14.3.2017. 17:13
5
Anketa Source.ba portala sa bh. političarima: Pogledajte koga "gotive" Dino Konaković, Dragan Mektić i Milica Marković
FOTO: Source.ba
Ljudi u Bosni i Hercegovini imaju određene simpatije prema pojedinim političarima iz regiona ili ostatka svijeta, a pitanje je koje političare vole/cijene upravo oni koji se bave istim poslom, političari iz naše zemlje.

Source.ba portal je tako napravio anketu sa bh. političarima kako bismo saznali koji su to njihovi omiljeni političari iz regiona/ostatka svijeta, zbog čega, ali isto tako i za koje političare u svijetu nemaju riječi hvale, te zbog čega tako misle.

Za Source.ba portal su govorili Amer Jerlagić, Dennis Gratz, Dino Konaković, Goran Kovačević, Safet Mešanović, Milica Marković, Mario Vukasović i Dragan Mektić.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH

Omiljeni političari: Barack Obama i Angela Merkel. Obama mi je omiljeni zbog demokratskih principa koje je uveo u SAD, a i zbog zdravstvenih osiguranja i reformi koje je uveo u SAD, a koje su se smatrale nemogućim. Angela Merkel je čelična gospođa. Vidimo kako vodi Njemačku, zemlja nikada nije bila u recesiji. Sve se bazira na veoma jakoj privredi te zemlje. U regionu cijenim Boruta Pahora, predsjednika Slovenije.

Političar kojeg ne volim/ne cijenim: Neko ko mi je najomraženiji je Benyamin Netanyahu, premijer Izraela. Omražen mi je zbog svoje politike prema Palestini. O njemu nemam ništa dobro da kažem. 

Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH

Omiljeni političari: Barack Obama, Angela Merkel, te Wolfgang Schaeuble, ministar finansija Njemačke i Justin Trudeau, sadašnji premijer Kanade. Merkel i Schaeuble pripadaju strankama desnice koje su konzervativne. Cijenim kod njih njihovu ozbiljnost i kontinuitet, te smatram da oni svoj posao rade uspješno. Kod Obame i Trudeaua cijenim to što i sam dijelim njihove vrijednosti.

Političari koje ne volim/ne cijenim: Razočaran sam u vladanje i ponašanje Recepa Tayyipa Erdogana. U prvom dijelu svog mandata je napravio fantastične stvari za Tursku, ali je sada napravio dosta toga što nije dobro. Također ne volim političare kao što su Bashar al Assad ili Aleksandar Lukašenko.

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo

Omiljeni političari: Slab sam prema onima koji vole BiH i koji pomažu našu zemlju. Stipe Mesić je jedan od takvih ljudi. Cijenim Kiru Gligorova zbog njegovog učešća u historijskim činjenicama. Tu su još Recep Tayyip Erdogan, kao osvjedočeni prijatelj BiH, ali i Angela Merkel.

Političar kojeg ne volim/ne cijenim: Generalno ne mrzim nikoga, ali postoje oni koji od politike prave cirkus. Jedan od njih je Vojislav Šešelj. Tako mislim zbog njegove ideologije ili planova koje je imao prema BiH. Nikoga ne mrzim, ali se gnušam kada vidim takve ljude na političkoj sceni.

Goran Kovačević, član Predsjedništva Demokratske fronte


Omiljeni političar: Samo ću navesti Vladimira Putina i nikoga više. To je čovjek koji je podigao svoju zemlju iz pepela, riješio se kriminala i postao je lider broj jedan u svijetu. Kako je to postao, ne bih da ulazim, ali da je to sada - jeste.

Političari koje ne volim/ne cijenim: Kolinda Grabar-Kitarović je persona non grata, barem što se tiče mene kao građanina BiH. Tu je i Aleksandar Vučić, ali nije u tolikoj mjeri kao predsjednica Hrvatske.

Mario Vukasović, zastupnik u Skupštini KS

Omiljeni političari: Dopada mi se Justin Trudeau, premijer Kanade. Ivica Račan je svojevremeno bio dobar političar. Trenutno u regionu ne vidim nekoga koga bih mogao smatrati nekim uzorom.

Političari koje ne volim/ne cijenim: Ne dopadaju mi se nastupi evropskih desničara kao što su Geert Wilders ili Marine le Pen. Njih jednostavno ne preferiram.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Omiljeni političar: Aleksandar Vučić. Mislim da pokušava da napravi stabilnost na Balkanu. Čini mi se da on to pokušava najviše i da je njemu ovdje najviše do toga stalo.

Političar kojeg ne volim/ne cijenim: To je Norbert Hofer, kandidat za predsjednika Austrije. Ne dopadaju mi se svi ti koji zagovaraju ekstremni nacionalizam.

Milica Marković, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH


Omiljeni političari: Moja omiljena političarka koju redovno pratim je Sanda Rašković-Ivić. Ona je donedavno bila predsjednica DS-a Srbije. Od muškaraca na prvom mjestu je Vladimir Putin.

Političar kojeg ne volim/ne cijenim: Ne dopada mi se Barack Obama i njegove postupke sam prezirala. To je političar kojeg sam posmatrala sa prezirom i nije mi se dopadala većina njegovih političkih postupaka.

Safet Mešanović, SDA zastupnik u Skupštini KS

Omiljeni političar: Definitivno Recep Tayyip Erdogan. Turska pod njegovim vodstvom konstantno ide prema naprijed. U međunarodnoj politici je važan faktor, kako Erdogan tako i Turska. Primili su toliko izbjeglica i to je jedan od argumenata. On je za mene ličnost decenije.

Političar kojeg ne volim/ne cijenim: Ne dopada mi se nijedan političar koji je odgovoran za odbijanje revizije presude protiv Srbije i Crne Gore za genocid i agresiju na BiH. Ta odluka je u najmanju ruku nelagodna. Omraženi su mi svi ti koji su učestvovali u donošenju takve odluke.

Konačni poredak:




Angela Merkel 3
Barack Obama 2
Recep Tayyip Erdogan 2
Justin Trudeau 2
Vladimir Putin 2
Wolfgang Schaeuble 1
Stipe Mesić 1
Kiro Gligorov 1
Ivica Račan 1
Aleksandar Vučić 1
Sanda Rašković-Ivić 1




Benjamin Netanyahu 1
Recep Tayyip Erdogan 1
Bashar al Assad 1
Aleksandar Lukašenko 1
Vojislav Šešelj 1
Kolinda Grabar-Kitarović 1
Aleksandar Vučić 1
Geert Wilders 1
Marine le Pen 1
Barack Obama 1
Norbert Hofer 1

Novinar: Haris Ahbabović

 
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.