13.11.2015. 17:42
0
Duhove Portugala zaboravljamo preko Martina Veličanstvenog i desetkovane "zelene armije"
Ispit broj tri. Barem kada je baraž za neki važan turnir u pitanju. Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će večeras pokušati da zaboravi na fudbalske duhove iz Portugala koji su nas proganjali u prethodnih nekoliko godina (čitaj: baraža). Nakon dvostrukog posrtaja protiv viceprvaka Evrope od prije 11 godina, naš nacionalni tim sada pred sobom ima zadatak broj tri - Republiku Irsku.

Play Off za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj naredne godine, prvo na kojem će učestvovati 24 reprezentacije, pa su samim tim brojnim timovima povećane šanse da se dokopaju knockout faze na velikom turniru. Irska je novi protivnik za selekciju koju sa klupe vodi igračka legenda Željezničara i bivše zemlje, Mehmed Meša Baždarević. Nije javna tajna da Irci spadaju među najponosnije nacije na Starom kontinentu, pa ne iznenađuje veliko interesovanje otočkih navijača za ovaj dvomeč. 

Sjećate li se samo bh. pohoda na Pariz od prije četiri godine i posljednje utakmice protiv Francuza u kvalifikacijama za EP 2012. godine? Irci su tu našu zadaću već ranije "prekucali". Ljubitelji fudbala ili bolje rečeno oni koji uvijek navijaju za one slabije (barem na papiru) će se sjetiti krađe koja je Ircima servirana u srcu Francuske (kvalifikacije za SP 2010. godine). Fortuna ih je pogledala nešto kasnije kada su u baražu za protivnika imali reprezentaciju koju smo mi, primjera radi, ne tako davno u Zenici pobijedili sa 7:0. Upravo je to danas potencirao jedan od najpoznatijih trenera na Otoku, Brian Kerr. Čovjek reče: "Ljudi, ne zanosite se previše. Bosna i Hercegovina nije Estonija". Dakako da je upravu, posebno kada vidimo roster irskih igrača koji će večeras istrčati na Bilino polje. S druge strane, to može biti mač sa dvije oštrice. Posebno za zemlju koja dolazi sa Balkana, dijela Planete u kojem ste jedan dan prvaci svemira (u fudbalu), a drugi dan ste "kanta" za nabijanje.

Nije javna tajna da je naša reprezentacija kvalitetnija od Iraca. Treba biti strpljiv pa to dokazati na travnjaku Bilinog polja i Avive, a onda samo verbalno potvrditi već rečeno. Bez euforije. Euforija nam je bila potpora sa kojom smo igrali protiv Ronalda i kompanije u prethodna dva baraža. Nije se isplatilo. Ta potpora nas je posebno dotukla u revanš utakmicama. Previše očekivanja, a malo toga na terenu. Navijači razočarani i spremni na neke nove reprezentativne pohode.

Čovjek kojeg neizmjerno vole navijači Celtica i Aston Ville (ovi drugi bi ga sad potpisali za sve na svijetu), i koje su svojevremeno prozvali Martin Veličanstveni, ovih dana je imao ogromnih problema oko sastavljanja svog nacionalnog tima. Irci su desetkovani zbog brojnih povreda i to je šansa koja se jednostavno mora iskoristiti. Ko kaže da je prednost što Irci igraju drugi meč u Dublinu, ako im večeras ubijete volju za šutanjem lopte? Zanemarite sve statističke parametre, nepisana fudbalska pravila, sve je tako jednostavno. Posao bi se mogao završiti već u Zenici, a nije da nemamo dobru priliku. Jeste činjenica da Irci igraju brz i čvrst fudbal, jeste činjenica da su osvojili četiri boda u duelu sa aktuelnim prvacima svijeta, ali i naš tim mora biti svjestan svojih kvaliteta i pokazati određenu fudbalsku drskost koja nam je u mnogo slučajeva falila do sada. Nismo najbolji, ali jesmo bolji. Bolji od Iraca u ovom slučaju.

