9.6.2016. 14:00
0
Nadati se da zbog krize identiteta ponovo nećemo imati tuče i paljevine nakon utakmice Hrvatska - Turska
Sutra počinje 15. po redu Evropsko prvenstvo u fudbalu utakmicom između domaće reprezentacije Francuske i selekcije Rumunije. Bit će ovo treće prvenstvo koje se dešava na tlu Francuske, pa je ova zemlja tako postala jedina koja je u čak tri navrata bila domaćin najboljim evropskim selekcijama.

Turnir će trajati od 10. juna do 10. jula, kada je na programu finale, a ovo će biti prvi EURO na kojem će učešće uzeti čak 24 selekcije. Mnogo je debitanata na ovom turniru, tako da tu listu čine reprezentacije Albanije, Islanda, Sjeverne Irske, Slovačke i Velsa. Reprezentacija koja ima ubjedljivo najviše nastupa su aktuelni prvaci svijeta, Nijemci, kojima će ovo biti čak 12. učešće na EURO-u. 

Utakmice tokom ovog Evropskog prvenstva će se igrati na 10 stadiona, a brojni među njima su tek izgrađeni za predstojeći EURO. Svakako je najpoznatiji Stade de France, na kojem će se odigrati finale 10. jula, a koji broji 81.338 sjedećih mjesta. Pored toga, utakmice će se igrati na Velodromeu (Marseille), Parc Olympique Lyonnaisu (Lyon), Stade Pierre-Mauroyju (Lille), Parku prinčeva (Paris), Matmut Atlantiqueu (Bordeaux), Stade Geoffroy-Guichardu (St. Etienne), Allianz Rivieri (Nice), Stade Bollaert-Delelisu (Lens) i Stadium Municipalu (Tolouse).

Mnogo je fudbalera koji će nastupiti na ovom Evropskom prvenstvu, a koji su odigrali preko 100 utakmica za svoju reprezentaciju i kojima je ovo još jedno u nizu brojnih takmičenja na kojima su učestvovali. Među njima su Razvan Rat (111, Rumunija), Wayne Rooney (111, Engleska), Sergei Ignashevich (115, Rusija), Bastian Schweinsteiger (115, Njemačka), Lukas Podolski (128, Njemačka), Anatoliy Tymoshchuk (143, Ukrajina), Aaron Hughes (100, Sjeverna Irska), Iker Casillas (167 rekorder EP, Španija), Andres Iniesta (109, Španija), Cesc Fabregas (106, Španija), Sergio Ramos (132, Španija), Petr Čech (118, Češka), Tomas Rosicky (100, Češka), Darijo Srna (130, Hrvatska), Gianluigi Buffon (157, Italija), Daniele De Rossi (103, Italija), John O'Shea (111, Irska), Robbie Keane (143, Irska), Shay Given (134, Irska), Andreas Isaksson (129, Švedska), Kim Kallstrom (127, Švedska), Zlatan Ibrahimović (112, Švedska), Cristiano Ronaldo (125, Portugal) i Gabor Kiraly (103, Mađarska).

Martin Atkinson, Felix Brych, Cüneyt Çakir, Mark Clattenburg, Willie Collum, Jonas Eriksson, Ovidiu Hațegan, Sergei Karasev, Viktor Kassai, Pavel Kralovec, Björn Kuipers, Szymon Marciniak, Milorad Mažić, Svein Oddvar Moen, Nicola Rizzoli, Damir Skomina, Clement Turpin i Carlos Velasco Carballo su sudije koje će dijeliti pravdu na ovom EURO-u.

Grupa A

Kao što smo već istakli, utakmica koja će otvoriti ovogodišnje EP je ona koja će se sutra od 21:00 sat odigrati između Francuske i Rumunije na Stade de Franceu. Osim Francuske i Rumunije, u grupi A se takmiče selekcije Albanije i Švicarske. Francuska je apsolutni favorit ove grupe i sve osim prve pozicije bi bila velika senzacija. Osim toga, reprezentacija Francuske je možda i glavni favorit na ovom EP, s obzirom da su domaćini takmičenja i s obzirom da je Didier Deschamps sastavio izuzetno jak tim. 

