9.11.2018. 17:51
0
Masna hrana povezana s umorom
Rezultati studije se temelje na praćenju 31 zdravog ispitanika normalne tjelesne mase u dobi od 18 do 65 godina.
Istraživanje američkih naučnika s Penn State College of Medicine povezalo je konzumaciju masne hrane s većom učestalošću osjećaja umora. Rezultati studije se temelje na praćenju 31 zdravog ispitanika normalne tjelesne mase u dobi od 18 do 65 godina. Pokazalo se kako je veći udio masne hrane u prehrani bio povezan s pospanošću tokom dana i poteškoćama u održavanju koncentracije. 

Nasuprot tome, veći unos ugljikohidrata dovodio je do lakšeg održavanja koncentracije. Na nalaze nisu utjecali faktori poput dobi, spola, indeksa tjelesne mase, ukupnog trajanja sna i ukupnog unosa kalorija. Ranija istraživanja su već povezala visoki udio masti u prehrani s većim rizikom obolijevanja od bolesti srca i nekih oblika raka.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.