7.12.2016. 12:39
0
"Mlade Sarajke donesu sliku poznate ličnosti i žele takvu frizuru. Djevojke u šorcevima, a gore bundice, meni je to van pameti"
FOTO: Source.ba / Arhiva
Žene veliki broj svog vremena provode ispred ogledala kako bi se šminkale, oblačile i dotjerivale.

Kada je u pitanju šminkanje i oblačenje, godinama unazad smo svjedočili potpuno drugačijim stilovima, međutim sama modernizacija donosi neke nove stilove, ali svakako i skuplju odjeću, nakit i šminku kada su u pitanju djevojke.

Tako smo na ovu temu razgovarali sa običnim Bosankama koje su sa nama podijelile neke svoje životne navike koje se tiču šminkanja, oblačenja, kupovine nakita, uređivanja i slično.

"Pošto je danas trend pratit razne svjetske ličnosti, pa i starlate koje su mlađoj populaciji puno više interesantnije, ova mlađa populacija djevojčica do 18 godina prati i stil oblačenja i šminkanje istih, pa malo pretjeruju u želji da što više liče tim svojim modnim ikonama koje nekad blage veze nemaju šta su obukle i kako su se našminkale, te blago rečeno izgledaju kao potpuna katastrofa. Starije djevojke i dame već malo bolje drže do tog ličnog i vanjskog izgleda. Više je tu elegancije i nenapadne šminke, neke su stalno dotjerane jer su tako navikle, dok se neke šminkaju samo po potrebi, ali dovoljno da pokažu ono što one žele, a da ipak mnogima izmame uzdahe"
, kaže za Source.ba portal Alma M. koja trenutno živi u Strasbourgu.

"Žene troše više vremena u odnosu na period od prije nekoliko godina. Nekada se sve to svodilo na urednu odjeću, malo šminke i čistu kosu. Sada izlazak podrazumijeva promjenu ličnog opisa. Šminkanje koje traje satima, uz sve češće korištenje usluga profesionalnih šminkera, zatim odjeća koja se kupuje namjenski samo za izlaske dio su svakodnevnice današnjih djevojaka", kaže za Source.ba portal Marijana M. iz Sarajeva.

"Volim djevojke koje se nose prirodno, bez previše uljepšavanja i šminkanja. Ne zanimaju me one koje se previše 'napucavaju'. Današnje žene se mnogo viđe sređuju, jer je došlo takvo vrijeme. Iskreno, ja lično najviše volim uložiti u neki lijep parfem"
, kaže za naš portal Mediha Pirić.

Naše sagovornice smo upitali šta je sve potrebno da bi jedna žena danas pazila na svoj izgled, da li su se sami standardi promijenili, te koliko je novca mjesečno potrebno ženi za šminku, odjeću, kako bi što ljepše izgledala.

"Ja lično na sebe mjesečno izdvojenim oko 100 ili 150 eura. I muž i ja radimo, tako da možemo sebi priuštiti dosta tih nekih stvari", kaže Mediha Pirić.

"Ženi koja ima stila nisu potrebni veliki novci. Sve zavisi od standarda i sa koliko novca raspolaže, te da li može sa malo novca da kupi sve što joj je potrebno ili joj je potrebno mnogo više sve zavisi od osobe do osobe. Meni lično  mjesečno ne treba više od 100 eura, ali većinom je to i manje, jer nisam opsjednuta šopingom", kaže Alma M.

"Kao najveću grešku bih navela to što se po svaku cijenu prate ti neki pink modni trendovi, a jako malo se vodi računa da li ženama to stvarno stoji.  Žene i djevojke, različite dobi i kilaže, nose iste stvari, ali se mora voditi računa šta kome stoji. Jako je mala granica između prihvaljivog seksi izgleda i vulgarnosti. Recimo cijena pudera za lice varira od nekih 15 KM pa do 70 KM i više, a tako je sa svakim proizvodom. Cijene frizerskih usluga su isto tako različite, kao i usluge šminkera"
, kaže za naš portal Marijana M. 

U stilovima postoje i greške, pa smo naše sagovornice upitali koje su to najčešće greške koje žene prave prilikom šminkanja i obačenja, te kako komentarišu fenomen da brojne žene danas pokušavaju da izgledaju kao, primjera radi, američka starleta Kim Kardashian.

"Najveće greške kod šminkanja je previše naglašeno šminkanje, umjetni dodaci i povećanje usana. Oblačenje je diskutabilno. Svi danas kopiraju jedni druge, pa rijetko se može naći neko ko malo iskače. Zimski period je, a djevojčice u šorcevima, a gore bundice. To je meni van svake pameti. Taj novi trend i kopiranje Kim Kardashian izgleda jeftin i oskudan. Meni je to bezveze", poručuje Alma M. za naš portal.

Marijana, koja je inače frizerka, nam je ispričala šta to žene najviše traže u salonima, te da li im je bitna cijena ili samo gotovi proizvod/rezultat.

"Mlade djevojke obično finansiraju roditelji i ne pitaju za cijenu. One donesu sliku neke poznate ličnosti i žele takvu frizuru. S njima je najteže jer očekuju da će postati kao osoba sa fotografije. Žene srednjih godina uglavnom traže frizuru koja se lako održava i pere, ali su naravno razlog i finansije. Smatram da žene u BiH troše mnogo više novca na uljepšavanje od žena koje žive u ostatku Evrope", kaže na kraju razgovora za Source.ba portal Marijana M.

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.