U timu Francuske neće biti Karima Benzema, koji je kažnjen zbog seks skandala sa Valbuenom, kojeg također neće biti u selekciji, pa možda ta kazna za Benzemu i nema smisla, posebno kada se uzme u obzir to da je fudbaler Real Madrida isticao kako nije kriv. Benzema je rekao kako je nepravedno kažnjen i kako je selektor "podlegao rasističkom dijelu Francuske". Te tvrdnje donekle i jesu možda tačne kada uzmete u obzir da u timu Francuske nema Samira Nasrija i Hatema Ben Arfe.

Albanija je debitant na ovom takmičenju, pa je još uvijek nepoznato kako će Albanci izgledati na EURO-u, dok s druge strane Švicarska i Rumunija su reprezentacije koje imaju ogromna iskustva na velikim takmičenjima, pa je vrlo vjerovatno da će se ove dvije selekcije boriti za plasman u osminu finala. Ukoliko Albanci budu igrali onako srčano kao što je to bio slučaj u kvalifikacijama, možda ih možemo očekivati u osmini finala.

Raspored grupe A:

10.06. Francuska - Rumunija
11.06. Albanija - Švicarska
15.06 Rumunija - Švicarska, Francuska - Albanija
19.06. Francuska - Švicarska, Rumunija - Albanija


Grupa B

Engleska za koju mnogi kažu da dolazi u najjačem sastavu ikada je prvi favorit ove grupe. Vardy i Kane su recept za uspjeh engleske nacionalne vrste koja kao da je ukleta na velikim takmičenjima, pa nikako da napravi iskorak. Prije 20 godina im to nije uspjelo ni na domaćem tlu kada su ispali u polufinalu EURO-a, pogodit ćete, nakon penala. Opet pogađate, od Njemačke. Iza Vardy i Kanea bi trebali igrati Rooney i Alli, tako da Gordi Albion ima izuzetno snažnu napadačku liniju. Možda im je glavni problem upravo selektor Roy Hodgson, koji ponekad djeluje kao da prvi put vodi neki fudbalski tim.

Ostatak grupe je poprilično izjednačen, pa će se Slovaci, Rusi i Velšani boriti za preostale pozicije koje vode u osminu finala. Vidjet ćemo kako će izgledati Vels na ovom takmičenju i da li će Gareth Bale i Aaron Ramsey biti dovoljno oružje da se Velšani plasiraju u narednu fazu takmičenja. Slovaci su debitanti na takmičenju, ali su u kvalifikacijama pokazali da se mogu nositi sa najvećim. Rusija nosi ogromno iskustvo, pa je svakako tu među kandidatima za osminu finala.

Raspored grupe B:

11.06. Engleska - Rusija, Vels - Slovačka
15.06. Vels - Engleska, Slovačka - Rusija
20.06. Slovačka - Engleska, Rusija - Vels


Grupa C

Aktuelni svjetski prvaci, Nijemci, su apsolutni favoriti grupe C, ali bi im posao mogli zakomplikovati uvijek po njih nezgodni Poljaci, koji su ih uostalom pobijedili u kvalifikacijama. Pored Poljske, svoje adute ima i Ukrajina, dok se za Sjevernu Irsku može reći da će biti autsajder u ovoj grupi, pa bi svaki osvojeni bod za njih bila velika senzacija.

Njemačku je napustilo nekoliko fudbalera koji su bili dio onog šampionskog tima iz Brazila, ali još uvijek je to veoma iskusna selekcija, pa je svakako pored Francuske i Španije Elf jedan od najvećih favorita za titulu.

