22.2.2023. 15:51
0
Deset specijaliteta Jugoslavije koje neki izbirljivci više ne bi pojeli ni za "živu glavu": Nađu li se i danas na vašem stolu?
Za vrijeme bivše Jugoslavije domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica, pa su se često snalazile s onim što su imale – to je izrodilo baš ove specijalitete.

10 specijaliteta bivše Jugoslavije

U nastavku se prisjetite ili saznajte što su jeli naši stari, donosimo vam 10 specijaliteta Jugoslavije koje neki izbirljivci više ne bi pojeli ni za "živu glavu"…

Hladetina
U lonac se stave šuplje juneće kosti i to se kuha cijeli dan na laganoj vatri. A onda se kasnije začinjena supa razlije po tanjirima i kada se stisne, hladetina se služi kao predjelo.

Žumance sa šećerom
Ako je dijete htjelo jesti nešto slatko, majka je uzimala žumance i šećer te mutila smjesu dok ne bi izgubila svu snagu, a onda je dijete uživalo u tome. Možete li zamisliti da sada djetetu date svježe jaje sa šećerom? Danas je to sasvim zaboravljen, ali i pomalo nezamisliv slatkiš.

Hljeb i biljna mast
Svi oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog stoljeća sjećaju se sreće i zadovoljstva nakon što bi, nakon cjelodnevne igre, došli kući na večeru i pojeli krišku hljeba namazanom biljnom masti i posutom crvenom začinskom paprikom. Oni koji bi htjeli slađe, jeli bi krišku masti sa šećerom.

Varivo od mahuna
Krumpir, luk, mrkva i mahune stavite u lonac, dodaju se tri kašike biljne masti, malo vode i začina te se stavi kuhati. Ko je veliki ljubitelj mesa, može dodati pokoju komad.

Čorba od prase
Neki još uvijek imaju traume od prekuhanih niti prase koji slobodno plutaju po tanjiru. To je čorbica koja oživljava dušu, ali smo je danas zanemarili. Koliko je prošlo od vremena kada ste posljednji put pojeli pun tanjir čorbe od prase?

Saft od tripica
U restorane su ljudi odlazili specijalno na tripice. Znalo se da ne postoji ukusnije restoransko jelo do tripica u saftu.

Pohovani mozak
Mozak iz teleće glavuše bio je delikatesa u kojoj su mnogi uživali, pripremala se na naglo pa čak i pohovala…

Janjeća pluća na kiselo
Jedna od delikatesa bila su i janjeća pluća koja se izrežu na trakice te se dinstaju na luku, a od začina se dodavala sol, biber, paprika te sirće od jabuke.

Kupus i meso
Kiseli kupus s mesom se uvijek pripremao u zimsko vrijeme. Potrebna su vam samo dva glavna sastojka – kiseli kupus i dobar komad suhog mesa. Jelo se kuha oko dva i po sata na laganoj vatri i poslužuje uz kuhani krompir.

Pohovani hljeb ili prženice
Prije nije bilo bacanja starog hljeba, naime, bio je idealan za slatki desert u kombinaciji s jajima. Na 3 šnite (srednje veličine) potrebno je 1 jaje. Viljuškom izmutite jaje, dodajte kašiku mlijeka (koliko jaja toliko žlica mlijeka) i blago posolite. Krišku hljeba umočite s obje strane u dobivenu smjesu od jaja i pržite na ugrijanom ulju s obje strane dok ne dobije zlatno-žutu boju, prenosi Raport.

(A. Balićevac)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.