelovnik želite uvrstiti sezonke namirnice, evo koje je voće i povrće najbolje jesti u novembru:

Jabuke

Sezona jabuka na vrhuncu je. Sada su najzdravije i najukusnije. Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina C i odličan izvor dijetalnih vlakana. Jabuke bismo trebali jesti svakodnevno, a možete ih pripremati na različite načine.

Avokado

Avokado je kremast i ukusan. Sadrži jako malo holesterola i natrija. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina koje potiču zdravlje krvožilnog sistema. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K i folne kiseline. Avokado možete koristiti u pripremi različitih jela.

Kivi


Ovo je pravo malo čudesno voće. Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalija i bakra, a odličan izvor vitamina C i vitamina K. S obzirom na njegovu visoku nutritivnu vrijednost, u kiviju trebate uživati umjereno.

Narandže

Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiselina i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Narandža je savršena za jačanje imuniteta zbog pristupačnosti.

Kruške

Sezona krušaka sada je na vrhuncu i svakako ih trebate iskoristiti. Već u decembru neće biti toliko pristupačne, zdrave i ukusne. Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C, a odličan izvor dijetalnih vlakana.

Limun

Limun je puno više od voća za pripremu limunade. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu raznih jela.

Grejpfrut


Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Okus grejpfruta velikom broju ljudi ne odgovara, zbog čega ga nemaju naviku konzumirati.

Nar

Sadrži jako malo natrija. Dobar je izvor vitamina A, K, kalcija i magnezija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C i mangana. Nar je ukusan sam po sebi, bez ikakvih dodataka.

Dunja

Ugodnog je mirisa i okusa. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C.

Artičoke

Sadrže malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor niacina, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, folne kiseline i mangana.

Cvekla


Cvekla sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor vitamina C, željeza i magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Cvekla je odlična za pripremu napitaka i odlično se slaže s bobičastim voćem.

Brokula

Brokula bez sumnje pripada najzdravijim namirnicama na svijetu. Sadrži malo zasićenih masti i kholesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Kupus

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Mrkva


Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija.

Prokulice

Sadrže malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulice su neobičnog, pomalo gorkastog okusa, ali to ne znači da ne možete u njima uživati.

Komorač

Sadrži malo holesterola. Dobar je izvor niacina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, folne kiseline, kalija i mangana, prenosi Coolstyle.ba

Karfiol

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Karfiol je blagog okusa, pa se odlično slaže uz gotovo sve vrste mesa.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.