Raspored utakmica grupe C:

12.06. Poljska - Sjeverna Irska, Njemačka - Ukrajina
16.06. Ukrajina - Sjeverna Irska, Njemačka - Poljska
21.06. Ukrajina - Poljska, Sjeverna Irska - Njemačka


Grupa D

Grupa D bi trebala biti najzanimljivija grupa ovog prvenstva, jer se u njoj nalaze Španci, Hrvati, Česi i Turci. Bez dvojbe, Španija je jedan od favorita za samu završnicu, pa im ova grupa ne bi trebala predstavljati veliki problem. Ako budu igrali kao prije nekoliko dana protiv slabašnih Gruzijaca, onda se nemaju čemu nadati na EP.

S druge strane, za Hrvate su mnogi istakli da su potencijalni favoriti iz sjene i da je to reprezentacija koja se može nositi sa onim najvećim. Jedan od tih je i menadžer Arsenala, Arsene Wenger, koji je pohvalno govorio o Vatrenim kao favoritima iz sjene. Teško je reći koji će to tim otpasti iz ove grupe, pa se očekuje borba do posljednje minute.

Nadati se da utakmica Hrvatske i Turske ponovo neće donijeti nemile scene u pojedinim dijelovima naše zemlje gdje se očito radi o ogromnoj krizi identiteta.

Raspored utakmica grupe D:

12.06. Turska - Hrvatska
13.06. Španija - Češka
17.06. Češka - Hrvatska, Španija - Turska
21.06. Turska - Češka, Španija - Hrvatska


Grupa E

Još jedna zanimljiva borba se očekuje u grupi E, gdje je Belgija, bez obzira na renome talijanske reprezentacije, prvi favorit ove grupe. To namjerno kažemo jer je Italija na ovo EP stigla u nikada lošijem sastavu, ali opet sa druge strane za Talijane vrijedi nepisano pravilo da su najopasniji kada ih otpišete. Nekako mi djeluje da ovaj put to neće biti slučaj. Ne vjerujete? Pogledajte roster Antonija Contea!

Belgija je nakon smjene generacija dobila nevjerovatno snažnu selekciju, pa je samim tim jedan od glavnih favorita za naslov. Jedino što bi im moglo predstavljati prepreku je nedostatak iskustva, kao što je to riječ kada su u pitanju one najjače reprezentacije.

Švedska također traži svoje mjesto u osmini finala, pa nije nemoguće da iz ove grupe dalje prođu tri selekcije. Irska je vjerovatno veliki autsajder. Podsjećanja radi, radi se o selekciji koja je našu reprezentaciju izbacila iz baraža.

Raspored grupe E:

13.06. Irska - Švedska, Belgija - Italija
17.06. Italija - Švedska
18.06. Irska - Belgija
22.06. Italija - Irska, Švedska - Belgija


Grupa F

Portugalci su, predvođeni Cristianom Ronaldom, prvi favoriti ove grupe u kojoj se još takmiče Austrija, Mađarska i Island. Austrijanci ne bi trebali imati problema kada je u pitanju druga pozicija u ovoj grupi, dok je vrlo vjerovatno da se Mađarska i Island neće naći u osmini finala.

Island iza sebe ima nevjerovatne kvalifikacije u kojima su uspjeli savladati Holanđane, Turke i Čehe, ali je pitanje koliko toga mogu ponoviti na Evropskom prvenstvu.

Raspored utakmica u grupi F:

14.06. Austrija - Mađarska, Portugal - Island
18.06. Island - Mađarska, Portugal - Austrija
22.06. Island - Austrija, Mađarska - Portugal


Kao što vam je vjerovatno poznato, utakmice na ovogodišnjem EP će se igrati u tri termina, od 15:00, od 18:00 i od 21:00 sati. Najbolje četiri trećeplasirane selekcije će se plasirati u osminu finala, pored prvoplasiranih i drugoplasiranih reprezentacija u grupama.

Polufinalni mečevi su na rasporedu 6. i 7. jula (Lyon i Marseille), dok je finale na rasporedu 10. jula na Stade de Franceu u Parizu. 

Pripremio: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.