27.12.2016. 8:58
0
Kobeja Bryanta nazvao glupim, sestra Latifa mu bila upravnica za pranje suđa: 'Sinko, koji si vojni čin?' Nisam ja nikakav čin, ja imam 13 godina
One tri sezone kada su LA Lakersi osvajali NBA prsten uz nevjerovatnu dominaciju. Ona snaga koja je dominirala pod košem svakog protivničkog tima. Ona sila koja je bila nezaustavljiva. Ono oružje za koje niste imali odgovor. Ona dominantnost. Ona vladavina. Oni šampioni. Ovo je priča o jednom od najdominantnijih centara u historiji košarke. Shaq Attack. Superman. Kazam. Shaquille O'Neal.

U vrijeme kada su Lakersi dominirali ligom početkom novog stoljeća, nije bilo centra koji je imao bilo kakve izglede da se nosi sa Shaqom. Kratko – jasno. Uostalom, jedini centar koji se sa njim mogao nositi bio je veliki Hakeem Olajuwon, koji je O'Nealu podijelio nekoliko košarkaških lekcija tokom finala NBA lige između Shaqovog Orlanda i Hakeemovog Houstona. Međutim, bila su to vremena prije dolaska Shaqa u Grad anđela.

"Olajuwon je jedini lik kojeg nikada nisam mogao shvatiti. Protiv njega nikada nisam mogao igrati. On je za mene broj jedan“, rekao je prije nekoliko godina Shaquille O'Neal.

Legenda Chicago Bullsa, Scottie Pippen, izjavio je prije nekoliko godina da LA Lakersi nikada ne zaboravljaju svoje legende, a tako je i bilo. Shaqov dres LA Lakersa je otišao u vječnost, a slično je prije nekoliko dana napravio i njegov treći NBA tim, Miami Heat. I sam O'Neal je izjavio kako je bio iznenađen potezom uprave Miami Heata. Kolege sa TNT-a su se našalile da Shaqa sada čeka „penzionisanje“ dresa od strane Clevelanda. 

Legendarna priča Shaquillea O'Neala počinje prije mnogo godina u Zapadnoj Njemačkoj gdje je njegov očuh, narednik Phillip Harison, služio vojsku. Trener Dale Brown je došao da vidi Shaqa.

"Ležao sam na krevetu. Smrdim na znoj jer sam igrao košarku, a onda je u sobu ušao moj očuh i zavikao: 'Diži tu svoju debelu zadnjicu, došao je trener Brown da te vidi'. Skočio sam odmah sa kreveta. Dale Brown me upitao: 'Sinko, koji si čin?' Ja sam mu nakon toga odgovorio: 'Gospodine, nisam ja nikakav čin. Ja imam 13 godina'", kaže Shaq.

Narednik Phillip Harison nije birao sredstva kako bi natjerao Shaqa da uspije. Vrlo često je znao dobijati batine, a posebno bi ih dobijao kada bi pokušao da igra izvan reketa. Njegovom očuhu je bilo jasno da je stvoren da bude vrhunski centar. 

"Ako želiš da budeš najbolji i da uspiješ, moraš sve da ih zakucaš pod košem", vikao je narednik Harison, dok je Shaq ponavljao: „Da, gospodine. Razumijem“.

Kroz cijelu njegovu karijeru bio je jedna od najkarizmatičnijih osoba koje su se ikada pojavile u NBA ligi. LeBron James je svojevremeno izjavio kako ne postoji nijedan košarkaš koji voli život više od Shaqa. Razbiti staklo, izvaliti koš, baciti se u publiku, pa izvaliti nekoliko stolica, poslati protivnika na tribine (tijelom) - nije problem. Sve je počelo tokom 1 na 1 sa novinarom Ahmadom Rashadom, kada je Shaq bukvalno izvalio obruč prilikom zakucavanja. Kasnije je u NBA ligi to postala za njega ustaljena praksa, pa ste kada vam dolazi Shaq u dvoranu redovno morali imati barem jedan ili dva koša rezerve.



Tokom svih svojih igračkih godina u Orlandu, Lakersima i Miamiju, O'Neal je imao problema sa saigračima ili trenerima. Nije javna tajna da je Shaq bio poprilično sujetan igrač. I pored toga, mnogi su ga voljeli. Svoje saigrače je usporedio sa ulogama iz legendarnog filma "Kum".

