16.2.2016. 18:40
1
Radončić tvrdio da nije "bošnjak", nego "Bošnjak", SDA obećala Radončiću da će biti zajednički kandidat za Predsjedništvo BiH
Tužilaštvo BiH je na današnjem novom ročištu zatražilo produženje pritvora predsjedniku SBB-a, Fahrudinu Radončiću, zbog postojanja okolnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo koje mu se stavlja na teret ili uticajem na svjedoke ometati rad pravosudnih organa.

Danas su se pojavile nove informacije koje se tiču Fahrudina Radončića, a vezane su za ubistvo Ramiza Delalića Ćele. Tužilaštvo BiH vjeruje da Radončić sada ima više motiva i razloga da utiče na svjedoke nakon podizanja optužnice protiv njega. 

Potpredsjednik SBB-a tvrdi da ne zna o čemu se radi

Danas smo pokušali dobiti komentar iz Saveza za bolju budućnost (SBB), ali niko nije odgovarao na naše telefonske pozive. Pozvali smo Mirsada Đonlagića, šefa Kluba poslanika SBB-a pri PSBiH, a on je nakon javljanja istakao kako uopće nije upoznat sa današnjim događanjima na novom ročištu Fahrudinu Radončiću. Đonlagić je za Source.ba portal istakao kako je cijeli dan bio na sjednicama, te da ne može komentarisati današnja dešavanja jer ne zna o čemu se radi.

Ipak, Mirsad Đonlagić potvrdio je danas ranije, malo prije nego što smo ga pozvali, da SBB ne odustaje od svog prijedloga za imenovanje Bakira Dautbašića za državnog ministra komunikacija i prometa.

Tužilaštvo BiH, naime, zatražilo je danas produženje mjera zabrane za Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman, s tim da su mjere koje se odnose na njih ublažene, a terete se za krivično djelo ometanje rada pravosuđa. Sud BiH o tome će odlučiti naknadno.  Treba istaći da je odlučeno da Dautbašić i Šahman mogu zajedno živjeti na istoj adresi na kojoj su prijavljeni, jer su supružnici.

Pokušali smo dobiti i komentar Asima Crnalića, jednog od advokata odbrane Fahrudina Radončića, ali je njegov mobilni telefon danas tokom dana bio isključen. Nešto ranije danas Crnalić je za medije istakao sljedeće:

"Ni u jednoj komunikaciji, kako se vidi iz transkripata presretnutih razgovora, nema nijedne riječi da Fahrudin Radončić bilo kome nalaže ili od njih traži da utiču na svjedokinju Azru Sarić. Taj zaključak Tužilaštvo izvlači iz onoga što misli da su Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić ili Bilsena Šahman govorili. Tužilac Božo Mihajlović će braniti svoju optužbu, ali treba tužitelj voditi računa da Sudu prezentira i one dokaze koji idu u korist optuženog. Prvi primjer je svjedočenje Bakira Izetbegovića, koji je dao iskaz, ali ga Tužilaštvo nije preložilo kao dokaz", rekao je danas u svom obraćanju medijima advokat Fahrudina Radončića, Asim Crnalić.

Kao što smo već napisali, Crnalić spornim smatra to što Bakir Izetbegović nije pozvan za svjedoka jer se iz njegovog iskaza jasno vidi da je Nermana Hadžijahić imenovana u skladu sa zakonom. Crnalić je rekao da je Izetbegović "jedan od glavnih likova" i da njegovo svjedočenje pokazuje da predsjednik SBB-a ne može biti inkriminisan zbog imenovanja Nermane Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji. Advokatica Bakira Dautbašića, Tanja Savić, rekla je kako Tužilaštvo BiH iz obične komunikacije supružnika zaključuje da su se oni udružili radi počinjenja krivičnog djela.

