2.12.2015. 18:15
0
Hoće li Mostar kao glavni grad FBiH vratiti Velež na Stadion pod Bijelim brijegom i dobiti Bošnjaka kao gradonačelnika?!
Ideja da Mostar bude glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine ponovo je aktuelizirana u prethodnih nekoliko dana, a priča je ponovo dospjela u javnost nakon sastanka koji je u Mostaru održan između Bakira Izetbegovića (SDA), Dragana Čovića (HDZ) i Fahrudina Radončića (SBB).

Tokom 1998. godine je čak i Vijeće za implementaciju mira naglasilo da nema ništa protiv toga da Mostar bude glavni grad FBiH, s tim da je neophodno ispuniti određene uvjete. Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, Salem Marić, je naglasio kako se o ovom pitanju još uvijek razgovara u krugu stranke, te da bi ovo mnogo značilo za pomirenje između Bošnjaka i Hrvata koji su očito podijeljeni u ovom gradu.

Iako već odavno postoji dogovor HDZ-a i Stranke demokratske akcije da tokom jednog mandata gradonačelnik Mostara bude Bošnjak, a tokom drugog Hrvat, svima je jasno da u primjeru Ljube Bešlića taj dogovor nikada nije ispoštovan.

Za Source.ba portal je govorio Reuf Bajrović, bivši ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

"To se tako desi kada se dogovarate sa HDZ-om. HDZ stalno priča o tome kako treba uvesti mehanizme da manjina može sve blokirati osim u slučaju gdje oni nisu, kako oni tvrde, manjina. Tamo gdje je HDZ u većini tu nema nikakvog dogovora, to je građanska demokratija. Nadam se da ova ideja ne može zaživjeti i nadam se da niko nije lud da pristaje na te stvari", poručuje Bajrović za naš portal.

"To je ideja koja datira već duže vremena, nije to ideja od prije nekoliko dana. Na Glavnom odboru stranke smo pokrenuli to pitanje, ali nikada nije došlo do usvajanja. Mostar je kao grad uvijek posebno bio tretiran, tako da mislim da zaslužuje poziciju glavnog grada FBiH. Na taj način bi se poslala poruka Mostarcima, ali bi to bila dobra poruka i za cijelu Bosnu i Hercegovinu", rekao je za Source.ba portal predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, Salem Marić.



"Mi smo se svih prethodnih godina zalagali za to da Mostar treba biti jedinstven grad, a predlagali smo, kada je u pitanju povratak Veleža na Stadion pod Bijelim brijegom, da se na nivou grada formira jedno preduzeće koje će upravljati svim sportskim terenima, tako da bi onda svako mogao igrati gdje mu je najbolje. To i jesu razlozi zašto bi Mostar trebao biti glavni grad FBiH. Tako bi se poslala poruka da Bošnjaci nisu za strogu centralizaciju BiH, a tako se šalje poruka i Mostarcima da ne bi bilo bitno ko je gradonačelnik grada"
, kaže Marić za Source.ba portal.

U slučaju promjene glavnog grada FBiH, veliko je pitanje zašto bi to bio Mostar, a zašto ne neki drugi grad tipa Tuzle ili Zenice, te da li je uopće potrebno da se napravi nešto slično.

"Nema potrebe da se mijenja glavni grad FBiH. To je loša poruka, ali ujedno i gomilanje administracije. Ja ne vidim nikakvu svrhu u tome. Ne želim da nikome stavljam riječi u usta, jer još uvijek nije stigla zvanična potvrda iz SDA na ovu tematiku", poručuje Bajrović.

U medijima se često mogu čuti optužbe drugih stranačkih partija koje optužuju Stranku demokratske akcije da previše popušta Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a, te da je ovo potencijalni put u kreiranje trećeg (hrvatskog) entiteta u BiH.



"Ja sam o tome govorio prije pola godine. Način na koji je HDZ ušao u HT, Elektroprivredu HZHB i Aluminij je ono što su oni dobili u Parlamentu i vladama iz ruku SDA, a to je ono što je Međunarodna zajednica uradila prije 15 godina kada ih je tenkovima istjerivala. Tako da se slažem sa tvrdnjom da je trasiran put za kreiranje trećeg entiteta u BiH"
, završio je na kraju razgovora za Source.ba portal Reuf Bajrović, bivši DF-ov ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

"Novi potezi koje vuče SDA neko doživljava kao popuštanje. Mi to ne osjećamo kao popuštanje, nego kao poruku svim ljudima u FBiH i u cijeloj BiH da se uz kompromise može ići naprijed. S Mostarom kao glavnim gradom FBiH se sužavaju mogućnosti formiranja trećeg entiteta", rekao je za naš portal Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar.

Pokušali smo tokom dana dobiti komentar iz vrha Stranke demokratske akcije, ali je do njega bilo nemoguće doći, jer nam niko iz vrha SDA nije odgovarao na telefonske pozive.

HDZ je već ranije predlagao premještanje glavnog grada FBiH u Mostar, a o najnovijoj inicijativi pozitivno se izjasnio i predsjednik FBiH, Marinko Čavara. 

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.