"Kobe Bryant je kao Sonny, previše glup da bi bio šef. Penny Hardaway je kao Fredo, misli da je pametan, ali nije. Dwyane Wade je kao Michael. Poprilično je mudar za svoje godine", rekao je O'Neal.

Kada je Pat Williams osnovao novu franšizu, koju su u početku mnogi ismijavali (Nick Anderson nije mogao vjerovati da Orlando ima NBA tim kada su ga draftovali), te kada je dobio prvi pick na draftu 1992. godine, od sreće je ustao i zagrlio Davida Sterna, šefa NBA lige. Međutim, od prvih dana je bilo jasno da Shaq nije bio oduševljen činjenicom da će ga draftovati upravo Orlando, pa se već pripremao teren za prelazak u LA Lakerse, gdje je O'Neal želio da igra. Leonard Armato, Shaqov prvi menadžer, uvjeravao je sve da Shaq želi da ide u Orlando, ali je istina bila da su čekali poziv Jerryja Westa i LA Lakersa. Taj poziv će stići nešto kasnije, a O'Neal će prije toga zaigrati u zemlji Mickey Mousa. 

Pored košarke Shaquille O'Neal je živio život punim plućima. Bio je zamjenik glavnog šerifa u Los Angelesu, glumio je u nekoliko filmova, a među njima je najpoznatiji "Kazam" zbog kojeg ga i danas ismijavaju njegovi prijatelji i radne golege sa TNT-a. 

"Sjećam se kada mi je Michael Jordan rekao: 'Shaq, slušaj me. Prije velikog uspjeha, morat ćeš padati nekoliko puta'", rekao je Shaq.

"A nije ti rekao da bi i on volio biti Kazam?", dobacio je Charles Barkley, što je izazvalo reakciju da sve njegove kolege prasnu u smijeh.



Životni uzor Shaquillea O'Neala je bio Julius Erving. Tako je Shaq ispričao jednu komičnu anegdotu koja se tiče Ervinga.

"Dr. J je bio moj uzor, pa sam ga često sanjao, jer sam želio da budem kao on. Tako je jednom prilikom on ušao u moju sobu, a ja sam se probudio, te sam mislio da sam umro. Uopće nisam bio svjestan da je to bila java. Kada sam ugledao Juliusa Ervinga upitao sam ga: 'Bože, jesi li to ti?!'", kaže kroz smijeh Shaquille O'Neal.

Shaq je nedavno primljen u košarkašku Kuću slavnih, a najveću zahvalu uputio je svom ocu, naredniku Phillipu Harisonu, koji je bio musliman i koji je svoju djecu nastojao odgajati u duhu islama.

"Hvala ti naredniče Phil. Poznavajući mog oca, on je sada na nebu i pokušava da ubijedi Wilta Chamberlaina da sam ipak ja najdominantniji centar koji je ikada igrao u NBA ligi", rekao je O'Neal.

Već smo spomenuli da je Phillip Harison bio veoma strog, ali to nije smetalo Shaqu da pravi vragolije kada je bio mlađi.

"Moja sestra Latifa je bila upravnica za pranje suđa. Moja sestra Aisha je bila upravnica za spremanje kreveta. Moj brat Jamal je bio upravnik za nenajavljeni odlazak iz kuće", rekao je kroz smijeh Shaq.

Još jedna anegdota datira iz vremena kada je O'Neal igrao košarku prije dolaska u NBA ligu. Njegov prvi trener mu je dao nadimak "Veliki O - kur*** sin". Tokom prijema u Kuću slavnih O'Neal je ispričao kako su ga zvali.

"Pitam trenera kada je utakmica, a on mi kaže: 'Ne zanima me šta ćeš raditi, ali večeras očekujem od tebe 40 poena i 20 skokova veliki O kur*** sine'. Kada su me najavljivali čulo se: 'Broj taj i taj, Shaquille O'Neal, iz San Antonija. To je onaj veliki O kur*** sin", priča O'Neal.

