11.12.2015. 12:24
44
"Vrlo je jasno da je Milorad Dodik spreman i po cijenu rata u BiH da realizuje svoj cilj"
Vlada Republike Srpske je, kao što znate, jučer donijela odluku o otkazivanju saradnje sa SIPA-om, Tužilaštvom i Sudom BiH zbog, kako su istakli, protivustavnog postupanja Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Novom Gradu prilikom hapšenja osoba koje su osumnjičene za ratne zločine tokom 1992. godine.

Po nalogu Tužilaštva BiH u Novom Gradu jučer se sprovela akcija u procesuiranju ratnih zločina na tom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tokom 1992. godine. Uhapšeno je pet osoba, a pretresena je i zgrada MUP-a, koja je bila pod stražom i kontrolom SIPA-e. Slobode je lišeno pet osumnjičenih: Ljuban Babić (1962.), Ranko Balaban (1959.), Rajko Karlica (1968.), Mirko Odžić (1960.) i Milenko Brčin (1963.). Ove osobe su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti tokom agresije na našu zemlju.

Tako je Vlada RS-a na jučerašnjoj sjednici donijela odluku da otkaže saradnju gore spomenutim institucijama, a Vlada RS-a je naredila MUP-u RS-a da spriječi svaki ulazak i pretres republičkih i lokalnih institucija RS-a. 

"Ovo je gruba provokacija. Onog trenutka kada procedure oko nekih pitanja budu jasne, RS će uspostaviti ponovo saradnju. Podržavam aktivnosti u cilju zaštite suvereniteta i nadležnosti Republike Srpske. Tražimo da se poštuje red i zakon u ovoj zemlji. Tužilaštvo i Sud BiH ne mogu da se igraju na ovaj način", rekao je nakon donošenja jučerašnje odluke predsjednik RS-a, Milorad Dodik.

Za Source.ba portal danas su govorili politički analitičar, Enver Kazaz, te Momčilo Novaković, zastupnik (PDP-NDP) u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Milorad Dodik i vlast u RS-u su konačno prešli s riječi na djela. Do sada je takva politika bila uglavnom deklarativna. Nakon odluke NSRS-a o referendumu kada je u pitanju rad Suda i Tužilaštva BiH, ovo je konačno pravi pokazatelj da Dodik ozbiljno računa sa svojim secesionizmom. Jasno je da Sud i Tužilaštvo moraju da rade svoj posao na svakom pedlju ove zemlje. U konkretnim slučajevima te procedure nisu narušene i one su iskorištene samo kao dobar povod za poboljšanje Dodikove pozicije u RS-u i dobar povod za ono što nas tek očekuje, a to je institucionalno odvajanje nakon političkog kojeg je Dodik pokazao ovom odlukom", kaže za Source.ba portal Enver Kazaz.

"Ovo je ishitrena odluka Vlade RS-a i nisu dovoljno vizirane posljedice ovakve odluke. Odluka može proizvesti neslaganja, sukobe i tenzije u BiH i to upravo u vrijeme kada je BiH pohvaljena za napredak iz Brisela i kada je trebala da nastavi put kao EU. Ovakvi potezi mogu da uspore ta događanja, iako se mogu pronaći određena neslaganja sa načinom na koji ponekad naše bezbjednosne agencije rješavaju određene slučajeve. Nije potrebno, 20 godina nakon Dejtona, da SIPA hapsi na prepad osumnjičene za ratne zločine iz bilo kojeg naroda. Valjda je logično da Tužilaštvo pošalje poziv, pa onaj ko ne želi da se odazove, neka onda SIPA reaguje. Ovako se stvara ružna slika sile, ali što ne može da bude opravdanje za veoma radikalne poteze Vlade RS-a", kaže za Source.ba portal Momčilo Novaković.

Brojni političari iz većeg bh. entiteta koji važe za probošnjačke jučer su istakli kako se radi o klasičnom državnom udaru, te očitom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane Milorada Dodika i Vlade RS-a.


