30.5.2016. 15:19
0
Svjedok nesreće u Hadžićima: U trenutku sudara oni su bukvalno letjeli zrakom, vidio sam strašnu scenu
U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se jučer dogodila oko 18:15 sati na dionici magistralnog puta M-17 nedaleko od Hadžića, poginuo je 40-godišnji motociklista O.E., a teško je povrijeđena djevojka S.T. koja se također nalazila na motociklu.

Povrijeđene su i dvije osobe (S.Š. i S.A.) koje su se nalazile u Mercedesu koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći. Povrijeđene osobe su prevezene na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. U nesreći su, pored motocikla, učestvovala dva automobila, Mercedes i Golf II. 

Prema izjavama očevidaca, a kako prenose Dnevni Avaz, Golf je usporio kako bi skrenuo u slijepu ulicu. Motociklista, koji se kretao iz pravca Mostara prema Sarajevu, počeo je preticati Golf, ali je nažalost direktno udario u Mercedes koji se kretao iz suprotnog pravca. Vrlo je moguće da je motociklista već počeo preticati automobil Golf, kada je vozač Golfa odlučio da skrene u drugu ulicu.

"U trenutku sudara oni su bukvalno letjeli zrakom. Vidio sam strašnu scenu", rekao je za Dnevni Avaz svjedok ove stravične nesreće.

Motociklista je podlegao na mjestu nesreće, te mu nije bilo spasa, uprkos tome što je Hitna pomoć ubrzo stigla na mjesto nesreće. Prema pisanju Dnevnog Avaza, na mjestu nesreće je zatečen strašan prizor. Uslijed žestokog udara, vozač motora je izgubio nogu, koja je pronađena 20-ak metara od samog tijela. Dijelovi vozila i motocikla su bili rasuti po cesti.

Jedan od svjedoka nesreće ispričao je za Avaz da se odmah vidjelo da za vozača motora nema spasa, dok je djevojka davala znakove života, te su joj odmah pomogli. Saobraćaj na ovoj lokaciji je bio u potpunosti obustavljen, zbog čega su se stvorile velike gužve. 

"Dana 29.05.2016. godine oko 18:15 sati u mjestu Dupovci, općina Hadžići, dogodila se saobraćajna nesreća. Tom prilikom došlo je do sudara putničkog motornog vozila marke Mercedes, reg. oznake 102-T-277, kojim je upravljao vozač Š.S., rođen 1972. godine u Mostaru, gdje je i nastanjen, te motocikla marke Suzuki, reg. oznake T45-A-801, kojim je upravljao vozač O.E. rođen 1976. godine u Foči, nastanjen u Sarajevu. Usljed siline udara došlo je do odbacivanja motocikla i sudara sa putničkim motornim vozilom marke VW Golf 2, reg. oznake E76-A-688, kojim je upravljao vozač H.E., rođen 1977. godine u Kiseljaku, nastanjen u Sarajevu. 

U ovoj saobraćajnoj nezgodi na licu mjesta smrtno je stradao motociklista O.E., što je konstatovano od strane ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. Teške tjelesne povrede zadobila je putnica na motociklu P.S., rođena 1995. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena, dok je lakše tjelesne povrede zadobila putnica iz vozila Mercedes Š.A., rođena 1974. godine u Mostaru, gdje je i nastanjena. Povrijeđenim je ljekarska pomoć ukazana na KCU u Sarajevu. Tijelo nastradalog je vozilom KJKP Pokop prevezeno u prosekturu Bare, gdje će po nalogu tužioca biti izvršena obdukcija. Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještaci mašinske i saobraćajne struke"
, stoji u izvještaju MUP-a KS.

Crne brojke na bh. cestama

U FBiH od 1. januara do 30. aprila ove godine dogodilo se 8.804 saobraćajnih nesreća, što je za 193 više u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnog broja saobraćajnih nesreća u FBiH, 40 je završilo sa smrtnim posljedicama, a 613 s teško povrijeđenim licima.

Najviše saobraćajnih nesreća dogodilo se u Kantonu Sarajevo, gotovo 3.600, zatim u Zeničko-dobojskom kantonu 1.330 i Srednjobosanskom kantonu 990. U svim nesrećama na području FBiH, od početka godine, najviše je stradalo vozača, njih 21. Od početka godine je smrtno stradalo i 13 pješaka.

U Republici Srpskoj u periodu januar – april 2016. godine dogodile su se 2.744 saobraćajne nesreće, što je za 93 više u odnosu na isti period prošle godine. U saobraćajnim nesrećama u RS-u stradalo je 41 lice, a teže je povrijeđeno 159. Najviše saobraćajnih nesreća dogodilo se na području Banje Luke, ukupno 1.247, dok su se na području Bijeljine dogodile 424. 

Iako nema zvaničnih podataka za 2016. godine, primjera radi, u samo prvih sedam mjeseci prošle godine povrijeđeno je oko 260 motociklista koji su učestvovali u saobraćajnim nesrećama. 

Preciznije, 19 ih je poginulo, a još 243 su povrijeđena. Za sedam mjeseci 2015. godine, na području RS-a, 109 motociklista je učestvovalo u saobraćajnim nezgodama. Pet lica je smrtno stradalo, 28 lica je zadobilo teške tjelesne povrede, a 32 lica lakše tjelesne povrede. U istom periodu, 14 motociklista je poginulo u FBiH, dok su 183 motociklista povrijeđena.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.