28.10.2015. 13:03
1
Brojke i dokazi koji kažu da Husref Musemić i Slavko Petrović prave magiju sa skromnim igračima
Malo je onih realnih zaljubljenika u domaći fudbal koji su mogli pretpostaviti da će nakon prvih 13 kola u novoj sezoni BHT Premijer lige vrh tabele zauzimati tuzlanska Sloboda, ne zbog same Slobode i njenog igračkog kadra, koliko zbog ostalih klubova koji se trenutno takmiče u najjačem razredu bh. fudbala, prije svega mislimo na one najbolje. Sloboda, ekipa koja je u prvih 13 kola upisala samo jedan jedini poraz, je najveće iznenađenje jesenjeg dijela Premijer lige.

Sloboda Tuzla

Tuzlaci, koje sa klupe predvodi igračka i trenerska legenda FK Sarajevo, Husref Musemić, su u prvih 13 kola u novom izdanju Premijer lige upisali, kao što smo već istakli, samo jedan poraz, a on je došao na gostovanju kod zeničkog Čelika. Uz mostarski Zrinjski, Sloboda ima najviše pobjeda (osam), a tome su dodali i četiri neriješena rezultata, uz gol razliku 16:7. U šest utakmica koliko je Sloboda odigrala na Tušnju, jedino je Borac uspio da odnese barem jedan bod, a Olimpic, Rudar Prijedor, Travnik, Velež i Vitez su se sa Tušnja vratili bez ijednog boda. Već smo rekli da je Sloboda jedini poraz upisala u Zenici kod Čelika, a Sloboda je odnijela bodove iz Zvornika, Bijeljine i Istočnog Sarajeva. Neporaženi su napustili Pecaru, Grbavicu, a nisu poraženi ni u Doboju kod Kaknja, od ekipe Mladosti koja je, primjera radi, pobijedila i Željezničar i Sarajevo.

Tako je ekipa koja ukupno vrijedi oko 5,8 miliona eura u prvih 13 kola osvojila 28 bodova. Kada smo već kod Transfermarkta, 21-godišnji golman Slobode, Kenan Pirić, je najskuplji fudbaler Tuzlaka. On je procijenjen na 450 hiljada eura. Iza njega je Amer Ordagić koji vrijedi 400 hiljada eura. Prema spomenutom Transfermarktu, Sloboda je po vrijednosti fudbalera peti klub u Premijer ligi, a ispred nje su samo Sarajevo, Široki Brijeg, Zrinjski i Željezničar.

Ekipu Husrefa Musemića u nedjelju očekuje veliki ispit na stadionu Asim Ferhavotić Hase, kada Sloboda gostuje kod Sarajeva koje je u kolu ranije poraženo na gostovanju kod novajlije Mladosti iz Kaknja. Sloboda ima i trećeg strijelca lige, a to je Mersudin Ahmetović koji je do sada zabio šest golova.

Podsjećanja radi, Sloboda je u prvih 13 kola u prošloj sezoni osvojila svega 12 bodova, ali je na kraju prvenstva uspjela da na svom kontu ima čak 40 bodova. Dakle, razlika između Slobode od prošle sezone i Slobode u ovoj sezoni, u istom periodu, je 16 poena.

Raspored Slobode do pauze:

01.11. Sarajevo - Sloboda
07.11. Sloboda - Zrinjski
22.11. Sloboda - Čelik
28.11. Rudar Prijedor - Sloboda
06.12. Sloboda - Slavija


Zrinjski

Brojni ljubitelji fudbala koji su pratili prvih sedam ili osam kola su već sa sigurnošću mogli istaći da će Zrinjski biti novi prvak Bosne i Hercegovine, ali su Plemići posustali nakon toga, pa su čelnu poziciju tako prepustili Tuzlacima, a ujedno su dopustili ostalim klubovima da smanje bodovnu razliku. Zrinjski je u prvih osam kola upisao čak šest pobjeda, a mostarski tim nije primio nijedan jedini gol. Pored toga su slavili na Koševu protiv Sarajeva sa 0:1. Ipak, odbrana Zrinjskog je kapitulirala u 9. kolu u Banja Luci, a osim što je Zrinjski primio dva gola, Borac je na kraju odnio i pobjedu. Nakon toga su stigli posrtaji protiv Radnika i Viteza, ali su se Plemići popravili protiv Željezničara, odnosno protiv Veleža. U 14. kolu Zrinjski ne bi trebao imati mnogo problema na Stadionu pod Bijelim brijegom gdje dolazi Mladost iz Kaknja.

