23.4.2023. 17:13
0
Ovu hranu nipošto ne trebate držati u zamrzivaču: Moglo bi vas iznenaditi šta se događa "ispod nule"
Neka hrana može razviti opasne bakterije, a druga će izgubiti svoju teksturu i postati neukusna za jelo.

Evo nekoliko stvari koje ne mogu preživjeti temperature ispod nule:

Jaja

Zamrzavanje cijelog jajeta je velika greška, pa ako ste ih kupili naveliko, morat ćete biti sigurni da ih pojedete prije nego što se pokvare. Sirova jaja će se proširiti u zamrzivaču i uzrokovati pucanje ljuske. Ako ih trebate čuvati duže, možete ih razbiti, umutiti i zamrznuti u hermetički zatvorenoj vrećici.

Odmrznuto meso

Zamrzavanje mesa nije problem, ali ne možete zamrznuti meso koje je već odmrznuto. Ovo može biti opasno, a ponovno zamrzavanje pogoršava teksturu mesa, prenosi Net.hr.

Kremasta jela

Ako vam ostane, recimo, pire od karfiola, bolje je da ga pojedete sutradan jer to jelo, nažalost, ne možete držati u zamrzivaču. Bilo šta kremasto se može odvojiti ili zgrušati kada se čuva u zamrzivaču. To znači da uopšte nije ukusno.

Krem supe

Neki zamrzavaju domaću goveđu ili pileću supu, ali to ne bi trebala činiti s krem juhama. Krem juha od gljiva, brokule ili bundeve preukusna je, pa ste mislili pripremiti veću porciju za više navrata? Razmislite još jednom. Jela na bazi vrhnja u zamrzivaču mogu poprimiti neuglednu strukturu. Iako su takva jela i u tom slučaju sigurna za konzumiranje, zamrzivač će uništiti rapsodiju okusa i uskratiti vas za užitak. Vidjet ćete da vas, za razliku od domaće goveđe supe, krem jelo neće oduševiti nakon ovakvog skladištenja.

Majoneza

Jaje i ulje se pomiješaju s majonezom. Ne treba ih zamrznuti jer će se samo odvojiti, ostavljajući vam veliku teglu ulja i jaja.

Skuhana tjestenina

Ljeti većina voli brzinski ručak i razne kombinacije s tjesteninom, a tijesto s tunjevinom jedna je od najpopularnijih. Nerijetko tada tjesteninu stavljamo u zamrzivač, pa jedemo naknadno i nosimo sa sobom. Nekad je to dobra opcija, ali tijesto može izgubiti svoj ukusan okus i teksturu. Odlučiš li je ponovno zagrijati, vjerovatno ćeš učiniti pogrešku jer ohlađena tjestenina baš i ne trpi ponovnu toplinu. Nema onda potrebe ni naglašavati da tjesteninu ne treba zamrzavati jer će se time učiniti više štete nego koristi. Pritom nećete ni uštedjeti, ni najesti se.

Svježe povrće

Stavljanje salate u zamrzivač s namjerom da se ponovno iskoristi svakako nije dobra ideja. Nakon pola dana u zamrzivaču, začinjena salata postane daleko od ukusne, a čak se ni nenapravljena ne može predugo držati na niskim temperaturama. Zamislite šta bi se dogodilo da se u zamrzne voda iz salate - rezultat bi bila nejestiva salata. Isto vrijedi i za povrće bogato vodom. Stavi li se svježe povrće u zamrzivač, ono će postati premekano, primjerice, krompir i krastavac. Naime, krompir je bogat škrobom i vodom pa ako se zamrzne i potom odmrzne, za ručak bi imali mljackav i neukusan krompir.

Mlijeko

Mnogim namirnicama zamrzivač promijeni strukturu i to toliko da su jedva za konzumiranje. Isto je s mlijekom. Otvoreni tetrapak mlijeka držimo u frižideru, ali ne treba ga zamrzavati. Neki, doduše, kažu, da je zamrznuto mlijeko moguće čuvati i do mjesec dana, ali sastojci mliječnih proizvoda pod takvim se niskim temperaturama odvoje te izgube i na izgledu i na vrijednosti. Mlijeko, jogurt i vrhnje te ostale slične proizvode stoga drži dalje od zamrzivača. Otvoreno mlijeko najbolje je držati u frižideru do sedam dana.

Gazirana pića

Nije baš dobra ideja stavljati gazirano piće u zamrzivač jer bi se limenka ili boca mogla brzo raširiti pa puknuti i stvoriti nered. Ugljendioksid koji ih čini mjehuričastim također se gubi uslijed niskih temperatura što znači da će pića - ne puknu li - izgubiti na kvaliteti i okusu. Ipak se bolje uzdati u frižider.

Konzervirana hrana

To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo stajati.

Pržena hrana

Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.