13.11.2018. 15:48
0
Avokado – zeleni izvor zdravlja
Avokado se smatra najnutritivnijim voćem u prirodi, a njegov naziv dolazi od astečke riječi ahuacatl. Naziva se još i “aligatorska kruška”, a taj naziv dobio je po obliku te gruboj površini kore.

Podrijeklo avokado vuče iz Središnje i Južne Amerike, gdje se počeo uzgajati 8000 g. pr. Krista, a tamo su ga oduvijek smatrali kraljevskim voćem.


Ljekovita svojstva avokada

Avokadu se pripisuju brojna ljekovita svojstva. Koristi se za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava, zbog kvalitetnog sastava masnih kiselina koje sadrži te za regulaciju krvnog tlaka zbog bogatstva kalijem. Sadrži sastojke koji štite od raka dojke i prostate. Bogat je izvor vitamina E koji štiti kožu, a važan je i za normalno funkcionisanje organizma. 
Dijetalna vlakna koja se nalaze u avokadu reguliraju probavu i štite probavni sistem te pomažu kod regulacije težine tako što na sebe vežu vodu i povećavaju volumen što daje osjećaj sitosti. Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomlađivanja stoga se koristi u kozmetičkim tretmanima te za  zaštitu od sunca.

Kupovina i čuvanje avokada

Prilikom odabira avokada bolje je uzeti tvrdi i nezreli avokado, koji će stajanjem na sobnoj temperaturi dozrjeti. Zreli avokado treba se čuvati u frižideru, do sedam dana. 
Zrelost avokada utvrđuje se opipom: nezreli avokado je tvrd na dodir, zreli blago mekan, a  prezrelom se na mjestu pritiska stvaraju udubine. Pire od avokada može se čuvati u zamrzivaču do pet mjeseci, prenosi portal Slatkopedija.hr.


Upotreba avokada u slasticama

Avokado se koristi u pripremi brojnih slastica, poput moussea, sorbeta i sladoleda, ali i u pripremi voćnih salata.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.