7.11.2018. 15:34
0
Spremite zapečenu boranija sa piletinom
Naš prijedlog za današnji ručak je zapečena boranija sa piletinom.
Potrebni sastojci:

500 g žute boranije

1 glavica crvenog luka

2 čena bijelog luka

2 mrkve

1 kašičica kopra

2 dl soka od paradajza

1 kašika brašna

1 kašičica mljevene paprike

350 g pilećeg bijelog mesa

500 g krompira

50 g margarina

100 g kačkavalja

1 dl mlijeka

ulje i mješavina začina

Način pripreme:

Crveni luk isjeći na kockice, mrkvu izrendati na krupno rende, a bijeli luk što sitnije isjeckati.

Na malo ulja propržiti crveni i bijeli luk, a zatim dodati mrkvu te i nju kratko propržiti.

Potom dodati boraniju i nastaviti sa dinstanjem dolivajući vode po potrebi.

Kada je boranija napola dinstane, dodati sok od paradajza, mljevenu papriku, kopar i začine po ukusu. Nastaviti sa dinstanjem dok povrće potpuno ne omekša. Pred kraj kuvanja dodati hladnu zapršku (mješavinu brašna i malo vode) i miješati dok se ne zgusne.

Piletinu isjeći na kocke i začiniti po ukusu, a potom je propržiti na vrelom ulju.

Krompir obariti i ispasirati, dodati u njega margarin, mlijeko i začine po ukusu pa dobro izmiješati da se dobije pire.

Vatrostalnu posudu nauljiti pa u nju sipati sok od boranije. U njega utisnuti prženu piletinu, a odozgo prekriti krompir pireom i posuti rendanim kačkavaljem. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 min, pišu Nezavisne.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.