19.7.2016. 17:14
4
"Igrači koji dolaze u Premijer ligu potcijene istu i misle 'Lagano ću ja ovdje, ovdje su neki divljaci'"
U subotu počinje nova sezona u najjačem razredu bh. fudbala, BHT Premijer ligi. Već u prvom kolu na programu je vječiti derbi između Željezničara i Sarajeva koji će se od 20:00 sati igrati na Grbavici, stadionu na kojem su napravljene brojne pozitivne promjene tokom proteklih nekoliko mjeseci.

S obzirom da svi sarajevski klubovi iza sebe imaju poprilično lošu sezonu, tokom ovog prelaznog roka se mnogo trgovalo, a ponovo su na vrhu bili Željezničar i Sarajevo, koji su doveli veliki broj novih fudbalera. 

FK Sarajevo

Veliki broj fudbalera je stigao na Koševo, ali su također brojni fudbaleri koji su proteklu sezonu nosili bordo dres napustili redove FK Sarajevo. Klub je ponovo doveo Saida Husejinovića, koji je već jednom igrao za Sarajevo, a ovaj put nekadašnji igrač Slobode i Werdera na Koševo dolazi iz Dinamo Zagreba. U Sarajevo su još stigli: Dušan Hodžić iz Radnika, Elvis Šarić iz Slobode, Saša Novaković iz Voluntarija, Saša Barić iz Tirgu Muresa, Nemanja Anđušić iz Olimpica, Nermin Crnkić iz Slovan Bratislave, Mersudin Ahmetović iz Slobode, Marko Ćetković iz Lacija, Adi Adilović iz Čelika, dok su se sa posudba vratili Anel Hebibović (Olimpic) i Tarik Handžić (Bosna Visoko).

Ipak, brojni su oni koji su napustili redove Sarajeva, a među njima su: Tomislav Barbarić (Kortrijk), Dario Purić (Derventa), Tarik Handžić (Olimpic), Denis Kramar, Emerson Luiz, Ahmad Kallasi, Ševko Okić, Cezar, Džemal Berberović (završio karijeru), Damjan Krajišnik, Emir Plakalo (Metalleghe), Haris Harba (Vysocina), Deni Simeunović i Matej Delač (Chelsea).

FK Željezničar

Što se tiče Željezničara, i na Grbavici se mnogo trgovalo tokom ljetnog prelaznog roka. U klub su stigli sljedeći fudbaleri: Uglješa Radinović (Borac Banja Luka), Dimitrios Toskas (PAS Lamia), Sanel Jahić (Levadiakos), Adnan Šećerović (Radnik), Stevo Nikolić (Zrinjski), Javi Hervas (Brisbane Roar), Milivoje Lazić (Radnik), Dino Bevab (NK Zagreb), Denis Pozder (Den Bosch), Senad Husić, te fudbaleri koji su se vratili sa posudbi, a to su Benjamin Šehić, Muris Midžić, Amer Hiroš i Edin Hadžović.

Željezničar su napustili sljedeći fudbaleri: Emir Hodžurda (Vitez), Nedo Turković (Olimpic), Muris Midžić (Goražde), Enis Sadiković (Krupa), Srđan Stanić, Dejan Đermanović (Zhetysu), Mirko Kramarić, Tiago Faria (Cibalija), Jadranko Bogičević, Mailson, Amer Hiroš, Edin Hadžović, Adnan Zahirović, Adnan Alihodžić, Benjamin Šehić i Nermin Zolotić (Gent).

FK Olimpic

Veoma mnogo promjena je napravio i treći sarajevski klub, Olimpic. U klub sa Otoke su stigli: Vehudin Alešević (Željezničar), Nedo Turković (Željezničar), Alem Plakalo (Bosna Visoko), Tarik Isić (Čapljina), Amer Drljević (Goražde), Alden Bešić (Bosna Visoko), Sandi Zulčić (Sloga Ljubuški), Filip Holi (Tatabanya), Tarik Handžić (Sarajevo), Stefan Udovičić (Bratstvo Gračanica), Marinko Rastoka (Rudar Prijedor), Mario Vrdoljak (Primorac) i Alen Mikuličić (Primorac).

