26.8.2016. 14:17
2
Odlična prilika da za "male pare" gledate Pjanića u Ligi prvaka, Ronaldo se vraća tamo gdje je bajka počela
U Grimaldi Forumu jučer su izvučene grupe za 62. izdanje najjačeg klupskog takmičenja na Planeti (25. po redu kako se zove drugim imenom), Lige evropskih šampiona. Takmičenje će trajati od 13. septembra 2016. godine, pa sve do 3. juna 2017. godine, kada će biti odigrano finale na Millennium stadionu u Cardiffu.

Ovogodišnji predstavnik Bosne i Hercegovine u Ligi prvaka bio je mostarski Zrinjski, koji je nastup očekivano završio u 2. kolu kvalifikacija kada je ispao od varšavske Legije, koja je kasnije izborila učešće u grupnoj fazi takmičenja. Što se tiče debitanata, ove sezone Liga prvaka ima dva debitanta, a to su prvak Engleske, Leicester City, te viceprvak Rusije, FC Rostov.

Engleska, Španija i Njemačka će ponovo imati najviše predstavnika u Ligi prvaka (po četiri), dok će po tri predstavnika imati Francuska i Portugal. Treba istaći da će Italija imati svega dva predstavnika, pošto Roma nije uspjela da se preko Play offa kvalifikuje u grupnu fazu. Nosioci grupa su određeni na način da prvaci sedam najbolje rangiranih liga u Evropi budu nosioci, uz Real Madrid kao branitelja naslova Lige šampiona iz prošle sezone. Ostala mjesta, odnosno jakosne grupe, su određena po koeficijentu klubova koji su se kvalifikovali za takmičenje.

Grupa A

U grupi A će igrati PSG, Arsenal, Basel i Ludogorets Razgrad. Nije potrebna posebna filozofija pa da se shvati da su upravo PSG i Arsenal glavni favoriti za prve dvije pozicije u ovoj grupi. Teško da se može dogoditi neko spektakularno iznenađenje, a posebno se to tiče PSG-a koji ove sezone ulazi sa nekim promjenama. Na klupu Parižana je sjeo Unai Emery, koji itekako zna kako se igraju evropske utakmice, dok je klub napustio najbolji igrač, Zlatan Ibrahimović. Kada je Arsenal u pitanju, gledajući na nekoliko posljednjih sezona, vrlo je vjerovatno da će Topnicima maksimalni domet u Ligi prvaka biti osmina finala. Basel je već ranije znao iznenaditi Engleze, te ih izbaciti iz takmičenja (Manchester United), dok je Ludogorets samim plasmanom u grupnu fazu napravio odličan rezultat. 

Raspored:

13.09. PSG - Arsenal, Basel - Ludogorets
28.09. Ludogorets - PSG, Arsenal - Basel
19.10. PSG - Basel, Arsenal - Ludogorets
01.11. Basel - PSG, Ludogorets - Arsenal
23.11. Arsenal - PSG, Ludogorets - Basel
06.12. PSG - Ludogorets, Basel - Arsenal

Grupa B

Grupa B će biti gotovo pa izjednačena, pošto će u istoj snage odmjeriti Benfica, Napoli, Dynamo Kyiv i Besiktas. Benfica i Napoli se ovdje izdvajaju kao blagi favoriti, ali teško je za sada praviti bilo kakve ozbiljne prognoze. Koliko je snažna Benfica govori podatak da je završila kao prva u Portugalu, ispred Sportinga i Porta, a na kraju su sve tri ekipe izborile grupnu fazu Lige prvaka. Napoli je ovog ljeta ostao bez najboljeg igrača, Gonzala Higuaina, kojeg su prodali Juventusu za 90 miliona eura. Besiktas je također ostao bez Marija Gomeza, koji je zbog političke situacije u Turskoj napustio Besiktas. Mnogo toga se u ovoj grupi neće znati do samog završetka.

Raspored:

13.09. Benfica - Besiktas, Dynamo - Napoli
28.09. Napoli - Benfica, Besiktas - Dynamo
19.10. Napoli - Besiktas, Dynamo - Benfica
01.11. Besiktas - Napoli, Benfica - Dynamo
23.11. Besiktas - Benfica, Napoli - Dynamo
06.12. Benfica - Napoli, Dynamo - Besiktas

Grupa C

Grupa C spada u jednu od onih grupa koje će biti najatraktivnije za gledanje. Bit će to direktni sudar Pepa Guardiole protiv kluba u kojem je sve počelo i u kojem je stekao ogromnu slavu, Barcelone. Manchester City, činjenica je, izgleda mnogo ozbiljnije u odnosu na ekipe koje su vodili Roberto Mancini ili Manuel Pellegrini. Za Borussiju M'gladbach i Celtic se može reći da uopće nisu imali sreće u žrijebu, ali će im biti velika draž da ugoste dvije ekipe koje važe za jedne od favorita za samo finale u junu naredne godine. Manchester City do sada nije imao odgovor za Barcelonu, pitanje je da li će ga imati sada, kada se na klupi Građana nalazi Pep Guardiola.