Momčilo Novaković, poslanik u PSBiH

"Teške su riječi da se radi o državnom udaru. Te izjave su pokušaj da reakcija bude dovoljno jaka kao što je i odluka iz RS-a. I to ima neku logiku i slijedi logiku težine riječi. Ne radi se o državnom udaru, ovdje se radi o ozbiljnom odbijanju saradnje određenim institucijama, što ne zatvara vrata saradnje u drugim oblastima, bar je tako rečeno u odluci Vlade RS-a. Dejtonski sporazum nije ni predvidio neke od ovih institucija"
, dodaje za naš portal zastupnik u PSBiH, Momčilo Novaković.

U proteklom periodu je izrečeno mnogo optužbi na račun Milorada Dodika i njegove vlade, a pojedini politički protivnici predsjednika manjeg bh. entiteta su optužili Dodika da idejom oko referenduma i sličnim odlukama kao što je bila ona jučerašnja želi samo da prikrije kriminal koji se dovodi u isti kontekst sa njegovim imenom.

"To može biti jedan od razloga jučerašnje odluke, a to je komplikovanje situacije. Ovom odlukom se praktično zaustavljaju istrage koje se tiču kriminala, a koje su u toku ili pri kraju. Zbog ovakvih zaključaka se ova situacija može objasniti i na takav način", ističe Novaković.

"To je jedan od aspekata Dodikove politike. Stvarni aspekt njegove politike je secesionizam. Kada govorite o kriminalu, onda maskirate njegovu stvarnu ideologiju. U RS-u nema ideološkog sukoba sa Dodikom. Pokazuje to i odluka Ustavnog suda oko Dana RS-a. Radi se o tome da u RS-u imamo borbu za vlast, a ne borbu za promjenu ideološke matrice prema kojoj RS želi da bude država u državi, ili u konačnici da bude samostalna država", ističe Kazaz.

OHR i visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, već duže vremena ništa ne rade kada je u pitanju stopiranje sličnih odluka kao što je ona jučerašnja Vlade RS-a, pa se u biti postavlja sasvim logično pitanje koja je, uopće, funkcija visokog predstavnika i OHR-a u BiH, te može li bilo ko u ovoj zemlji stopirati ovakve odluke i ponašanje političara iz RS-a, konkretno Milorada Dodika?! Malo je toga što su OHR i Valentin Inzko konkretnog napravili osim čestog boravka na utakmicama fudbalske selekcije Bosne i Hercegovine i pojavljivanjima na raznim kulturnim i gurmanskim događajima/svečanostima.


Enver Kazaz, politički analitičar

"U principu ovo niko ne može zaustaviti. OHR zbog sukoba na relaciji Rusija - Zapad nema više onu moć kao što ju je nekad imao. Vrlo je jasno da je Dodik spreman i po cijenu oružanih sukoba da realizuje svoj ideološki cilj"
, rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal analitičar iz Sarajeva, Enver Kazaz.

"Ako BiH želi u EU onda se mora osloniti na svoje snage. Reakcija OHR-a nije moguća kao što je to nekada bilo. Bojim se da bi se ishitrenim potezima Međunarodne zajednice zaustavio napredak BiH, a to je izgleda jedino što je pozitivno u prethodnih nekoliko godina", poručio je na kraju razgovora za Source.ba portal poslanik (NDP-PDP) u Parlamentu BiH, Momčilo Novaković.

Nakon jučerašnje odluke Vlade RS-a, premijerka ovog entiteta, Željka Cvijanović, je pozvala Valentina Inzka da je smijeni, pošto je navodno čula za listu visokih funkcionera iz Republike Srpske koji bi uskoro trebali biti smijenjeni. Premijer susjedne Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je danas kako se čuo sa Miloradom Dodikom i kako će se s njim uskoro sastati po ovom pitanju, odmah nakon povratka iz Belgije gdje trenutno boravi.

Novinar: Haris Ahbabović

44
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.