27.2.2023. 22:30
0
Ovo su namirnice koje trebate izbjegavati kupovati kada su na akciji
FOTO: Ilustracija
Iako je kupovina određene hrane na akciji u supermarketu čak i poželjna, ponekad to može biti veliki zdravstveni rizik. Kada se kvarljivim namirnicama bliži istek roka trajanja, supermarketi žele brže premjestiti artikle i smanjiti bacanje hrane.

Zbog toga izbjegavajte kupovinu ovih namirnica.

Prethodno narezano voće ili povrće

Ako je već narezano voće i povrće na sniženju, vjerovatno je lošijeg kvaliteta i uskoro će mu isteći rok trajanja. Osim ako ih ne planirate konzumirati taj dan, vjerovatno ga je najbolje izbjegavati. Najbolje je da kupite cijeli proizvod i sami ga narežete kako biste imali svježiju namirnicu tokom cijele sedmice.

Prethodno oprane salate u vrećicama

Ako je prethodno oprano, zapakovano povrće za salatu na sniženju, vjerovatno mu uskoro ističe rok trajanja. Prije kupovine provjerite datum isteka i pregledajte pakiranje kako biste osigurali svježinu.

Jaja

Iako su jaja relativno glavna namirnica za čuvanje u frižideru, ipak ako naiđete na neka koja su dosta snižena, dobro razmislite. Uvijek je najbolje platiti više za visokokvalitetne proizvode životinjskog podrijetla, poput organskog mesa i jaja. Na taj način izbjegavate hormone i antibiotike koji se mogu naći u konvencionalnom mesu i ograničavate svoju izloženost određenim hemikalijama.

Meso

Bez obzira koliko dobra cijena bila, kada je riječ o proizvodima životinjskog porijekla, kvaliteta je ključna. Najbolje je potrošiti malo više na visokokvalitetno meso, tj. organsko, hranjeno travom, uzgojeno na pašnjacima.

Mlijeko

Ako koristite puno mlijeka, prije kupnje na popustu svakako provjerite rok trajanja na pakiranju. Pitajte bilo koga ko je ikada kući donio novu kutiju mlijeka i otkrio da je zapravo pokvarena nakon što je otvori.

Jogurt

Slično mlijeku, grčki jogurt i obični jogurt mogu se lako pokvariti pa budite oprezni kada ga pronađete na velikom popustu na polici svog omiljenog marketa. Ovo je pomalo nezgodno budući da je većina jogurta uzgojeno mlijeko s probioticima, tako da prirodno može imati kiselkast okus ili miris, čak i ako to nije nužno loše.

Upakovani hljeb

Upakovani hljeb je još jedna namirnica, koja bi mogla biti ustajala ako ga kupujete na akciji. Provjerite datum na pakiranju kako biste bili sigurni da je relativno svježe prije nego što ga odnesete kući. Još gore, mogli biste primijetiti da plijesan raste malo prije nego što želite ako iskoristite stvarno jeftinu ponudu u marketu.

Hrana bez konzervansa

Ovo se može činiti pomalo očiglednim, jer mnogi ljudi ionako vole izbjegavati konzervanse u hranim ali možda biste se trebali posebno kloniti prodajne hrane s oznakom "bez konzervansa", osim ako je ne namjeravate odmah pojesti. Jasno je da je nedostatak konzervansa u hrani loša ideja ako je upitno kada je hrana napravljena ili koliko je dugo stajala na polici.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.