Raspored:

13.09. Barcelona - Celtic, Man. City - M'gladbach
28.09. Celtic - Man. City, M'gladbach - Barcelona
19.10. Celtic - M'gladbach, Barcelona - Man. City
01.11. Man. City - Barcelona, M'gladbach - Celtic
23.11. M'gladbach - Man. City, Celtic - Barcelona
06.12. Barcelona - M'gladbach, Man. City - Celtic

Grupa D:

Bayern Munchen će imati kakvu-takvu šansu da se osveti Jorgandžijama za prošlosezonski poraz u polufinalu Lige prvaka. Diego Simeone i Atletico Madrid kreću u novi pohod na finale Lige prvaka, nakon što su izgubili čak dva finala u posljednje tri sezone (oba od komšija sa Santiago Bernabeua). Autsajderi ove grupe su PSV i Rostov, koji je napravio veliko iznenađenje u Premier ligi Rusije, prije svega, a onda i u kvalifikacijama kada je kući poslao najvećeg rivala PSV-a, Ajax. S obzirom da je Bayern preuzeo čovjek koji itekako zna kako se osvaja Liga prvaka, Carlo Ancelotti, Bavarci će ove godine biti još ozbiljniji kandidati za naslov nego što je to bio slučaj sa Guardiolom, čija se filozofija fudbala nije dobro uklopila među Bavarce.

Raspored:

13.09. Bayern - Rostov, PSV - Atletico
28.09. Atletico - Bayern, Rostov - PSV
19.10. Rostov - Atletico, Bayern - PSV
01.11. PSV - Bayern, Atletico - Rostov
23.11. Atletico - PSV, Rostov - Bayern
06.12. Atletico - Bayern, PSV - Rostov

Grupa E:

Još jedna izjednačena grupa. CSKA Moskva, Tottenham, Bayer Leverkusen i Monaco. U pitanju su klubovi iz tri od pet najjačih liga Evrope, ali nisu to klubovi koji se mogu boriti baš za samu završnicu Lige šampiona. CSKA, iako je nosilac ove grupe, ima vjerovatno najmanje šansi, dok će se velika borba voditi između Tottenhama, Leverkusena i Monaca. Pijetlovi sa White Hart Lanea su, vjerovatno, blagi favoriti u odnosu na Leverkusen i Monaco. Bayer gotovo redovno igra Ligu prvaka, dok je Monaco prije dvije godine igrao u četvrtfinalu, kada su u osmini finala napravili senzaciju i izbacili Arsenal, koji je nekako po nepisanom pravilu osuđen na ispadanje u osmini finala.

Raspored:

14.09. Tottenham - Monaco, Leverkusen - CSKA
27.09. CSKA - Tottenham, Monaco - Leverkusen
18.10. Leverkusen - Tottenham, CSKA - Monaco
02.11. Monaco - CSKA, Tottenham - Leverkusen
22.11. Monaco - Tottenham, CSKA - Leverkusen
07.12. Leverkusen - Monaco, Tottenham - CSKA

Grupa F:

Pored one grupe u kojoj će zajedno igrati Barcelona i Manchester City, aktuelni prvaci Evrope, Real Madrid, se također našao u veoma zanimljivoj grupi. Pored Kraljeva tu su Borussia Dortmund, Legia Warszawa i Sporting iz Lisabona. Bit će to povratak Cristiana Ronalda na Jose Alvelade gdje je sve počelo, prije nego što će 2003. godine potpisati za Manchester United. Real i Dortmund su veliki favoriti ove grupe, dok je Legia vjerovatno potpuni autsajder. Prvaci Poljske ove sezone su imali veoma mnogo sreće u žrijebu. U 2. kolu kvalifikacija su prošli preko Zrinjskog, u narednom preko Trenčina, a u Play off rundi su pobijedili Dundalk. Sporting se nakon pauze u Ligi prvaka napokon vratio u najjače klupsko takmičenje na svijetu.

