2.12.2015. 15:37
2
Bizarne navike poznatih: Allen crta linije na dresu, Gibson koristi mast od goveđeg mozga, Jennifer Lopez priča samo sa jednom osobom
Poznate osobe, bez obzira da li se radilo o ljudima iz svijeta filma, muzike, sporta ili politike, imaju svoje određene navike kojih se pridržavaju, a mjesto u njihovim svakodnevnim životnim aktivnostima i poslovima su našli i određeni rituali, koji se u najmanju ruku mogu proglasiti čudnim ili bizarnim.

Jedan od sportaša koji ima specifične rituale je španski teniser Rafael Nadal. Nije teško primijetiti tokom Nadalovih mečeva da ovaj teniser konstantno, pred svoj servis, ima problem sa opremom u vidu da uporno rukom namješta šorc, a nakon toga slijedi uobičajena praksa dodira kose, nosa i ušiju. Sve to je začinjeno uvijek tačnim brojem štopanja loptice pred servis, te obavezom da se prilikom izlaska s terena ne zgazi nijedna jedina linija. Osim toga, Nadalove flašice s vodom uvijek moraju biti u pravom uglu, potpuno u liniji.

Opsesivno-kompulsivni poremećaj

Radi se o tzv. opsesivno-kompulsivnom poremećaju od kojeg "boluju" brojne poznate osobe. Sličan problem ima i NBA košarkaš, Ray Allen. Njemu je još tokom boravka u srednjoj školi dijagnostikovan blaži oblik opsesivno-kompulsivnog poremećaja. On je potpuni rob navike, pa su njegovi rituali postali prepoznatljivi u NBA ligi, te su o njima napisani članci i članci u američkim medijima. Njegova rutina je potpuno ista u posljednjih 20 godina. Spavanje od 11:30 do 13:00 sati, ručak koji podrazumijeva piletinu i rižu u 14:30 sati, dolazak u dvoranu u 15:45 sati i onda istezanje. Nakon toga Allen ritualno brije glavu, zatim izlazi na parket i šutira tačno tri sata prema košu. Tek nakon toga slijedi tuširanje i oblačenje dresa i konačno izlazak na teren i utakmica. 

"Još u mladosti sam znao da imam neki promećaj, mada nisam bio siguran šta je u pitanju. Kada bih nogom zakoračio na neparnu stepenicu vraćao sam se kući i čekao da se sruši nebo na mene", rekao je svojevremeno nekadašnji košarkaš Milwaukeeja, Seattlea, Bostona i Miamija. 

Koliko su navike Rayja Allena ponekad i bizarne govori podatak da je svojevremeno bio cimer sa Travisom Knightom, a ovaj je koristio Allenovu pastu za zube, te je tokom korištenja istisnuo pastu sa sredine. Šta se dogodilo nakon toga možete i sami pretpostaviti. Allen je Knighta izbacio iz sobe. Pri dnu Allenovog dresa, koji je okačen u svlačionici, je uvijek bila crna linija povučena flomasterom. Tajna leži u tome da Ray uvijek označi na dresu dokle će da ga strpa u šorc. Slična je stvar i sa čarapama. Moraju da budu jednako podignute u odnosu na patike.

Kada smo već spominjali OKP, to je poremećaj koji spada u grupu psiholoških poremećaja koju danas naučnici zovu anksiozni poremećaji ili neuroze. Opsesije su neugodne i uznemirujuće ideje, misli, slike ili impulsi koji neprestano ulaze u um, stalno se ponavljajući. Osoba sa OKP-om opsesivne misli doživljava kao iz vlastititog uma, a ne kao nametnute izvana. Opsesije nisu pretjerane brige o stvarnim životnim problemima. Kompulzije su ponašanja ili akti koje osoba s OKP-om osjeća da mora izvršiti, iako većinom zna da su to besmisleni i pretjerani rituali. Vrlo je teško oduprijeti im se, jer se osoba s OKP-om osjeća anksioznom dok ne izvrši ritual.

Slavni glumci/pjevači i njihove navike

Slične navike imaju poznati iz svijeta filma i muzike. Planetarno poznata pjevačica, Katy Perry, kaže da dvije stvari u životu nikako ne može da podnese, te da potpuno poludi kada vidi dvije stvari.

"Ja patim od sličnih poremećaja kada sam na turneji. Ako mi se slomi šminka u torbici potpuno poludim i ne znam za sebe. Ipak, najgore reagujem kada vidim otiske prstiju na naočalama. To me potpuno izluđuje", kaže Katy Perry.