Kobe Bryant i Shaq danas pokušavaju da izgrade korektan odnos i određeno prijateljstvo, iako su iskre sijevale sa svih strana u prošlosti. Uz sve probleme koji su bili oko Kobeja i Shaqa u vrijeme osvajanja naslova, O'Neal je trejdovan u Miami upravo zbog Bryanta, koji je kasnije izjavio da će moći igrati bez Shaqove pomoći. Kada je Shaq osvojio svoju novu titulu sa Wadeom i Miamijem, upitao je Kobeja: "Kojeg okusa je moja guz***?" Već tokom sezona kada su Lakersi bili najdominantniji tim u ligi, O'Neal se žalio Jacksonu i upravi Lakersa da je Bryant previše sebičan. 

Svega 24 sata nakon što je O'Neal trejdovan u Heat, Kobe je potpisao ugovor sa Lakersima težak 136 miliona dolara. Brojni mediji su okrivili upravo Bryanta da je najodgovorniji zbog prodaje Shaqa. O'Neal je rekao nakon odlaska:

"Kada je došlo do trenutka da idem, Kobe je samo šutio, nije mogao ni riječ da progovori. Ništa mi nije rekao", rekao je Shaq.

Ipak, Tex Winter je branio Kobeja riječima da je Shaq napustio Lakerse jer nije mogao da dobije ugovor koji je zacrtao upravi Lakersa. Kobe i Shaq su se prvi put sudarili na Božić 2004. godine. Oba igrača nisu uopće pričala, a čak je O'Neal napravio nekoliko prekršaja upravo na Bryantu. Vatru je raspalila još jedna O'Nealova izjava nakon poraza LA Lakersa u finalu protiv Bostona 2008. godine, kada je Shaq ponovo upitao Kobeja: "Kakvog ukusa je moja guz***?". Nije javna tajna da je Kobe mrzio Shaqa iz razloga što je ovaj bio žestoko lijen i jer nije želio da trenira. 

"Tražio mi je loptu, a ja sam mu rekao: 'Ne, zaradi je pa ćeš je dobiti'. Dao sam mu loptu, a onda smo pobijedili Portland. Shaq i ja danas nismo prijatelji, ali nismo bili ni tetkice koje će nakon utakmice otići i tračati jedan drugog iza leđa. Nismo bili u dobrim odnosima, ali je cilj bio jednostavan. Idemo na teren da pobijedimo i to je to", rekao je Bryant o čuvenim poenima protiv Portlanda u finalu Zapada.

„Hvala velikom Kobeju Bryantu koji mi je pomogao i koji je me gurao da osvojim tri titule zaredom. Isto tako, hvala mu što me izgurao iz Lakersa pa su me trejdovali u Miami“, rekao je O'Neal.



Uz O'Neala se uvijek vuku neke anegdote. Tako je u emisiji Open Court otvoreno priznao šta mu i dan danas smeta.

"Smeta mi jer je Steve Nash dobio dvije MVP nagrade, a ja jednu. Smeta mi je me Pat Riley svaki dan tjerao da treniram po pet sati. Smeta mi jer je Phil Jackson u svlačionicu donosio i palio nešto što liči na marihuanu. Smeta mi jer je Nick Anderson promašio četiri slobodna bacanja u finalu protiv Rocketsa. Ne smeta mi to zbog Nicka, nego zbog toga je jer Kenny Smith nakon toga umislio sebi da je je**** legenda", rekao je O'Neal.

Kada smo već kod Miamija, Shaq je iz ovog tima trejdovan jer se želio potući sa Patom Rileyjem. Dugo godina je tvrdio da nikada niko nije zakucao preko njega, te da je ponosan zbog toga, a onda je jednom prilikom rekao:

"Derick Coleman je krenuo u jedan dribling, u drugi, a onda je snažno zakucao preko mene. Nisam ni znao da je zakucao preko mene, dok me rukama nije udario po licu. Nakon toga mi je prstom pokazao da nemam šanse. Kada sam pogledao prema tribinama gdje su sjedili moj otac i majka, samo su se pravili da me ne poznaju. Bilo im je neugodno", rekao je Shaq.



