16.2.2022. 14:51
0
Ovo je 10 super namirnica koje će obilježiti 2022.
?Želite znati o kojoj će se hrani pričati ove godine? Imamo odgovor. Čak 1173 dijetetičara složila su popis koji otkriva koji će prehrambeni trendovi obilježiti 2022. godinu, piše Index.hr.

Želite znati o kojoj će se hrani pričati ove godine? Imamo odgovor. Čak 1173 dijetetičara složila su popis koji otkriva koji će prehrambeni trendovi obilježiti 2022. godinu, piše Index.hr.



Stručnjaci za prehranu odmjerili su kupovne navike potrošača, trendi dijete i još mnogo toga. Tako su sastavili listu 10 super namirnica koje imaju bezbroj nutritivnih prednosti. 


"Ljudima su u fokusu zdravlje i imunitet, a sve je popularnija biljna prehrana. Zato su opcije bogate hranjivim tvarima važan dio prehrane. Ljudi na hranu počinju gledati kao na lijek za sprječavanje bolesti", komentirala je u priopćenju Louise Pollock, predsjednica Pollock Communicationsa, tvrtke koja je objavila popis. 


"Osim toga, za očekivati je da će rasti interes za funkcionalnu hranu koja sadrži sastojke koji pružaju i zdravstvene prednosti, a ne samo hranjive tvari", dodala je. Evo što je sve na popisu.


Fermentirana hrana


Fermentirana hrana kao što su jogurt i kimchi zauzela je prvo mjesto, vjerojatno zbog dobrobiti za jačanje imuniteta i probavnog sustava. Prema istraživačima sveučilišta Stanford, prehrana bogata fermentiranom hranom povećava raznolikost mikrobioma i poboljšava imunološki odgovor.

Borovnice


Sitno, ali moćno voće izvrstan je izvor antioksidansa, koji pomažu u zaštiti vaših stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, srčanih bolesti i drugih stanja. Osim toga, antioksidansi su također važni za rast kose, jake nokte i zdravu kožu.


Sjemenke


Sjemenke, poput chia sjemenki i sjemenki konoplje, nutritivno su iznimno snažne. Chia sjemenke su prepune antioksidansa, minerala, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Prema studiji iz 2016., specifični antioksidansi u chia sjemenkama imaju svojstva koja možda djeluju protiv raka, kao i zaštitni učinak na srce i jetru. Chia sjemenke su također izvrstan izvor kalcija, fosfora i magnezija, što znači da mogu poboljšati zdravlje kostiju.

Egzotično voće

Iako nema ništa loše u standardnom voću kao što su jabuke i naranče, 2022. je godina egzotičnog voća kao što su peruanske jagode i acai bobice. Ovo voće prepuno je antioksidansa, može poboljšati razinu kolesterola, a prema studiji iz 2014. može zaštititi vaš mozak od oštećenja koja se javljaju kako starite.



(Kenan Bešlija) 

 
Hranavoće
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.