Kluba sa Otoke su napustili sljedeći igrači: Nemanja Anđušić (Sarajevo), Dejan Uzelac (Metalac), Veldin Muharemović (Fola Esch), Sulejman Smajić (Metalleghe), Kenan Handžić (Titus Petange), Danijal Brković (Čelik), Slaviša Radović (Voždovac), Filip Gligorov, Mak Varešanović, Armin Tanković, Anel Hebibović (Sarajevo), Dejan Vukomanović (Zrinjski) i Rastko Suljagić (Stuttgart II).

U subotu vječiti derbi

Danas je za Source.ba portal povodom subotnjeg derbija između Željezničara i Sarajeva govorio bivši trener kluba sa Grbavice, Edis Mulalić, koji je prošle sezone u dva navrata pobijedio Sarajevo.

"Pred nama je derbi sa dosta debitanata na terenu i klupi. Ljudi koji dolaze sa strane moraju prvo odigrati par derbija da znaju kako da se ponašaju u ovakvim utakmicama. Igrači koji su odigrali par derbija i oni koji se tretiraju kao domaći fudbaleri mogu napraviti prevagu i bolji rezultat u vječitom derbiju", kaže za Source.ba portal Edis Mulalić.

Edis Mulalić je jedini trener Željezničara, pored Milana Ribara i Miše Smajlovića, koji je pobijedio Sarajevo u obje utakmice u jednoj sezoni.

"Ja sam trenutno tu nebitan. Sama srž derbija je čudna. Malo mi je čudno što igrači koji dolaze sa strane nekako potcijene ligu, a ne radi se o tome, ona sa sobom nosi neke svoje zakonitosti. Ovaj put derbi pratim iz nekog drugog ugla, ali svakako Želji želim sreću. Kvalitet u nekim situacijama nije presudan, ima tu milion nekih drugih razloga koji odlučuju pobjednika. Svi žele da počnu sa dobrim rezultatom, jer ti obično taj prvi rezultat pravi put za dalje, posebno sada kada je manje ekipa u ligi", ističe Mulalić.

Kao što smo već naglasili, a što ste vidjeli i u samim listama igrača, mnogo je novih fudbalera koji su stigli u sarajevske klubove. Našeg sagovornika smo upitali kako on gleda na taj fenomen dolaska velikog broja fudbalera i konstantnog mijenjanja rostera, te davanja šanse stranim igračima ispred domaćih igrača.

"Nekako me nerviraju treneri i igrači koji dolaze sa strane i koji potcjenjuju našu ligu. Ovo je specifična liga, od same publike pa do provokacija na travnjaku. Ova liga ima svoj određeni kvalitet. U Evropi ove godine nismo imali sreće. Činjenica je da svi evropski klubovi napreduju, svi ulažu, pogledajte samo klubove sa Malte. Mi nekako stagniramo kada je u pitanju to ulaganje.  Vidim nekidan da je i Husref Musemić slično izjavio, te se u potpunosti slažem s njim. Igrači koji dolaze u Premijer ligu potcijene istu i misle 'Lagano ću ja ovdje, ovdje su neki divljaci, lagano ću igrati s njima'. Nije to tako, ali će brzo i oni to shvatiti. Naši klubovi su osuđeni na tu neku proizvodnju fudbalera, pa se uvijek vraćamo na sve to", kaže na kraju razgovora za Source.ba portal bivši trener Željezničara, Edis Mulalić.

U subotu će se odigrati tri utakmice, dok se preostale tri utakmice 1. kola Premijer lige BiH igraju u nedjelju. U subotu se sastaju: Čelik - Metalleghe, Sloboda - Olimpic i Željezničar - Sarajevo. Dan kasnije igraju: Krupa - Mladost, Široki - Vitez i Zrinjski - Radnik.

Novinar: Haris Ahbabović


4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.