26.7.2016. 13:20
0
"Kada me Vinnie Jones na utakmici uhvatio za prepone, mislio sam da nikada neću moći postati otac"
Prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu kojeg se dobro sjećam bilo je ono koje je prije 20 godina odigrano na tlu Engleske, svjetskom hramu fudbala, mjestu gdje se danas okreću najveći novci i zemlji u kojoj se igra najatraktivnija fudbalska liga na Planeti, Premiership.

Iako su na kraju trofej podigli za Engleze uvijek mrski Nijemci (slavili u finalu protiv one čuvene generacije Čeha sa Nedvedom, Kukom, Koubom, Poborskim, Nemecom, Bergerom, Šmicerom i dr.), jedan fudbaler mi se urezao u sjećanje, a koji je nastupao u dresu Gordog Albiona na tom turniru. Njegovo fudbalsko visočanstvo, Gazza. Paul Gascoigne. Prvi veliki fudbalski mangup, nakon Diega Maradone, kojeg je upoznala cijela Planeta. Prvi fudbaler, nakon čuvenog Georgea Besta, koji je zaigrao na tlu Otoka, a koji je bio poznat po dvije stvari, nevjerovatnom talentu kada je u pitanju nogomet i danonoćnom opijanju po gotovo svim lokalima, diskotekama i pubovima koji su postojali u Velikoj Britaniji. 

Za one koji se ne sjećaju Gazze i njegove pojave, Gascoigne je bio prvi Englez koji je imao status mega zvijezde, a koji se pojavio prije Davida Beckhama. Paul Gascoigne je bio prva velika engleska mega zvijezda koju su voljeli svi. A voljeli su ga ponajviše zbog njegove neozbiljne prirode i ponašanja (ne onog koje se tiče maločas spomenutog opijanja i nerijetkog konzumiranja narkotika). Šta reći za čovjeka koji se, nakon što je zabio Arsenalu golčinu u polufinalu FA kupa i odveo svoj Tottenham u finale, „kreveljio“ pred kamerama državne televizije i davao odgovore u stilu sedmogodišnjaka, dok je novinar na najozbiljniji način pokušao da ga pita za viđenje utakmice koju je upravo odigrao. Prije finalne utakmice je pitao princezu Dianu da li je može zagrliti, a potom se barem malo pribrao i princezu samo poljubio u ruku. Dio je finala je odgledao iz bolnice, jer je tokom utakmice zaradio stravičnu povredu.



„Paul Gascoigne je Special One“, prošle godine je izjavio čovjek koji nosi taj nadimak, Jose Mourinho.

Mourinho je Gazzu prvi put upoznao preko svog mentora, Sira Bobbyja Robsona, kojem je bio prevodilac, a koji je ujedno bio veliki poštovalac lika i djela Paula Gascoignea.

„Gazza je vjerovatno najbolji fudbaler Engleske svih vremena“, riječi su Waynea Rooneyja, nekoga ko me veoma podsjetio na Gazzu u vremenu kada je sadašnji kapiten Gordog Albiona nosio dres Evertona. 

Kada sam prvi put vidio Rooneyja, pomislio sam da je kopija Gazze, ali je činjenica da Rooney nema onu karizmu koju ima Gazza. Činjenica je da se nikada vjerovatno na Otoku neće pojaviti neko kao što je Gazza.

„Bez svih tih tamnih stvari oko njega i bez svega onoga što se vezalo za njega, Paul Gascoigne ne bi bio ono što je bio“, rekao je Gazzin nekadašnji saigrač iz reprezentacije Gary Lineker.

Gascoigne je počeo da trenira fudbal kada je imao samo četiri godine. Nakon toga je trenirao i igrao fudbal po cijeli dan, na ulici. Koliko od vas zna za informaciju da je Gazza fudbal trenirao sa teniskom lopticom. Godinama je to radio, dok se prvi put nije sreo sa pravom fudbalskom loptom. Iako je bio na provjeri u nekoliko klubova, gdje navodno nije zadovoljio, prvi profesionalni ugovor je potpisao sa Svrakama, Newcastle Unitedom.

Paul Gascoigne je već u mladosti svjedočio nekim stresnim situacijama. Bio je svjedok pogibije najboljeg prijatelja svoga brata, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći, a također je na ulici bio svjedok ubistva svog dobrog prijatelja. Već od nekih ranijih dana je počeo da boluje od depresivno-kompulzivnog poremećaja. Kao mladić je imao problema sa klađenjem, a često se nalazio u brojnim krađama (vjerovali ili ne, radi zabave). Ipak, lista stvari koje je Gazza uradio, a koje baš i nemaju veze sa zdravim razumom, je zaista duga. Pregazio je jednog čovjeka, pa potom pobjegao sa mjesta nesreće. Kasnije se ispostavilo da uopće nije posjedovao vozačku dozvolu. Kada je već igrao profesionalni fudbal, uzeo je traktor za košenje trave i namjerno se zabio u zid svlačionice. U posljednji trenutak je uspio da iskoči iz traktora. 