Martin O'Neill će večeras svog kolegu Mehmeda Baždarevića pokušati iznenaditi sa formacijom 4-2-3-1. Na golu će biti Darren Randolph, golman West Ham Uniteda. Brojni kažu da je to tek treća ili četvrta opcija Iraca na golu. Coleman, Keogh, Clark i Ward čine odbranu zelene nacije. Ciaran Clark i Seamus Coleman svoj hljeb zarađuju u Premier ligi, ostala dvojica igraju u nešto nižem rangu engleskog fudbala. Seamus Coleman je ujedno i najozbiljnije ime u prvih 11 kod Iraca. Ovog ljeta ga je tražilo pola Evrope. Karamele ga nisu prodale.

Whelan i McCarthy će igrati kao defanzivni vezni. Radi se o dvojici fudbalera koji također igraju u Premiershipu, a baš kao i Colemana, i McCarthyja dobro poznaje naš Muhamed Bešić, koji s njima igra na Goodisonu. Hoolahan će biti mozak reprezentacije Irske večeras na Bilinom polju, dok će po krilima igrati Hendry i Brady. Daryl Murphy, fudbaler Ipswicha, će biti udarna igla selekcije Irske.

S druge strane, Asmir Begović je sasvim očekivano na golu naše reprezentacije. Odbranu će činiti Mensur Mujdža, koji pristojno igra ove godine u Freiburgu, Emir Spahić koji je standardan u svom HSV-u, Toni Šunjić koji je također standardan u timu Stuttgarta, te Ervin Zukanović koji standarno dobro nastupa u dresu Sampdorije.

Medunjanin, koji je bio igrač utakmice na Kipru, igra kao zadnji vezni, zajedno sa Hadžićem koji je na toj poziciji svakako mnogo korisniji od, primjera radi, Baždarevićevog nedavnog eksperimenta, Ognjena Vranješa. Miralem Pjanić je mozak tima, dok će po krilima igrati Višća i Lulić. Ne treba mnogo govoriti o kapitenu i udarnoj igli našeg tima. Edin Džeko, napad, tačka. Sve jasno kao dan.

Prema pisanju Irish Timesa, Richard Keogh, fudbaler Derby Countyja, bit će zadužen večeras za čuvanje Edina Džeke. Iako je irska nacija skeptična po pitanju ove odluke selektora Irske, Martin O'Neill tvrdi kako vjeruje Keoghu. John O'Shea je čovjek koji je planiran da čuva našeg kapitena, ali je ta uloga pripala fudbaleru Derbyja nakon suspenzije nekadašnjeg igrača Manchester Uniteda.

"Džeko je igrač svjetske klase koji je igrao u jednom od najjačih klubova u Engleskoj. To će biti veliki izazov za mene, ali se radujem tome. Ukoliko večeras okončamo utakmicu bez primljenog gola, to bi bila velika šansa za nas. Toliko smo kvalitetni na svim pozicijama da može bilo ko postići gol. Znamo svoj posao u odbrani i zadatak je da zaustavimo njihovog najopasnijeg čovjeka. Ako to uradimo, onda smo sposobni da napravimo malo magije i postignemo koji gol", samouvjereno kaže odbrambeni fudbaler Derby Countyja, Richard Keogh, a prenosi Irish Times, isti medij koji se dan ranije sjetio mračnih dešavanja tokom agresije na BiH, spomenuvši da su Edin Džeko i Vedad Ibišević bili djeca koja su preživjela rat.

I selektor Irske, Martin O'Neill, danas je govorio o našem najboljem igraču, Edinu Džeki.

"On je veoma bitan igrač za BiH, ali smo spremni na to. Veoma je težak protivnik, što je pokazao kroz svoju karijeru. Kada spomenete samo da je igrao u Manchester Cityju i da je sada u Romi, onda vam je jasno o kakvom se fudbaleru radi. Međutim, nije on jedini fudbaler od kojeg moramo da strahujemo večeras. Mislim da nas večeras očekuje paklena atmosfera", rekao je novinarima selektor Irske, Martin O'Neill.

Ircima će ovo biti osmi baraž za neko veliko takmičenje, a nama treći. Utakmica na Bilinom polju se igra večeras od 20 sati i 45 minuta. Revanš je za tri dana na Aviva stadionu u Dublinu.

Pripremio: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.