27.11.2015. 15:03
0
"Damir Džumhur je divan momak, ali nema onu drskost koja je neophodna kod vrhunskih sportista"
Prije nekoliko dana je okončana još jedna sezona u teniskoj kalendarskoj godini, ako ne računamo finale Davis Cupa, a 2015. godinu je u potpunosti obilježio prvi reket svijeta, Novak Đoković, koji je očito postavio neke nove granice u teniskoj igri.

Novak Đoković je u 2015. godini osvojio gotovo sve što se osvojiti može, a i sam Đoković je nakon završetka sezone istakao kako je iza njega bolja sezona nego što je to bio slučaj u 2011. godini.

Podsjećanja radi, Đoković je u 2015. godini igrao čak 15 finala, a od toga je osvojio 11 titula. Pobijedio je Andyja Murrayja u finalu Australian Opena, Rogera Federera u finalu Indian Wellsa, Andyja Murrayja u finalu Miamija, Tomasa Berdycha u finalu Monte Carla, Rogera Federera u finalu Rima, ponovo Rogera Federera u finalu Wimbledona, pa opet Rogera Federera u finalu US Opena, potom Rafaela Nadala u finalu Pekinga, Joa-Wilfrieda Tsongu u finalu Shanghaija, Andyja Murrayja u finalu Pariza, te Rogera Federera u finalu ATP World Tour Finalsa u Londonu.

Osim toga, Đoković je oborio rekord kada je u pitanju zarada u jednoj sezoni. Srbin je u 2015. godini samo od tenisa zaradio preko 21 milion dolara, a uz sve to osvojio je najviše poena od bilo kojeg tenisera ikada u jednoj kalendarskoj godini (16.585).



Za Source.ba portal je govorio Nebojša Višković, novinar i komentator SportKlub televizije iz Srbije i čovjek koji je većinu teniskih turnira ove godine ispratio na licu mjesta.

"Đokovićeva sezona može se smatrati jednom od najdominantnijih u historiji tenisa. Možda je Jimmy Connors 1974. godine osvojio više pehara, John McEnroe je 1982. godine imao bolji odnos pobjeda i poraza, kao i Roger Federer 2006., ali razlika je u rivalima. Pomenuti velikani tih godina nisu imali dostojnog protivnika, a Đoković je ove sezone imao Federera, Nadala, Murrayja i ostale. Samo pogledajte koga je sve pobjeđivao u finalima tih 11 turnira koje je osvojio u 2015. godini", kaže za Source.ba portal Nebojša Višković.

Novak Đoković je po okončanju posljednjeg turnira u Londonu izjavio kako je ovo njegova najbolja sezona u karijeri, što je i razumljivo kada pogledate šta je čovjek sve napravio u 2015. godini. Ipak, iako je ove godine lako osvojio tri Grand Slama (Australian Open, Wimbledon i US Open), još uvijek mu u njegovoj riznici trofeja nedostaje trofej sa Roland Garrosa. Ove godine je bio blizu, ali ga je u finalu zaustavio Stan Wawrinka u četiri seta.

"Sportisti Đokovićevog kalibra nemaju problem sa motivacijom. Oni i jesu šampioni jer su uvijek gladni pobjeda. Roland Garros će svakako biti prva meta u 2016. godini, kao i Olimpijske igre u Rio de Janeiru. To su dva najveća takmičenja koja mu nedostaju, ali siguran sam da će na svakom turniru na kojem bude učestvovao željeti trofej. Grand Slam titule su izazov, ali i uzastopna finala, broj sedmica na čelu ATP liste, HTH (međusobni skor) sa Federerom i Nadalom. Motivi su na svakom koraku", kaže Višković.

Dobru sezonu za sebe ima i Roger Federer koji je, iako ima 34 godine na leđima, djelovao kao jedini čovjek koji donekle može zaustaviti Novaka Đokovića. Federer je upravo od Đokovića izgubio u finalu Wimbledona i US Opena, ali i bez obzira na to u 2015. godini je osvojio šest turnira. Godinu je okončao kao treći teniser na Planeti.

