6.3.2017. 14:40
0
Svi plakali kod "mame" Federice: Dodik i Vukota psovali jedan drugom, Crnadak se žalio na Mileta, a ovaj mu poručio da je "rumen"
FOTO: Source.ba
Sukobi političara iz manjeg bh. entiteta, Republike Srpske, obilježili su posjetu visoke izaslanice EU, Federice Mogherini, našoj zemlji.

U centru pažnje su bili Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a, te Vukota Govedarica, šef SDS-a.

Milorad Dodik i Vukota Govedarica su, navodno, psovali jedan drugom za stolom, o čemu je jučer pisala agencija Patria. Nakon toga se Crnadak kod Federice Mogherini žalio na Milorada Dodika i RTRS, a potom je Milorad Dodik rekao kako je Crnadak bio "previše rumen", što je po njemu značilo da laže.

Svađa političara iz RS-a u prvom planu

Danas su za Source.ba portal govorili politički analitičari, Srđan Puhalo i Dragan Bursać. Naše sagovornike smo za početak upitali kako oni gledaju na posjetu Federice Mogherini i na sukobe političara iz RS-a.

"Radi se o jednoj smijuriji, sramoti i najjeftinijoj zabavi za narod. Niko na tom sastanku nije mogao izvući neku posebnu misao, a kamoli neki sporazum, djelo ili neki konkretan akt kada je u pitanju djelovanje BiH i RS-a prema EU", kaže za Source.ba portal Dragan Bursać.

"Čini mi se da su to neke uobičajene stvari, te da smo vidjeli da među bh. političarima postoji koncenzus da su svi za EU i da ništa ne rade da se to ostvari. Federica Mogherini je bila veoma zadovoljna i govorila je o nekim fantastičnim uspjesima i to je prvi veliki upitnik koji je ostao iza nje, jer nije željela da objasni šta znači taj fantastični uspjeh. Pošto smo kao napravili taj uspjeh, onda je to palo u drugi plan, a u prvi plan su došle te nesuglasice političara iz RS-a. Ti animoziteti koji postoje su se neprimjereno pojavili na jednom sastanku na kojem se ne bi o tome trebalo govoriti", poručuje Srđan Puhalo. 

"Plašim se da Crnadak nije ništa slagao, ali je pitanje da li je to mjesto i vrijeme za takve razgovore. Primjetna je ta nervoza Dodika ili gubitak kontrole, gdje je on do sada to majstorski odrađivao. To je na kraju ispalo najinteresantnije čime su se građani BiH najviše zabavili, a ne suštinskim pitanjem, a to je: 'Gdje smo mi danas na putu kao EU'", kaže za naš portal Srđan Puhalo.

Šta je stvarna istina bh. napretka prema EU?

Pitanje je koliko, zaista, ima istine u svemu onome što je Federica Mogherini rekla o napretku BiH prema EU? Da li je naša zemlja napravila određene pomake ili je to "prodavanje magle" ljudima na ovim prostorima, samo kako bi se opravdao administracijski posao ljudi koji iz Brisela dolaze u BiH sa pričom o EU?

"Mogherini je radnik u institucijama EU i njen odgovor je bio da je BiH napravila impresivan korak ka EU, što je neprofesionalno i neobjektivno. Mislim da je to smijurija. Ispade po nekom zakonu logike da političari u BiH jako dobro rade svoj posao, mada svi znamo kako je stanje na terenu. BiH je treća zemlja u svijetu po nezaposlenosti, tako da su izjave briselskih administrativaca sulude. One samo ohrabruju nerad bh. političara. Tresla se gora, rodio se miš. Samo da nastavimo sa ovim neradom i ulazimo u EU. To su neki zaključci koji nemaju veze sa realnošću", kaže Bursać.

"Više bih vjerovao domaćim političarima nego Mogherini. Oni su rekli da je put ka EU poprilično usporen, Dodik je rekao da je on stao zbog mehanizma koordinacije. Moguće je da mi iznutra ne vidimo te fantastične uspjehe koje vidi EU, ali čitava ova turnera po Balkanu je bila jedan oblik nekog pritiska ili davanja do znanja političarima na Balkanu da se neke stvari neće tolerisati i da se neka ponašanja moraju promijeniti", ističe za naš portal Srđan Puhalo.

Milorad Dodik za ulazak u EU

Čudno je ponašanje i Milorada Dodika koji ističe da je striktno za ulazak u EU, ali je sa druge strane u određenoj "političkoj romansi" sa Ruskom Federacijom. Osim toga, ponašao se vrlo korektno prema Federici Mogherini i jasno je isticao kako su RS i on za evropski put BiH.

"Milorad Dodik je pragmatik. On nije ni nacionalista, ni socijalista, to je čovjek koji će ljudima u pojedinom trenutku govoriti ono što oni žele da čuju. Kada dođe Mogherini on će govoriti da je BiH za ulazak u EU, te da je on prvi među tim evropejcima. Onda će otići u Moskvu i reći da je euroskeptik, pa će se u Srbiji povoditi za mišljenjem Aleksandra Vučića. On nema svoje mišljenje i njemu je bitno samo to da ostane na vlasti. Njegovo mišljenje nije utemeljeno na realnosti, i on zaista nema neko mišljenje ili neki stav"
, rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Dragan Bursać.

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.