Ujedno, ekipa Vinka Marinovića ima ubjedljivo najbolju odbranu u ligi, jer su primili svega četiri gola u 13 kola, što je poprilično impresivan rezultat kada je u pitanju Premijer liga BiH. Vjerovali ili ne, Zrinjski je i nakon prvih 13 kola u prošloj sezoni na svom kontu, baš kao i sada, imao 27 bodova.

Raspored Zrinjskog do pauze:

31.10. Zrinjski - Mladost Kakanj
07.11. Sloboda - Zrinjski
22.11. Olimpic - Zrinjski
28.11. Zrinjski - Drina
06.12. Travnik - Zrinjski


Široki Brijeg

Kada je u pitanju Široki Brijeg, kojeg po ko zna koji put vodi Slaven Musa, oni se nalaze tu gdje se od njih uvijek i očekuje, u samom vrhu. Široki je u prvih 13 kola osvojio 25 bodova, a upisali su sedam pobjeda, četiri remija i svega dva poraza, uz gol razliku 19:8. Širokobriježani nakon Sarajeva imaju najbolji napad u ligi, a koji svakako predvodi najbolji strijelac u historiji Premijer lige, Brazilac Wagner. On je ove sezone upisao već osam golova, koliko je postigao i napadač Sarajeva, Leon Benko.

Široki je ove sezone osvojio pet bodova manje u odnosu na start prošle sezone. U prvih 13 kola u protekloj sezoni Široki je imao 30 bodova.

Raspored Širokog do pauze:

31.10. Široki - Drina
07.11. Radnik - Široki
22.11. Široki - Travnik
28.11. Vitez - Široki
06.12. Široki - Sarajevo


Radnik Bijeljina

Radnik iz Bijeljine je, pored Slobode, najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dijela Premijer lige. Ekipa koja vrijedi svega 2,6 miliona eura i koja se po tom podatku nalazi na 14. poziciji u ligi. Ipak, očito je iskustvo i sjajna karijera Slavka Petrovića, koji je većinu svog igračkog i trenerskog vremena proveo u Njemačkoj, prevagnula da se Radnik nalazi tu gdje jeste, na četvrtoj poziciji u ligi. Radnik je do sada upisao sedam pobjeda, četiri remija i svega dva poraza. Tim iz Bijeljine je zabilježio nekoliko, zaista, impresivnih rezultata, pošto su slavili na Grbavici kod Željezničara, osvojili su bod u gostima kod Olimpica, slavili su na Piroti protiv Travnika, osvojili su bod u Mostaru kod Zrinjskog, te su pobijedili Rudar u Prijedoru. Sloboda i Sarajevo su jedine dvije ekipe koje su uspjele da pobijede Radnik.



Podsjećanja radi, Radnik je u istom periodu u prošloj sezoni osvojio svega devet bodova, što je čak 16 bodova manje u odnosu na isti periodu iz ove sezone. Nevjerovatan je napredak koji se vidi na ovoj ekipi koja igra sjajno od kada je vodi Slavko Petrović.

Raspored Radnika do kraja:

31.10. Borac - Radnik
07.11. Radnik - Široki
22.11. Vitez - Radnik
28.11. Radnik - Željezničar
06.12. Velež - Radnik


FK Sarajevo

Sarajeva za sada ne igra impresivnu sezonu, pa se s razlogom može reći da je dosadašnji dio sezone razočarenje za aktuelne prvake Bosne i Hercegovine. Ubjedljivo najskuplji tim Premijer lige ima šest bodova manje u odnosu na vodeću Slobodu, a u posljednjem kolu ekipa je poražena od novajlije Mladosti iz Kaknja. Sarajevo sada čeka direktan okršaj sa vodećim timom lige, pa tako imaju šansu da zaostatak u odnosu na Slobodu smanje na svega tri boda. 

