Flambiranje je kulinarska tehnika koju su osmislili francuski kuvari krajem 19. stoljeća, kako bi u sali za ručavanje fascinirali goste i na taj način ih privukli da ponovo posjete njihov ugostiteljski objekat.
Osim toga što su gosti nagrađeni vizuelnom doživljaju samog flambiranja, ovim jelo dobija i prefinjeniji ukus.
Sam postupak podrazumijeva da se već pripremljeno jelo preliva aromatičnim pićima (sa visokim procentom alkohola), poput voćnih likera ali i konjaka, viskija, ruma, džina i slične žestine, a potom se zapali i tako u plamenu iznese na sto, prenosi CDM.
Ovim načinom pripreme, jela dobijaju specifičan ukus i miris. Mogu se flambirati i slana i slatka jela.
Od slanih đakonija ovom tehnikom najčešće se obogaćuje ukus govedine, divljači i ribe, te se one prelivaju konjakom, viskijem i rumom, dok se poslastice i voće natapaju aromatičnim voćnim likerima. Sam čin preporučeno je izvesti nad jelom posluženim u vatrostalnoj ili porculanskoj činiji.
Alkohol tokom flambiranja ne isparava u potpunosti, nakon što se plamen ugasi, izgori samo 20% njega. Iz tog razloga, osobe koje su osjetljive na alkohol, ili iz zdravstvenih razloga ne smiju da ga unose, moraće da se zadovolje samo vizuelnom predstavom
(Lejla Trle)