15.9.2016. 16:41
1
Izmjene pravila: Ovo su stvari koje našu košarkašku reprezentaciju očekuju u kvalifikacijama za Mundobasket 2019 i Eurobasket 2021
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je kvalifikacije za Eurobasket koji će se naredne godine održati u četiri različite zemlje. Kao što znate, naš nacionalni tim nije se uspio plasirati na EP, pa ćemo šansu za naredno učešće na Eurobasketu čekati do 2021. godine.

U kvalifikacijama koje su okarakterisane kao neuspjeh smo doživjeli dva poraza od Rusije, a posebno je bio težak onaj u Permu kada smo poraženi sa 29 koševa razlike. U oba navrata smo pobijedili Švedsku, ali zbog koš razlike nemamo šansi da se plasiramo na Eurobasket.

FIBA je promijenila sistem kvalifikacija za sva takmičenja, pa ćemo vam u nastavku pokušati objasniti šta je ono što našu košarkašku A reprezentaciju čeka u budućnosti kada su u pitanju kvalifikacije za Mundobasket 2019. godine u Kini i Eurobasket 2021. godine.

Kvalifikacije za Mundobasket 2019

A divizija (Evropa)

Dvanaest reprezentacija će kroz evropske kvalifikacije izboriti učešće na Mundobasketu. Kvalifikacije su podijeljene na A i B diviziju, a u A diviziji će se takmičiti 32 selekcije. Automatski plasman u A diviziju izborit će učesnici Eurobasketa 2017, dakle 24 reprezentacije, među kojima, kao što znate, nema našeg državnog tima. Imena tih selekcija će uskoro biti poznata sa okončanjem kvalifikacija za EB 2017. Osam ekipa koje nisu izborile Eurobasket, a među kojima se nalazi i naša reprezentacija, igrat će predkvalifikacije za ulazak u A diviziju. Te predkvalifikacije će se igrati u augustu i septembru 2017. godine.

Sistem kvalifikacija u A diviziji

Kada je u pitanju prva faza kvalifikacija, 32 selekcije će biti podijeljene u osam grupa (po četiri ekipe u grupi). Te kvalifikacije će se odigrati u novembru 2017. godine, te februaru i junu 2018. godine. Najbolje tri selekcije iz svake grupe će se kvalifikovati u drugu fazu.

Što se tiče druge faze, 24 selekcije će biti podijeljene u četiri grupe (po šest reprezentacija). Taj dio kvalifikacija će se odigrati u oktobru i novembru 2018. godine, te februaru 2019. godine. Spomenute 24 selekcije će osigurati ostanak u A diviziji, te mogućnost učešća u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. godine. Bodovi osvojeni iz prve faze (u međusobnim duelima) se prenose. Najbolje tri reprezentacije iz svake grupe, dakle njih 12, izborit će direktan plasman na Mundobasket 2019. godine u Kini.

Divizija B (Evropa)

Sve reprezentacije koje ne izbore učešće u A diviziji, borit će se za četiri dodatna mjesta koja vode u drugu fazu takmičenja B divizije. Te utakmice su na rasporedu u novembru 2017. godine, te februaru i junu 2018. godine. Ekipe koje ne izbore drugu fazu još uvijek imaju šansu izboriti kvalifikacije za EB 2021 u trećoj fazi. 

Što se tiče druge faze u B diviziji, u njoj sudjeluje 12 selekcija, a utakmice će se igrati u oktobru i novembru 2018. godine, te februaru 2019. godine. U ovoj fazi učestvuju četiri najbolje selekcije iz prve faze B divizije, te četvrtoplasirane selekcije (njih osam) iz prve faze A divizije. 

Ekipe će biti podijeljene u četiri grupe, a tri ekipe će činiti svaku od grupa. Četiri pobjednika grupa osigurava direktan plasman u A diviziju, odnosno osigurat će kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine.

Kada je u pitanju treća faza B divizije, koja se igra u augustu 2019. godine, u njoj sudjeluje osam ekipa koje u drugoj rundi nisu osvojile prvo mjesto, a sudjeluju i sve reprezentacije koje su ispale u prvoj rundi kvalifikacija B divizije. Ekipe će biti podijeljene u četiri grupe, a četiri pobjednika grupa će se plasirati u A diviziju, te će tako obezbijediti kvalifikacije za EB 2021. 

Kvalifikacije za Eurobasket 2021

U kvalifikacijama će učestvovati 32 selekcije koje će biti podijeljene u osam grupa, po četiri reprezentacije. Tri najbolje ekipe iz svake grupe će se direktno plasirati na EB 2021. U tim kvalifikacijama će sudjelovati 24 selekcije koje su se plasirale u drugu fazu A divizije, četiri pobjednika grupa druge faze B divizije i četiri pobjednika grupa treće faze B divizije. Termini za odigravanje utakmica su novembar 2019., februar i novembar 2020., te februar 2021. godine.

Mundobasket 2019 (Kina) 

Svetsko prvenstvo u košarci na rasporedu je u septembru 2019. godine i igrat će se u dalekoj Kini. Na njemu će učestvovati 32 selekcije iz cijelog svijeta (12 Evropa, sedam Azija i Okeanija, 7 Amerika, pet Afrika i domaćin Kina). 

Reprezentacije će biti podijeljene u osam grupa, po četiri ekipe. Prve dvije ekipe iz svake grupe ide u drugu fazu Mundobasketa, gdje će se formirati četiri grupe sa po četiri selekcije. Prve dvije reprezentacije iz svake grupe će izboriti učešće u četvrtfinalu SP.

Olimpijske igre (Tokio 2020)

Na Olimpijskim igrama će sudjelovati 12 reprezentacija iz cijelog svijeta. Učešće će uzeti sedam najboljih selekcija sa Mundobasketa, četiri pobjednika kvalifikacionih OI turnira, te domaćin Japan. 

Kvalifikacije za OI će se igrati u junu 2020. godine, a u njima će sudjelovati 24 selekcije (16 najboljih ekipa sa SP koje se nisu direktno plasirale na OI, osam selekcija koje će nominirati kontinentalne asocijacije). Ta 24 tima će biti podijeljena u četiri grupe (svaka grupa po šest selekcija), a pobjednici grupa će se plasirati na Olimpijadu.

Kada je u pitanju A košarkaška selekcija Bosne i Hercegovine, naši momci nikada do sada u historiji zemlje nisu izborili učešće na SP u košarci. Što se tiče EP, na njemu smo od nastanka zemlje učestvovali devet puta. Najbolji rezultat smo ostvarili 1993. godine u Njemačkoj kada smo osvojili osmo mjesto. Četiri puta smo osvojili 15. mjesto, jednom smo bili 12., jednom 13., a jednom na 19. mjestu. Na prošlom EB smo od 24 selekcije osvojili slabašno 23. mjesto. 

Reprezentacija BiH danas je i zvanično ostala bez selektora pošto je Damir Mulaomerović, koji je tim vodio kroz nikada turbulentnije kvalifikacije za EB, podnio ostavku.

Pripremio: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.