22.11.2016. 16:00
13
Zbog čega se naši poznati žene/udaju za poznate: To je kompleks više vrijednosti, takvim ljudima smeta da se ožene siromašnom osobom
FOTO: Source.ba
Bosna i Hercegovina, kao i većina zemalja na svijetu u kojima živi određeni broj medijski poznatih osoba, ne odudara od jedinstvenog planetarnog prosjeka koji kaže da se celebrity ličnosti obično žene celebrity ličnostima.

Pregršt je primjera u našoj zemlji gdje su se poznate ličnosti iz svijeta sporta, muzike, filma ili politike vjenčale sa poznatim osobama iz neke druge ili iste sfere života.

Najpoznatiji primjer je brak kapitena naše fudbalske reprezentacije, Edina Džeke, i jedne od najpoznatijih bh. manekenki, Amre Silajdžić. Edin i Amra su krunisali brakom svoju dugogodišnju vezu. 

Dino Konaković, sadašnji premijer KS, i Dalija Hasanbegović, novinarka Al Jazeere Balkans, su svoju vezu također krunisali brakom, a Konakoviću je to treći brak po redu. Prethodno je bio u braku sa manekenkom Martinom Sairom Keškić, koja je sada u vezi sa nekadašnjim reprezentativcem BiH, Zlatanom Muslimovićem.

Poznati radijski i TV voditelj, Edin Cocalić, u braku je sa TV voditeljicom Šejlom Cocalić, dok je poznata TV voditeljica i novinarka OBN televizije, Adrijana Kurtišaj, bila u vezi sa Elvirom Baljićem, nekadašnjim reprezentativcem BiH.

Jedan od najpoznatijih bračnih parova u svijetu filma, kada je u pitanju BiH, su Aleksandar i Vedrana Seksan. Novinarka i voditeljica, Senka Kurt, u braku je sa bh. glumcem, Almirom Kurtom.

Glumica Mona Muratović je u braku sa Dankom Delibašićem, sinom najveće košarkaške legende u BiH, Mirze Delibašića. 

Pjevač Mirza Šoljanin je bio u braku sa Merimom Džeko, koja je sestra od maločas spomenutog kapitena bh. reprezentacije, Edina Džeke.

Sarajevska pjevačica, Selma Muhedinović, nedavno se udala za nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića. Nekadašnja članica duo ženskog benda Erato, Aida Terzić, supruga je košarkaša Gorana Terzića. Mnogo je sličnih primjera kod nas u BiH.

Danas je za Source.ba portal po pitanju sklapanja brakova između poznatih ličnosti govorio psiholog Ismet Dizdarević. Našeg sagovornika smo upitali da li se, zaista, radi o nekoj vrsti kompleksa kod poznatih osoba da moraju biti u vezi ili braku sa također nekom poznatom osobom.

"Vjerovatno se tu radi o nekoj vrsti kompleksa. Neke od tih osoba misle da bi im neka manje poznata ili beznačajna osoba narušavala njegovo osjećanje vrijednosti i ugled. U tom smislu to je kompleks više vrijednosti koju ta osoba nosi u svojoj podsvijesti. Danas se u društvu preferijaju neke više vrijednosti pojedinaca i to nisu samo ljudi koji su pametni, nego se radi i o ljudima koji imaju mnogo para. Takvim ljudima smeta da se ožene nekom siromašnom osobom. Mada se ponekad od toga odstupa. Imate osoba koje bez obzira na porijeklo ili stanje idu samo za ljubavlju o kojoj svi mi sanjamo. Ovo prvo je nekako uobičajeno, to kao da je neki zakon", kaže Ismet Dizdarević za Source.ba portal.

S obzirom da brojne poznate osobe vole biti dio medijskih pisanja i svega onoga što se tiče same pažnje, našeg sagovornika smo upitali da li takve osobe "boluju" od toga da uvijek budu prisutne u medijima.

"Sve je to pitanje njegove popularnosti, vrijednosti i prisutnosti kao takve. Ako je neka osoba medijski poznata, daleko je važnije s kim će onda biti u vezi ili braku. Pogledajte samo filmske festivale, pa će vam sve biti jasno. Veoma je bitno s kim će takva osoba biti viđena. To je danas uobičajeno", kaže naš sagovornik.

Gledajući na Hollywood, iako imamo nekoliko situacija i kod nas u BiH, nerijetko se dešava da takvi brakovi ne traju dugo, dakle brakovi između celebrity osoba.

"Nisam siguran koliko su takvi brakovi stabilni. Sve ostalo propada ako ti odnosi nisu vezani za ljudsku prirodu i ljubav. Mogu se oni ponašati u javnosti kao da su vrlo značajni i da je sve uredu, ali je druga priča između četiri zida, kod kuće, kada oni osjećaju da nisu jedno za drugo. Za javnost su oni lijep par, ali to je jedna sasvim druga stvar, kada shvate da između njih nema sreće i zadovoljstva", kaže na kraju razgovora za Source.ba portal psiholog, Ismet Dizdarević.

Novinar: Haris Ahbabović

 
13
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.