Fahrudin Radončić - Bošnjak

Danas se tokom ročišta u Sudu BiH prisutnima obratio i Fahrudin Radončić koji je tvrdio da su povrijeđena neka njegova prava. On je rekao kako je u potpunosti nedopustivo da u optužnici protiv njega piše "Bošnjak" malim početnik slovom, te je naglasio kako on nije "bošnjak", nego "Bošnjak" (sa velikim početnim slovom "B"). Tužilac Božo Mihajlović kazao je da je u pitanju štamparska greška koja će biti popravljena, te da nije bilo namjere povrede bilo kakvih prava optuženog Radončića.

Radončić je danas dodao kako Tužilaštvo BiH uvijek potencira ovaj slučaj pred neke "važne političke promjene", kao što je bila ona iz 2009. godine kada je osnovana stranka Savez za bolju budućnost (SBB). Radončić je citirao i nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH, Sadika Ahmetovića, koji je 2012. godine rekao da u predmetu "Lutka" postoji dovoljno dokaza za hapšenje Fahrudina Radončića. Predsjednik SBB-a je Sudu BiH pokazao intervju Bakira Izetbegovića iz 2013. godine zapitavši se kako jedan političar zna ko su svjedoci u predmetu koji se vodi protiv njega.

Ime Sadika Ahmetovića u današnjem izlaganju Fahrudina Radončića

Upravo smo danas pozvali zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, Sadika Ahmetovića, čije ime je danas spominjano na ročištu Fahrudina Radončića.

"To se sve dogodilo kada sam bio ministar i to su informacije koje sam ja dobio iz Tužilaštva BiH. Na bazi tih informacija ja sam nakon toga izašao u javnost, nisam ništa izmislio niti slagao. Ne bi bilo na mjestu da sada govorim o detaljima i informacijama koje sam svojevremeno imao zbog cijele sadašnje situacije oko Radončića. Bojim se da neki ljudi iz Tužilaštva BiH ne bi to prihvatili, kada bih se ja sad pojavio u javnosti. Ne znam zašto je Radončić to spomenuo sada", rekao je za Source.ba portal Sadik Ahmetović.

Tokom proteklih nekoliko sedmica su stizale optužbe na račun pojedinih zvaničnika Stranke demokratske akcije (SDA) da su "naštimali" hapšenje i pritvor za predsjednika SBB-a, Fahrudina Radončića.

"Ne bih volio živjeti u državi u kojoj neka politička stranka ili neki pojedinac može naštimati ili bilo koga dovesti u situaciju štimanja sudskih procesa. Lično sam bio predmet jedne teže namještaljke od strane MUP-a Republike Srpske. Ja sam se lično prepustio i vjerovao sam državi BiH, Tužilaštvu BiH i Sudu BiH. Stoga, mislim da svi moramo vjerovati u njihove kapacitete, jer oni će reći da li je neko kriv ili nije kriv. Ne znam kakav je sada odnos SDA i SBB-a, jer ne učestvujem direktno u razgovorima sa SBB-om", poručuje Ahmetović za naš portal.

Pokušali smo dobiti danas još nekoga iz samog vrha Stranke demokratske akcije (SDA), ali niko nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Obećanje Radončiću da će biti kandidat SDA-SBB za člana Predsjedništva BiH

Kada je u pitanju sami odnos između Saveza za bolju budućnost i Stranke demokratske akcije, Fahrudin Radončić je danas u Sudu BiH rekao da je SBB odustao od mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara nakon formiranja koalicije SDA-SBB u zamjenu za podršku SDA na Općim izborima 2018. godine. On je rekao da Bakir Izetbegović, sadašnji predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH,  nema pravo na treći mandat, a da je nakon toga dogovoreno da upravo Radončić bude zajednički kandidat SDA i SBB-a za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima za dvije i po godine.

Kada je u pitanju samo imenovanje Nermane Hadžijahić za ambasadoricu Slovenije, Radončić je rekao da on ne komunicira s nižim članovima i organima stranke. 

Novinar: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.