Gazza je igrao sjajno u dresu Newcastlea, pa mu je to donijelo nagradu za najboljeg mladog igrača sezone. Ostat će upamćen po jednoj fotografiji, a koja je nastala iz dana kada je igrao za Svrake. U glavnim ulogama dva najveća luđaka engleskog fudbala svih vremena, Paul Gascoigne i Vinnie Jones. Gazza je također volio da provocira svoje protivnike na travnjaku, a nije potrebno mnogo znati lik Vinnieja Jonesa (koji drži rekord po broju crvenih kartona u Premier ligi i koji se već dugo vremena bavi glumom), a kojem se to nimalo nije dopalo. Uhvatio je Gazzu za prepone i stisnuo ih svom snagom. 



„Kada me Vinnie uhvatio za prepone, mislio sam da nikada neću moći postati otac. To je bilo moje prvo iskustvo sa njim. Kasnije smo postali dobri prijatelji“, rekao je Gazza.

Sir Alex Ferguson se zanimao za Gazzine usluge, pa je na ljeto 1988. godine odlučio da ga dovede u redove Manchester Uniteda. Ferguson se sastao sa Gazzom, a ovaj mu je rekao kako ne treba da brine.

„Rekao sam Fergusonu da sam od danas novi igrač Uniteda. Međutim, Tottenham je kupio kuću mojoj majci, pa sam potpisao za njih. Kada sam svom ocu rekao šta mi je ponudio Tottenham, on je rekao da želi novi krevet. Poslije sam dobio pismo od Alexa Fergusona. Nije ga bilo prijatno čitati“, rekao je Gaza.



Gazza je rekao Tottenhamu da će potpisati za njih, samo ako kupe kuću njegovoj majci. Tottenham je to uradio, a Gascoigne je potpisao ugovor sa Spursima. Alex Ferguson nije mogao vjerovati šta se dogodilo kada je saznao za Gazzin transfer i njegovo pogaženo obećanje. Kasnije je Ferguson često prozivao Gascoignea, zajedno sa Shearerom koji je nekoliko godina kasnije potpisao za Newcastle, da su dva fudbalera koja su odbila United, a koja kasnije u svojim karijerama nisu ništa osvojila (aludirajući na to da bi se u Manchesteru naosvajali trofeja).

Nakon odličnih igara u dresu Tottenhama, Gascoigne se našao na spisku reprezentacije Engleske koju je na SP 1990. godine vodio pokojni Bobby Robson. Očekivanja nisu bila tolika, a Engleska je odigrala vjerovatno najbolji turnir na SP još od 1966. godine, kada su bili prvaci svijeta.

„Gazza je bio fantastičan protiv Holandije. Sjećam se da su se najbolji holandski igrači, poput Gullita i Rijkaarda, pitali: 'Ko je ovaj dečko?!'“, kaže njegov saigrač iz reprezentacije, Gary Lineker.

Engleska je u četvrtfinalu pobijedila Kamerun i plasirala se u polufinale gdje su ih čekali Nijemci. Gazza je napravio nesmotren faul i zaradio drugi žuti karton na turniru. To je značilo samo jedno, ako Engleska prođe u finale, Gascoignea neće biti u timu. Gazza je znao da je SP za njega gotovo i samo je počeo da plače, na terenu, usred utakmice.



Gazzina popularnost nakon povratka u zemlju je naglo porasla. Postao je mega zvijezda, jer je nacija znala da cijeni sve ono što je napravio na SP. Paul Gascoigne je stekao popularnost Davida Beckhama prije samog Davida Beckhama. Cijela Engleska je pričala samo o Gazzi. Međutim, to je bio početak kraja Paula Gascoignea. Odmah nakon toga se pročulo za njegove probleme sa alkoholom. Tottenham ga je uskoro prodao Laziju, kako bi zaradio na njegovom transferu (valjda je nekim ljudima sa White Hart Laneu bilo jasno šta će se desiti sa Gazzom). 

Gazza je 1992. godine dočekan u Rimu kao Cezar, a srca navijača Lazija je kupio odmah u prvom derbiju kada je zabio gol Romi. Ipak, Gazza je uskoro zaradio tešku povredu u dresu Lazija, a to je značilo da je njegova karijera u Rimu gotova. Gascoigne se nije pokazao kao dobra kupovina i uskoro je bilo jasno da će ponovo promijeniti sredinu. Tako je i bilo. Potpisao je za Glasgow Rangers.