Tim kojeg vodi 56-godišnji Miodrag Ješić je do sada osvojio 22 boda. Aktuelni prvaci BiH su prošle godine, u istom periodu, na svom kontu imali 26 bodova, tako da je vidljivo da ovaj početak sezone nije onako dobar kako se to očekivalo u klubu sa Koševa. Imajući u vidu da se radi o ekipi koja ima najskuplji roster u ligi, razočarenje nakon osvojena 22 boda u prvih 13 kola je još veće.

Radi se o timu koji vrijedi preko 12 miliona eura, te koji u svom rosteru ima igrače koji vrijede, primjera radi, kao 10 fudbalera neke druge ekipe koja se takmiči u Premijer ligi. Osim poraza od Zrinjskog, Sarajevo izgleda impresivno na Koševu, ali problem za tim Miodraga Ješića predstavljaju gostujuće utakmice na kojima Sarajevo ima čak četiri poraza (Mladost, Slavija, Travnik, Željezničar), jednu pobjedu i jedan remi.

Raspored Sarajeva do kraja:

01.11. Sarajevo - Sloboda
07.11. Olimpic - Sarajevo
22.11. Drina - Sarajevo
28.11. Sarajevo - Travnik
06.12. Široki - Sarajevo


FK Željezničar

Željezničar također nema neku sezonu iz snova, baš kao kada je u pitanju i maločas spomenuto Sarajevo. Evidentno je da ekipa igra mnogo bolje od kada ih je preuzeo Edis Mulalić, ali su problem slabi rezultati Želje na početku sezone zbog kojih ekipa sa Grbavice sada za vodećom Slobodom kasni osam bodova. Željezničar je do sada upisao već pet poraza, uz šest pobjeda i dva remija. Jasno je da je ekipa primila i previše golova u prvih 13 kola (gol po utakmici). 

Željezničar je u prvih 13 kola u prošloj sezoni na svom kontu imao 26 bodova, što je čak šest bodova manje u odnosu na novu sezonu. Sada im predstoji putovanje u Prijedor kod Rudara, tako da bi sve osim pobjede bio veliki posrtaj. Tiago i Đelmić su jedina dva fudbalera Željezničara koja su do sada postigla četiri gola.

Raspored Željezničara do pauze:

01.11. Rudar Prijedor - Željezničar
07.11. Željezničar - Slavija
22.11. Željezničar - Borac
28.11. Radnik - Željezničar
06.12. Željezničar - Vitez


Velež, Borac i Olimpic

Velež, Borac i Olimpic spadaju u ekipe koje se mogu nazvati razočarenjima jesenjeg dijela sezone. Posebno se to odnosi na Mostarce i Banjalučane koji se trenutno nalaze u zoni koja naredne sezone vodi u Prvu ligu FBiH. Velež se, zaista, nalazi u teškoj situaciji, jer su u prvih 13 kola osvojili svega sedam bodova, a da stvar bude gora poraženi su u posljednjem kolu na Vrapčićima u derbiju od Zrinsjkog. Veliko čudo je potrebno Rođenim kako bi izbjegli ispadanje iz lige u mjesecu maju.

Koliko Velež igra očajnu sezonu govori podatak da su u prvih 13 kola u prošloj sezoni osvojili 20 poena, što je čak 13 bodova više u odnosu na isti period iz ove sezone. Slična je stvar i sa Borcem kojem ove sezone očito ne ide, pa im također kao i Veležu prijeti ispadanje iz lige. Prošle sezone su u prvih 13 kola osvojili 23 boda, a sada čak 11 bodova manje.  Olimpic nije u tako očajnoj situaciji kao Velež ili Borac, ali su rezultati Vukova svakako slabiji nego što je to bio slučaj prošle godine. Aktuelni osvajač Kupa BiH je u istom periodu prošle sezone osvojio čak 11 bodova više u odnosu na učinak od ove godine.

Na vrhu liste strijelaca BHT Premijer lige se nalaze Leon Benko i Wagner sa po osam golova, dok su po šest postigli Mersudin Ahmetović, Haris Dilaver i Marko Jakšić. Mahir Karić, Krste Velkoski i Darko Spalević su zabili po pet golova. 

Jesenji dio prvenstva se završava 6. decembra ove godine kada se igraju utakmice 18. kola. Proljetni dio prvenstva počinje 28. februara utakmicama 19. kola. Prvenstvo se završava 14. maja naredne godine.

Pripremio: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.