8.11.2018. 20:00
0
Kuhar otkriva caku: Cijeli život pogrešno solimo hranu
U kom trenutku vi stavljate so dok pripremate obrok? Ispostavilo se da većina ljudi radi potpuno pogrešnu stvar.

Na Youtube kanalu America's Test Kitchen sproveden je jedan eksperiment kako bismo konačno dobili tačan odgovor na pitanje kada se tačno dodaje so - na početku ili na kraju kuhanja?

 Kuhar koji je eksperiment i sproveo kaže da su ga tokom školovanja uvijek učili da se so dodaje na početku pripreme jela, i on je to pravilo slijepo poštovao, nikad ga ne preispitujući. A onda se zapitao šta će se desiti ako uradi suprotno. To je i uradio, a rezultate je podijelio sa gledaocima.

 Ispostavilo se da su učitelji, kao i u većini slučajeva, bili u pravu. Jer kada so dodate na početku kuhanja, dok su namirnice hladne, ona će postepeno prodirati u namirnice i ukus će biti ravnomjerniji i intenzivniji. S druge strane, ako dodate so na kraju kuhanja, namirnica će samo dobiti omotač od soli, pa će ti zalogaji biti preslani, a unutrašnjost bljutava.

A šta se dešava ako zaboravite da posolite jelo prije pripreme? U tim slučajevima možete soliti naknadno, ali ponovo ne na način na koji inače radimo, odnosno da jednostavno prospemo svu planiranu količinu po namirnici. Dodajte malo po malo, kako ne biste presolili jelo. U svakom slučaju neće biti savršeno začinjeno, ali ćete makar izbjeći da jelo presolite.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.