Raspored:

14.09. Real - Sporting, Legia - Dortmund
27.09. Dortmund - Real, Sporting - Legia
18.10. Sporting - Dortmund, Real - Legia
02.11. Legia - Real, Dortmund - Sporting
22.11. Dortmund - Legia, Sporting - Real
07.12. Legia - Sporting, Real - Dortmund

Grupa G:

Još jedna izjednačena grupa na pomolu, moglo bi se reći najslabija po imenima. Leicester Cityju je ovo prvi nastup u Ligi šampiona, ali su opet prvi favoriti u ovoj grupi. Za drugo mjesto konkuriše Porto, dok bi se Kobenhavn i Club Brugge trebali boriti za mjesto koje vodi u Europa ligu. Pitanje je kako će se u Ligi prvaka pokazati Lisice predvođene Ranierijem, Vardyjem i Mahrezom, samo se nadamo da to neće biti kao što se pokazao Blackburn Rovers prije 20 godina, sezonu nakon što su na veliko iznenađenje osvojili Premiership (Roversi su sezonu nakon toga ispali iz lige).

Raspored:

14.09. Porto - Kobenhavn, Brugge - Leicester
27.09. Leicester - Porto, Kobenhavn - Brugge
18.10. Brugge - Porto, Leicester - Kobenhan
02.11. Kobenhavn - Leicester, Porto - Brugge
22.11. Leicester - Brugge, Kobenhavn - Porto
07.12. Porto - Leicester, Brugge - Kobenhavn

Grupa H

Juventus i Sevilla su prošle sezone igraju u istoj grupi, pa tako će i ove, samo što ove sezone u istoj grupi nema Manchester Cityja i Borussije M'gladbach. Umjesto njih tu su Lyon i Dinamo Zagreb, koji drugu godinu zaredom igra u grupnoj fazi Lige šampiona. Bit će ovo fina šansa za sve ljubitelje fudbala u BiH i navijače Juventusa da uz nešto manje potošenog novca gledaju duel Lige prvaka na Maksimiru, između Dinama i Juventusa (prošle godine ste na dan utakmice Dinamo - Arsenal mogli kupiti kartu za 100 KM, što je veoma povoljna cijena jer se radi o Ligi šampiona). Sevilla, koja je tri puta zaredom osvojila Europa ligu, dolazi sa ciljem da napokon nešto napravi i u Ligi šampiona, pa je prolazak u osminu finala realna opcija koja se stavlja na papir. Ipak, imat će težak zadatak, posebno ako Lyon ne ponovi prošlu lošu sezonu u Ligi prvaka. Dinamo je autsajder u ovoj grupi, a toga su vjerovatno u Zagrebu svi svjesni, pa će Modri igrati mnogo opuštenije. Na Maksimir se vraćaju dva bivša fudbalera Dinama koja sada igraju za Juventus, Mario Mandžukić i Marko Pjaca.

Raspored:  

14.09. Juventus - Sevilla, Lyon - Dinamo
27.09. Dinamo - Juventus, Sevilla - Lyon
18.10. Lyon - Juventus, Dinamo - Sevilla
02.11. Sevilla - Dinamo, Juventus - Lyon
22.11. Dinamo - Lyon, Sevilla - Juventus
07.12. Lyon - Sevilla, Juventus - Dinamo

Nakon grupne faze koja se završava 7. decembra, slijedi pauza do početka osmine finala koja će trajati sve do sredine februara 2017. godine. Finalna utakmica je na rasporedu 3. juna 2017. godine u Velsu, na Millennium stadionu u Cardiffu.

Klubovi koji su osvajali ovo takmičenje, a koji se u istom takmiče i ove sezone, su: Benfica (2), Barcelona (5), Celtic (1), Bayern Munchen (5), PSV (1), Real Madrid (11), Borussia Dortmund (1), Porto (2) i Juventus (2). U Ligi šampiona ove sezone neće igrati velikani koje smo navikli da gledamo u ovom takmičenju poput Liverpoola, Manchester Uniteda, Chelseaja, Milana i Intera.

Danas su izvučene i grupe za drugorangirano klupsko takmičenje, Europa ligu. Izvučene su sljedeće grupe:

Grupa A: Manchester United, Fenerbahce, Feyenoord, Zorya
Grupa B: Olympiacos, APOEL, Young Boys, Astana
Grupa C: Anderlecht, St. Etienne, Mainz, Qabala
Grupa D: Zenit, AZ Alkmaar, Maccabi Tel Aviv, Dundalk
Grupa E: Victoria Plzen, Roma, Austria Wien, Astra
Grupa F: Athletic Bilbao, Genk, Rapid Wien, Sassuolo
Grupa G: Ajax, Standard Liege, Celta, Panathinaikos
Grupa H: Shakhtar Donetsk, Braga, Gent, Konyaspor
Grupa I: Schalke 04, Salzburg, Krasnodar, Nice
Grupa J: Fiorentina, PAOK, Liberec, Qarabag
Grupa K: Inter Milan, Sparta Praha, Southampton, Hapoel Beer Sheva
Grupa L: Villarreal, Steaua, Zurich, Osmanlispor

Pripremio: Haris Ahbabović

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.