Već sam dodao da je O'Neal previše sujetan i preponosan, ali mu niko zaista ne zamjera zbog toga. Sličan okršaj je imao sa fanom tokom emisije NBA Inside kada mu je isti taj fan preko Twittera napisao: "Kako su te naočare toliko velike za tvoju glavu", aludirajući na naočare koje je tokom emisije nosio O'Neal.

"To je zato jer ih je jutros birala tvoja mama. Reci joj da je doručak bio odličan. Možda navratim i večeras, nisam siguran", vikao je Shaq tokom emisije.

O'Neal je kasnije priznao da nije napustio Orlando zbog novca kojeg su mu ponudili Lakersi (potpisao ugovor vrijedan 121 milion dolara), nego da je to učinio jer je Penny Hardaway sebi umislio da je veća ličnost nego što jeste, te da je veći i od samog O'Neala. Kada su novinari Shaqa upitali za njegov odnos sa Pennyjem, on je odgovorio:

"Dosta mi je svega, dosta mi je novca. Želim samo da nosim Reebok, pijem Pepsi i igram košarku", rekao je Shaq.

Par sati nakon toga je potpisao za Lakerse. Penny je za to saznao na pripremama američke olimpijske reprezentacije pred OI u Atlanti 1996. godine. Shaq nije ni trepnuo. Svoj prvi milion O'Neal je potrošio za samo 45 minuta. Prije nekoliko godina se dotakao i tog detalja.

"Prvi milion dolara sam veoma brzo potrošio, a potrošio sam ga na svoje roditelje. Nisam više želio da rade, pa sam ih poslao u mirovinu prije vremena", rekao je Shaq.

Još jedna anegdota datira ovaj put iz svlačionice Phoenix Sunsa, a koju je prije nekoliko godina ispričao Grant Hill. Naime, bivši hrvatski reprezentativac Gordan Giriček je toliko pričao da je Shaq ustao i počeo da ga davi. Giriček je nakon toga izgubio svijest, pa se uspavao. Shaq je hrvačkim zahvatom uspavao Hrvata nekoliko minuta pred početak utakmice.

Čovjek je u karijeri promašio pola slobodnih bacanja koja je bacio prema košu, ali se sa druge strane nalazi među 20 najboljih po broju ubačenih slobodnih bacanja u historiji NBA lige, što dovoljno govori koliko je često bio fauliran. U karijeri je uspio pogoditi jednu tricu, vjerovali ili ne. 

"Phil Jackson je svojevremeno donosio i palio neku travu u svlačionici Lakersa kako bismo se opustili. Rekao mi je da je ta biljka rođak kanabisa. Ne znam šta je bilo, ali znam samo da sam na parket izlazio napušen", rekao je Shaq.

Zanimljive okršaje O'Neal je imao sa Yao Mingom. Naime, Shaq i Ming nisu razgovarali neko vrijeme, a onda je jednom prilikom Kinez postigao lijep koš, pa mu je Shaq dodao:

"Lijep potez. 
- Hvala ti, brate. 
 Čekaj, ti znaš engleski? 
- Naravno da znam, čovječe. Nisi me ništa pitao tri godine'"
, odgovorio mu je Yao Ming.

Poseban odnos Shaq ima sa svojim kolegom sa TNT-a i nekadašnjim velikim protivnikom sa kojim se svojevremeno i tukao na parketu, Charlesom Barkleyjem. Kada je Charles upitan od strane Ernieja Johnsona koji mu je bio omiljeni predmet u školi, Shaq je kao iz topa izjavio "Ručak". Cijeli studio je bukvalno plakao od smijeha.

Kvalitetan i dominantan centar danas je u NBA ligi gotovo pa izumiruća kategorija. Teško da ćemo u neko skorije vrijeme vidjeti takvu gromadu kao što je Shaquille O'Neal. Teško da ćemo na parketu vidjeti takvog zabavljača kao što je Shaq. Teško da ćemo u skorije vrijeme na parketu vidjeti takvu dominaciju. Košarkaški uragan koji je nosio sve pred sobom.

Dijete koje se nalazi u tijelu ogromnog odraslog čovjeka. Takav je Shaq. Sreća što ga još uvijek imamo na TV-u. Nekada zvijer na parketu, danas zvijer ispred kamere. Shaq Diesel. Majstor dobre zabave. Duh iz lampe. 

Novinar: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.