7.11.2018. 10:58
0
Napravite sami integralni keks
Savršen domaći keks može ostati svjež danima, a evo kako da ga sami napravite.
Sastojci:

– 100 gr integralnog ražanog brašna

– 100 gr heljdinog brašna

– 70 gr ovsenih pahuljica

– 100 ml maslinovog ulja

– 3 kašike meda

– 1 prašak za pecivo

– 1/2 kasičice soli

– 1 kašičica cimeta

– 1 kašika mljevenog lana

– oko 60 ml mlijeka

Priprema: 

Zamijesiti sve suve sastojke, a zatim dodati med i maslinovo ulje. Na kraju dodati mlijeko i rukama zamijesiti tvrdo i glatko tijesto. Ostaviti u frižideru 15 minuta.

Ohladjeno tijesto premjestiti na lagano pobrašnjenu radnu površinu i razviti ga malo oklagijom da bude debljine oko 1 – 1.5 cm.

Čašom vaditi tijesto i ređati na pleh obložen pek papirom.

Viljuškom praviti rupice na svakom keksu (ne preduboke rupice samo lagano utisnuti u tijesto), piše N1.

Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 12 do 15 minuta. Bitno je ne prepeći ih da ne bi bili tvrdi puno.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.