"Ne vjerujem da će Federer imati tako dobru sezonu kao ovu koja je na izmaku, ali to ne isključuje mogućnost još nekog Grand Slam trofeja. Nadal će bez dileme biti uspješniji nego u 2015. godini, a Murray će, siguran sam, igrati barem jedno Grand Slam finale. Generalno, svi oni, kao i Wawrinka, moraju od Novaka da 'traže dozvolu' za titule. Ako Đoković nastavi da dominira, njima ostaju samo mrvice i u narednoj godini", ističe Nebojša Višković za Source.ba portal.



Novak Đoković je na dobrom putu da sruši brojne rekorde. U svojoj karijeri koja traje od 2003. godine već ima 10 Grand Slam titula, a od tenisa je do sada zaradio nevjerovatna 94 miliona dolara. Primjera radi, Roger Federer je od 1998. godine do sada osvojio 17 Grand Slam titula, a od tenisa je zaradio 97,3 miliona dolara. Đoković bi barem taj novčani segment već mogao da preskoči naredne sezone. Rafael Nadal, koji je na Touru od 2001. godine, je do sada osvojio 14 Grand Slam titula, a od tenisa je zaradio 75,8 miliona američkih dolara.

Impresivno djeluje sve ono što u posljednje vrijeme radi Đoković, pa se sasvim logično postavlja pitanje kako je moguće da je toliko napredovao i da je toliko iznad ostale konkurencije?!

"U taktičkom smislu kod Đokovića se ništa posebno nije promijenilo, osim očigledno veće sigurnosti kada izlazi na mrežu. Servis je postao ozbiljno oružje, a tijelo i um je doveo da perfekcije. Nedavno sam čitao analizu jednog čuvenog specijaliste iz oblasti sportske medicine koji tvrdi da je Đoković najspremniji sportista svih vremena. Također, u tenisu je 'glava' najbitniji faktor uspjeha. Njegova nevjerovatna mentalna snaga mu omogućava da se izvuče i iz najtežih situacija", poručuje naš sagovornik.

Bosna i Hercegovina je kao teniska nacija daleko iza zemalja u regionu, konkretno mislimo na Srbiju i Hrvatsku. Damir Džumhur je naš najbolje rangirati teniser. On se trenutno nalazi na 80. poziciji ATP liste, a iza njega je Mirza Bašić na 135. mjestu. Ujedno to su jedina naša dva tenisera koja se nalaze u Top 200 tenisera svijeta. Primjera radi, Hrvatska u Top 100 ima tri tenisera, a najbolje plasiran je Marin Čilić koji je 13. reket svijeta. Srbija u Top 100 ima četiri tenisera. Najbolje plasirani srpski teniser nakon Đokovića, koji je broj jedan, je Viktor Troicki koji je 22. reket na Planeti.

"Ako je Hrvatska ranije imala tenisku tradiciju i donekle infrastrukturu, pa ne čudi što održava kontinuitet dobrih rezultata, može se reći da je BiH u sličnoj situaciji kao Srbija prije 10 ili 15 godina. Bez pravih uslova za razvoj vrhunskih igrača, sa tim što je Srbija ipak imala određen kvantitet. Prema tome, ovakva teniska ekspanzija u Srbiji mogla bi se nazvati čudom, a čuda se ne dešavaju često. Damir Džumhur je, prije svega, divan momak koji (moj je utisak) previše respektuje protivnike. Kao da nema onu pozitivnu drskost koja je neophodna kod vrhunskih sportista. BiH je sportska nacija, talenata ima svakako, ali je za proboj u svjetski vrh, nažalost, potrebno mnogo više od toga. Nadam se da će uskoro neko da se probije", završio je na kraju za Source.ba portal Nebojša Višković, novinar i sportski komentator sa SportKlub televizije iz Srbije.

Nova teniska sezona počinje sa prvim danima mjeseca januara 2016. godine, kada su na programu turniri koji će se igrati širom Australije. Ova godina završava finalom Davis Cup reprezentacija Belgije i Velike Britanije.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.