13.11.2018. 10:04
0
Suhe šljive – idealne za vraćanje probavnog sistema u ravnotežu
Svako od nas se u određenoj dobi susreo s problemom neredovne stolice. Nelagoda zbog zatvora može imati nekoliko uzroka.

Međutim, kod traženja olakšanja, ishrana je uvijek dobro mjesto za početak.

Suhe šljive, koje svi znamo i volimo, su jedna od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sistema u ravnotežu. Suhe šljive pomažu urednoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva.


Idealne za omekšavanje stolice

Drugi razlog zbog kojeg su suhe šljive korisne za probavni sistem je taj što one sadrže visoku količinu topivih i netopivih vlakana – preko 3 grama po četvrtini šoljice, prenosi Zabavaikuhinja.com.

Kad se topiva vlakna pomiješaju s tekućinom, ona se formiraju u gel koji pomaže omekšavanju stolice. Stoga se nakon konzumacije vlakana savjetuje pijenje vode. Naime, vlakna imaju sposobnosti brzog upijanja vode.

Netopiva vlakna prolaze kroz naš sistem uglavnom netaknuta; njihova je zadaća pokrenuti nakupljene tvari kroz crijeva. I u ovom se slučaju voda iznova pokazuje kao važan čimbenik. Jer kada je probavni sistem već usporen, dodavanje vlakna bez dovoljno tekućine može doista napraviti još veći problem, uzrokujući vjetrove i nadimanje.

Međutim, postoji jednostavno rješenje. Najučinkovitiji način da se riješite zatvora uz pomoć suhih šljiva je njihova rehidracija koja će izmijeniti njihovu teksturu i učiniti ih sočnima. Dodatna tekućina će pomoći u potiskivanju vlakna kroz naša crijeva, čineći stolicu mekšom i laganijom za izbaciti.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.