13.4.2016. 15:32
0
"Nije dobra situacija u Hrvatskoj i Srbiji, ubijeđen sam da u BiH neće biti rata"
Međunarodni sajam privrede u Mostaru jučer je bio poprište privrednih, ali više političkih okupljanja regionalnih šefova, pa se tako očekivano najmanje govorilo o onome zbog čega se svi nalaze u Mostaru, o privredi.

Kada su u pitanju sastanci visokih zvaničnika zemalja bivše Jugoslavije vrlo je lako pretpostaviti da će glavna tema sastanaka i razgovora biti odnosi zemalja, smirivanje tenzija i tzv. prijateljska obećanja koja uvijek pršte sa svih strana, kao dobronamjerne strelice sreće, strelice dobrosusjedskih odnosa i kreiranja pozitivne atmosfere na Balkanu.

Smirivanje tenzija i dobrosusjedski odnosi

Za Source.ba portal danas su govorili analitičari Gostimir Popović i Vehid Šehić, a naše sagovornike smo, prije svega, upitali kakve su to poruke jučer poslane iz hercegovačkog grada.

"Ima jedno staro pravilo na ovim prostorima. Godine mogu da budu sušne, kišovite i vjetrovite, ali su sve historijske. Tako je i sa sastancima. Neko će ove sastanke proglasiti historijskim, ali sa njih nije poslana nijedna korektna i konkretna poruka, tako da ovim okupljanjima ne bih dao veći značaj. Ja bih to nazvao jednim u nizu skupljanja, gotovo bez potrebe", kaže na početku razgovora za Source.ba portal Gostimir Popović.

"Čini mi se da su poruke pozitivne, ali je drugo pitanje vjerodostojnost tih poruka. Ono što je meni zasmetalo, ponovo se govorilo o toj stabilizaciji koju moraju uspostaviti građani. Političari to moraju da urade, a ne građani. Političari su doveli do nepovjerenja i oni bježe od odgovornosti, jer nisu spremni da se istinski dotaknu prošlosti. Smeta mi i malo pasivan položaj BiH jer ona ne smije da ponavlja greške iz prošlosti. Neki drugi ljudi su u prošlosti odlučivali o sudbini BiH, bilo je tako u oba posljednja rata, a u takvoj situaciji naša zemlja je uvijek gubila. Moramo imati jasan stav, građani BiH su najviše stradali. Osmijesi koji se vide na licima naših političara ne daju nikakvo povjerenje da se prvo sredi situacija unutar BiH, pa onda u regionu", kaže za Source.ba portal Vehid Šehić.

U Aleksandra Vučića se gleda kao u Baracka Obamu/Vladimira Putina

U gotovo svim situacijama kada premijer Srbije, ili bilo ko iz te zemlje, dolazi u BiH, naši politički predstavnici se "postrojavaju" kao da se radi o posjeti predsjednika Sjedinjenih Američkih Država ili kao da se radi o čovjeku koji "vedri i oblači" na Balkanu, a ne premijeru susjedne zemlje, u ovom slučaju Aleksandru Vučiću. Tako je bilo i u ne tako dalekoj prošlosti.

"Upravu ste. Istina je da Vučić ima podršku velikih zemalja zbog poteza koje povlači u Srbiji. Taj odnos naših političara prema Vučiću nije dobar, nije dobar ni za samog Vučića. Mora se apsolutno ravnopravno razgovarati. Meni je neprihvatljivo da se svaki član Predsjedništva BiH posebno sastaje sa premijerom Srbije. Oni su zajedničko tijelo i zajedno predstavljaju i brane interese ove zemlje, pa bi zajedno morali razgovarati sa konkretno premijerom Srbije. Bilo bi dobro da se Vučić nakon sastanka sa predsjednikom RS-a, Miloradom Dodikom, sastao i sa predsjednikom FBiH, Marinkom Čavarom", kaže Šehić za naš portal.

"Ne bih rekao da Vučić 'vedri i oblači' na Balkanu, to je samo stvar pristojnosti. Nema tu viših ili nižih, ovo su susreti koji mnogo ne govore, a i ne znače mnogo", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal analitičar Gostimir Popović.

Novi sukobi/ratovi

U posljednje vrijeme se premijer Srbije, Aleksandar Vučić, u svojim izjavama često dotiče naše zemlje, pa je tako nedavno izjavio:

"Moja najveća briga je situacija u Bosni. Sve je u i oko Bosne. Ko zna koja iskra može zapaliti Bosnu i Hercegovinu", rekao je Vučić.

"Kada se govori o BiH onda se mora biti veoma oprezan. Vučić je tokom presude Radovanu Karadžiću upotrijebio jednu riječ koja je u potpunosti neprihvatljiva u politici, kada prijeteći upozorava sve one koje bi mogli zloupotrijebilti odluku Haškog tribunala kada je u pitanju Republika Srpska. Što se tiče sukoba, ubijeđen sam da u BiH neće biti rata, ali bi bilo dobro da svako vodi računa o svojoj zemlji, a onda da se bavi situacijom u regionu. Nije dobra situacija ni u Hrvatskoj zbog onih koji su bili na pogrešnoj strani tokom Drugog svjetskog rata, slično je i u Srbiji. Kod nas imate tri strane, imali ste ih u svim ratovima. Ne smije se na BiH upirati prstom kao da bi se tu mogao desiti neki novi sukob. Morate znati da postoje Kosovo i Makedonija, tako da je BiH daleko od rata", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal analitičar Vehid Šehić.

Podsjećanja radi, premijer Srbije, Aleksandar Vučić, jučer se prvo sastao sa Mladenom Ivanićem, potom sa Draganom Čovićem, a onda sa Bakirom Izetbegovićem. Nakon toga se sastao sa Kolindom Grabar-Kitarović, a sve je zaključio sastankom sa Miloradom Dodikom. Najmanje se govorilo o privredi, a najviše (očekivano) o smirivanju tenzija na Balkanu, dobrosusjedskim odnosima i uzajamnom poštovanju svih naroda na ovim prostorima.

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.