1.11.2016. 15:38
0
Nekada je sa Vedom i Sejom jeo slavljeničke torte, a danas puše za vrat Bayernu iako njegov klub postoji svega sedam godina
Istočna Njemačka, nekima poznatija kao DDR, nije imala neke specijalne fudbalske gigante kada je u pitanju fudbal na klupskom nivou. Carl Zeiss Jena je bila najpoznatiji klub koji je svojevremeno igrao u DDR-u prije ujedinjenja dvije Njemačke.

Apsolutni hit ovosezonskog izdanja njemačke Bundeslige (bolje rečeno hit kada su u pitanju sve najjače fudbalske lige Evrope) je RasenBallsport Leipzig, klub koji je osnovan, vjerovali ili ne, prije svega sedam godina. Namjerno smo napravili poveznicu sa Istočnom Njemačkom, s obzirom da je grad Leipzig bio jedan od najvećih centara DDR-a, ali daleko od toga da RB Leipzig ima bilo kakve poveznice sa DDR-om. Uostalom, kao što smo rekli, klub je nastao u maju 2009. godine, a danas se takmiči u Bundesligi. Upravo taj Leipzig o kojem pričamo se nalazi na drugoj poziciji njemačke Bundeslige, odmah iz minhenskog Bayerna.

S obzirom da Njemačka ne dozvoljava imena sponzora u nazivima fudbalskih klubova, u Leipzigu su taj problem vješto izbjegli. Klub je trebao nositi ime Red Bull Leipzig, ali je upravo zbog gore spomenute zabrane odlučeno da se zove RasenBallsport Leipzig. Sve je ostalo na mjesto. Duh, zastava, navijači, nadimak, izvor finansija, stadion, bratski klubovi širom Planete. Sve je u duhu Red Bulla.

Ralf Rangnick je čovjek koji je možda i najvećim dijelom zaslužan za uspon Leipziga, a upravo je on kao trener uveo Leipzig u Bundesligu i pri tome se, tokom slavlja sa svojim igračima, povrijedio. Ralf je čovjek koji zna kako se žive bajke, a upravo je jednu takvu živio nekoliko godina ranije kada je bio trener Vedadu Ibiševiću i Sejadu Salihoviću u Hoffenheimu. Ralf Rangnick je čovjek koji je uveo TSG Hoffenheim u Bundesligu i koji je napravio fantastičan rezultat u prvom dijelu prve sezone u kojoj je TSG igrao u najjačem razredu njemačkog fudbala. Vrlo lako ćete se sjetiti. To je onaj sjajni tim koji je dominirao i pobjeđivao one najbolje, a predvodio ga je Vedad Ibišević, sve do povrede u Španiji, na pripremama.

Red Bull je svoje fudbalske ambicije u Njemačkoj izrazio tokom SP u Njemačkoj 2006. godine. Legendarni Franz Beckenbauer je nagovorio ljude iz RB-a da investiraju u Leipzig i da oforme fudbalski klub. Tako je klub osnovan u maju 2009. godine, a narednog mjeseca će početi svoje takmičenje u Oberligi, tačnije odigrat će prvu utakmicu u svojoj historiji (prijateljski meč protiv Bannewitza). U augustu iste godine je počelo zvanično takmičenje u Oberligi. 

Uslijedila je i prva zvanična utakmica u Oberligi, pazite sad, protiv  FC Carl Zeiss Jene (drugi tim). Klub je odmah u prvoj sezoni lako izborio plasman u Regionalligu, a nakon tri sezone boravka u ovom rangu, RB Leipzig se plasirao u 3. ligu. Odmah u prvoj sezoni izboren je plasman u 2. Bundesligu, a ostalo je historija. Dvije sezone nakon toga RB Leipzig igra Bundesligu i nalazi se na drugom mjestu, sa svega dva boda manje od Bayerna. Klub još uvijek nije doživio nijedan poraz. Leipzig je ostvario šest pobjeda i tri remija, uz 17 postignutih i šest primljenih golova. 



