10.4.2015. 11:00
0
„Neka ljudi pišu, zašto da ne?! Bolje nego da piju ili da se tuku!”
Nekada je književnost bilo zanimanje koje se jako cijenilo, što danas, kada sagledamo sve ono što se dešava u novom društu i kada pogledamo percepciju koju imaju neke nove generacije, i nije baš slučaj.
Književna scena u BiH nema selekciju i književnu kritiku koja će napraviti granicu između onoga što se naziva književnim šundom i onoga što možemo pripisati nekoj ozbiljnijoj književnosti. Pojedini naši sagovornici tvrde da u BiH gotovo pa i ne postoji književna kritika koja bi napravila valorizaciju djela. Kada je u pitanju ono što čitatelje u BiH najviše zanima pojedini naši sagovornici dijele mišljenje.

Naš sagovornik tvrdi da Federalno ministarstvo kulture, zajedno sa Fondacijom izdavaštva, nudi mizerne cifre piscima, a da na konkursima često prolaze "čudni" rukopisi. Izdavačke kuće, koje nisu na nivou onih koje imamo u regionu, se trude da isplate svoj rad, dok se često zapostavlja djelo koje se objavljuje. A izdavači tvrde da postoji određena selekcija djela, te da neke stvari nikada ne bi objavili, ni po koju cijenu.

Izedin Šikalo se susreo sa tužbom koju je protiv njega podigao istaknuti bh. mislilac, Esad Duraković. Izedin Šikalo tvrdi da je imao dogovor sa Durakovićem oko objave njegovog djela, ali da su se stvari promijenile preko noći i da je samo dobio mail u kojem piše da Duraković tuži Šikala jer je objavio djelo bez njegovog znanja. Na kraju razgovora sa našim sagovornicima, iste smo upitali da li su cijene knjiga koje objavljuju oni i njihove kolege previsoke.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Alen Alilović
Montaža: Emir Preljević


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.