U utakmici protiv Hiberniana se našalio sa sucem, kojem je ispao žuti karton iz džepa, a Gazza je to iskoristio i dodijelio sudiji žuti karton. Nakon toga je sudija isti dodijelio njemu.  



Oponašao je sviranje flaute na utakmici protiv Celtica. To je uvrijedilo navijače Celtica, jer to za navijače Celtica ima negativno simboličko značenje, pa je novčano kažnjen. Ipak, to je bilo najmanje čega se trebao plašiti. Počeo je dobijati prijetnje smrću. Često su mu govorili da ne putuje automobilom, jer su se njegovi saigrači bojali da mu se ispod automobila nalazi bomba. Onaj koji mu je prijetio, ponovo mu je poslao pismo u kojem je pisalo:

„Uradi to još samo jednom i bit ćeš mrtav“, pisalo je u pismu.

Gazza se našao na spisku selektora Keagana pred Euro 1996. godine koje se igralo upravo u Engleskoj. Gascoigne je bio dio skandala pred sami početak turnira, kada se pojavila fotografija na kojoj se nalazi sa Teddyjem Sheringemom u pijanom stanju, gdje sjede na stolicama u stomatološkoj ordinaciji. Ipak, Gazza je ponovo bio jedan od najboljih igrača Engleske. Škotima je zabio gol koji je i dan danas prepoznatljiv kada je u pitanju Paul Gascoigne. Engleska je ponovo ispala u polufinalu, ponovo na penale, ponovo od Nijemaca i Gazza je ponovo plakao. Wayne Rooney je rekao kako je Gazzin gol protiv Škota još uvijek najprepoznatljiviji gol u historiji engleske reprezentacije.



Ipak, Gascoigne je ubrzo nakon toga krenuo putem sa kojeg se još uvijek nije vratio. 

„Nazvao sam majku i upitao je: 'Zašto pričaš novinarima ono što ti govorim? To samo ti i ja trebamo znati.' Rekla je da ne priča ništa novinarima. Dugo vremena nismo pričali, jer sam mislio da se ispovijeda novinarima. Počeo sam da se opijam, bio sam paranoičan. Nisam mogao bez alkohola. Znao sam se opijati po šest sedam dana bez prestanka“, kaže Gazza.

Najgore u svemu tome je što to traje i dan danas. Gazza je 11 godina kasnije otkrio da ga prislušuju tabloidi. Čak 11 godina su bili prisluškivani njegovi telefonski razgovori. To je jedan od razloga što je Gazza danas ovakav kakav jeste.

Bolovao je od bulimije, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, bipolarnog poremećaja i alkoholizma. Od mnogih stvari i danas boluje. Nekoliko je puta proveo noć u zatvoru, zbog incidentnog ponašanja. Razveo se sa ženom nakon dvije godine braka. Liječio se nekoliko puta od alkoholizma, uglavnom bez rezultata. Nekoliko puta je pokušao da povrijedi sam sebe. U maju 2007. godine je primljen u bolnici nakon proslave 40. rođendana. Operisali su mu želudac. Tokom rehabilitacije 2008. godine., tri puta mu je stalo srce pa su ga oživljavali. Prije šest godina je preživio stravičnu saobraćajnu nesreću. Čovjek je živio bukvalno „200 na sat“.

Nedavno se na internetu pojavila fotografija iznemoglog i pijanog Gazze kako bez odjeće tetura po ulici i kupuje cigarete. Mnogi mediji to nisu željeli objaviti iz poštovanja prema njegovom liku. I bez obzira što ima 49 godina, teško je u to povjerovati, jer kada danas vidite Gazzu pomislite da se radi o jednom 70-godišnjaku. Alkohol i droga su potpuno uništili Gazzino tijelo. Pojedini mediji u Engleskoj, s vremena na vrijeme, objave šokantne fotografije s pojašnjenjem čitateljima da Gascoigne umire.

Bez obzira na sve, Gazza će uvijek biti zapisan u sve moguće historijske fudbalske knjige. Engleski fudbal će uvijek naći mjesta da ga spomene i ne zaboravi. Paul Gascoigne je bio prvi engleski fudbaler zbog kojeg je nacija poludjela, mnogo prije pojave Davida Beckhama ili Waynea Rooneyja. Gazza je bio ono što Englezi najviše cijene. Ratoborni fudbaler nevjerovatnog talenta i ludog temperamenta koji je bio spreman da pogine za nacionalni dres. Zbog toga ga mnogi i danas smatraju najvećim ikada koji je nosio sveti dres „tri lava“. Paul Gascoigne, luđak par exellence, fudbalski genije, otočki Diego Maradona. Neponovljivi.

Novinar: Haris Ahbabović 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.