Ralf Rangnick je i dalje bitna karika u klubu, pošto sada obnaša ulogu sportskog direktora, a trener ekipe je 49-godišnji Austrijanac, Ralph Hasenhüttl. Nekoliko zanimljivih fudbalera čini roster ekipe sa Red Bull Arene. Tu je Fabio Coltorti, nekadašnji golman selekcije Švicarske, Kyriakos Papadopoulos koji je stigao na posudbu iz Leverkusena, Rani Khedira koji je inače mlađi brat Samija Khedire, jedan od najboljih igrača selekcije Austrije, Marcel Sabitzer, potom mlada danska zvijezda, Yussuf Poulsen, novi napadač selekcije Švedske, Emil Forsberg, mađarski golman Peter Gulacsi, ali i iskusni Marvin Compper, koji je bio stub odbrane u vrijeme kada je Ralf Rangnick vodio Hoffenheim.

Prema procjeni Transfermarkta, RB Leipzig je klub koji vrijedi nešto preko 80 miliona eura. Po toj brojci se nalaze na devetom mjestu u Bundesligi. Njihov najskuplji fudbaler je Naby Keita iz Gvineje koji je procijenjen na 11 miliona eura. Škot Oliver Burke vrijedi 10 miliona eura.

Kada je Dietmar Hopp stigao u Hoffenheim početkom novog vijeka, nazirala se lijepa priča u gradiću Sinsheimu. Uskoro su počela ogromna ulaganja u klub, a dio tih ulaganja je bio i nekadašnji bh. reprezentativac, Sejad Salihović, koji je među prvima stigao u Hoffenheim. Klub je prije 12 godina počeo da priča svoju bajku i nevjerovatni progres ka najelitnijem razredu njemačkog fudbala. Priča slična onoj koju je u proteklih nekoliko godina proživio Leipzig, samo sa razlikom da TSG postoji preko 117 godina.



U sezoni 2008/09. Hoffenheim je izborio plasman u Bundesligu. Udarnu iglu Hoffenheimove igre su činili Demba Ba, Vedad Ibišević, Chinedu Obasi i Sejad Salihović. Vedad Ibišević je u prvih 17 utakmica zabio nevjerovatnih 18 golova, ali se povrijedio na pripremama. Nakon toga Vedo nikada nije bio isti. Nevjerovatnu seriju je zapečatio na Alianz Areni kada je postigao gol Bayernu. 

TSG Hoffenheim je, uprkos problemima u posljednje vrijeme, danas siguran član Bundeslige, a trenutno se TSG nalazi na trećem mjestu, sa svega dva boda manje od drugoplasiranog Leipziga, koji nas je inspirisao da napišemo ovu priču.

Još jedan zanimljiv klub, FC Heidenheim, mogao bi biti inspiracija za bajkovite priče koje nam dolaze iz njemačkog fudbala, ali ćemo o njima detaljnije pričati kada budu članovi Bundeslige. Za sada, prošli su veoma sličan put kao spomenuti RB Leipzig i TSG Hoffenheim. 

Kada pogledate tabelu u njemačkoj Bundesligi nakon prvih devet kola u novoj sezoni, na drugoj i trećoj poziciji ćete vidjeti RB Leipzig i TSG Hoffenheim. Osim toga, obje ekipe uopće ne igraju kukavički fudbal, pa su nakon Bayerna i Dortmunda najefikasnije ekipe sa po 17 postignutih golova. To je upravo ono što je krasilo onu nevjerovatnu generaciju fudbalera Hoffenheima od prije osam godina. Kada već spominjemo TSG, ekipu vodi Julian Nagelsmann, čovjek koji ima svega 29 godina.

RB Leipzig će u narednom kolu imati priliku da popravi svoj bodovni saldo u utakmici koju na domaćem terenu igra protiv Mainza, dok će TSG imati žestok ispit na gostovanju kod Bayerna na Alianz Areni. Nemojte se iznenaditi ako neko od spomenuta dva kluba bude izborio nastup u Ligi prvaka naredne sezone. 

Leipzig i Hoffenheim su dokazi da uz pametna ulaganja možete za nekoliko godina da od trnja dođete do zvijezda. Ne zaboravite da je RB Leipzig prije svega nekoliko godina osnovan i da je igrao u petom rangu njemačkog fudbala. Danas su dio Bundeslige i zaostaju svega dva boda u odnosu na vodeći Bayern Munchen, a uz to nisu kukavice. 

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.