Slične probleme ima i južnoafrička glumica, Charlize Theron. Ona opet ima problem sa odjećom.

"Imam problem sa neurednim ormarima i sa ljudima koji samo ostavljaju stvari za sobom. Jednostavno ne mogu da zaspim ako znam da se u mom ormaru nalazi nešto što se tamo ne bi trebalo naći ili što nije lijepo složeno. Sve dok ne ispravim stvari ne mogu da spavam", kaže glumica.

Irski glumac, Colin Farrell, kaže da ima naviku da uvijek nosi iste bokserice tokom početnog snimanja nekog novog filma. Te bokserice su iscrtane listovima djeteline, a na njima piše poruka "Sreća za Irca".

Holivudska glumica Cameron Diaz konstantno nosi svoju, kako ona kaže, sretnu ogrlicu koja usporava njeno starenje. Glumica je uvjerena da je ogrlica "štiti" od starenja. Slično čini i suprug Angeline Jolie, glumac Brad Pitt, koji oko vrata nosi lančić sa zubom morskog psa koji ga, kako kaže, štiti od nevolja i opasnosti. 

Određene rituale kojih se uvijek pridržava ima i najbolja teniserka svijeta, Serena Williams. Ona uvijek pred svaki meč nosi iste tuš sandale. Slično kao i Rafa Nadal, i ona uvijek pred servis dotakne oba lakta, a lopticu štopa strogo pet puta pred serviranje. I bivši fudbaler Manchester Uniteda i Real Madrida, David Beckham, je u određenu ruku čovjek koji ima prepoznatljive rituale i navike. Pred svaku utakmicu koju je odigrao u svojoj karijeri, Englez je oblačio potpuno nove kopačke i novi veš. Njegova supruga, Victoria Beckham, redovno koristi tretman koji podrazumijeva ptičiji izmet. Tretman od 60 minuta košta oko 200 dolara.

Ukoliko želite da radite ono što redovno radi glumica Mila Kunis, onda za taj poduhvat morate da platite oko 7.000 dolara. Glumica kupuje skupocjeno kamenje koje služi kao antioksidans za njenu kožu i to radi konstantno. Glumac Mel Gibson koristi mast koja je napravljena od goveđeg mozga kako bi mu pomogla da ima bolju koncentraciju tokom igranja pokera. Glumica Halle Berry tvrdi kako tokom kupanja uvijek koristi kafu. Tvrdi da joj je tijelo zbog toga glatko i da se tako rješava celulita.

Navike koje izluđuju druge ljude

Brojne poznate osobe s druge strane imaju rituale koji izluđuju sve oko njih. Tako primjera radi, glumac Nicolas Cage potpuno čudnim glasom čita svoj tekst tokom snimanja, a ekipa obično "poludi" zbog toga. Glumac kaže da je to način da napravi određenu mini probu pred snimanje. Christian Bale vrlo ozbiljno radi svoj posao. Osim što bez problema mijenja fizički izgled zbog uloge, bilo da estremno mrša ili se deblja, on je opsesivan sa snimanjem perfektnih scena. On se neće smiriti dok scena ne bude onakva kakvom je on zamislio. 

Jennifer Lopez je nakon razvoda sa Markom Anthonyjem potpuno druga osoba kada je u pitanju posao. Naime, na snimanjima više ne priča ni s kim osim sa ličnim asistentom. Ako želite da joj nešto kažete morat ćete to da uradite preko asistenta. Svakodnevna navika glumca Roberta Patinsona dovodi sve do ludila.  Počelo je kao mali nedostatak higijene, ali u posljednje vrijeme ekipa sa kojom snima se žali da uopće ne može da stoji pored njega koliko smrdi. Kolege kažu da se veoma rijetko tušira i brojne to dovodi do ludila.

Brojni su primjeri čudnih rituala, a našu listu završavamo sa ritualom NBA košarkaša Carona Butlera. On je još tokom svoje univerzitetske karijere prije svake utakmice pio pola flaše od dva litra Mountain Dewa, gaziranog bezalkoholnog pića, koje bi dovršio na poluvremenu. Ovaj ritual je nastavio i kada je prešao u NBA, sve dok mu Washington Wizardsi nisu pomogli da se riješe ove navike.

Pripremio: Haris Ahbabović

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.