17.4.2017. 18:23
8
Sarajevo ponovo "centar svemira", a u Čeliku tvrde da i ptice na grani znaju šta se dešava u Premijer ligi
FOTO: Source.ba / Arhiva
Iza nas je 4. kolo Lige za prvaka i Lige za opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Utrka oko novog prvaka nikada nije bila zanimljivija, pa su i dalje glavni konkurenti za naslov Zrinjski, Željezničar i Sarajevo.

Na Grbavici je odigran 110. po redu ligaški okršaj između Željezničara i Sarajeva, a nije teško pomisliti da se i ovaj vječiti derbi okončao bez golova. Gorčina u ustima je bila prisutna zbog toga što na prepunoj Grbavici nije bilo gostujućih navijača koji su zbog poznatih "nesporazuma" sa kartama na relaciji MUP KS - uprave klubova bojkotovali utakmicu.

Rezultati 4. kola (Liga za prvaka)

Željezničar - Sarajevo 0:0
Zrinjski - Radnik Bijeljina 2:0 (Filipović, Petrak)
Krupa - Sloboda 3:0 (Vukotić, Dujaković, Šamara)

1. Zrinjski 53
2. Željezničar 52
3. Sarajevo 49
4. Radnik Bijeljina 39
5. Sloboda 38
6. Krupa 36

Parovi narednog 5. kola (subota i nedjelja, 22. i 23. april)

Tušanj: Sloboda - Zrinjski (22.04.)
Koševo: Sarajevo - Krupa (23.04.)
Gradski stadion: Radnik Bijeljina - Željezničar (23.04.)

Što se tiče Lige za opstanak, veoma bitnu, ali i pomalo neočekivanu pobjedu osiguralo je Metalleghe, koje je sa 0:1 slavilo na Pecari protiv Širokog Brijega. Čelik je kao gost slavio na Otoci i tako gurnuo Olimpic u Prvu ligu FBiH, dok je kakanjska Mladost deklasirala Vitez i tako im donijela nove brige.

Rezultati 4. kola (Liga za opstanak)

Olimpic - Čelik 0:1 (Brković)
Mladost DK - Vitez 4:1 (Ramović, Husić, Šišić, Brkić / Kapetan)
Široki Brijeg - Metalleghe 0:1 (Aletić)

1. Široki Brijeg 35
2. Mladost DK 31
3. Metalleghe 26
4. Vitez 25
5. Čelik 21
6. Olimpic 15

Parovi narednog 5. kola (subota, 22. april)

Bilino polje: Čelik - Široki Brijeg
Gradski stadion Banja Luka: Metalleghe - Mladost DK
Gradski stadion: Vitez - Olimpic


Idealnih 11 (4. kolo) Source.ba portala

Zeničani tvrde da je u Širokom Brijegu nešto čudno


Upravo je utakmica na Pecari bila predmet brojnih rasprava, a posebno su se oglašavali simpatizeri NK Čelik koji su tvrdili da nešto nije uredu sa tim susretom. Najglasniji je bio gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, koji je poslao otvoreno pismo čelnicima NSBiH. 

"Pitam se, da li su vam, kao i nekim mojim sugrađanima, važniji kladioničari i njihovi novci ili vam je zaista stalo do ozdravljenja i unaprijeđenja bh. nogometa? Jeste li zbog sitnih interesa i jedne propale i gubitničke politike, spremni žrtvovati klub sa bogatom historijom iza kojeg stoji armija navijača širom svijeta. Zenica i Bilino polje su sinonimi za nogometnu/fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine koju na našu žalost, još uvijek ne žele prihvatiti u nekim dijelovima naše države"
, dio je pisma Kasumovića koje je stiglo na adresu NSBiH.

"Nedopustivo je da vi ne činite ništa po pitanju zaštite regularnosti takmičenja u BHT Premijer ligi BiH u kojoj se, to i ptice na grani znaju, dešavaju čudni rezultati. Posebno su impresivne pobjede ekipe koja se bori za opstanak, na gostovanjima kod vjerovatnih prvaka ili osvjača Kupa", dodaje gradonačelnik Zenice.

Posjeta i više nego očajna, ako zanemarimo Grbavicu


Svega 16.600 gledatelja pratilo je prethodnih šest utakmica tokom vikenda, a čak 13.500 bilo je prisutno na Grbavici na vječitom derbiju. Dakle, na ostalih pet utakmica bilo je prisutno svega 3.100 ljudi, što je u prosjeku 620 gledalaca po utakmici, što je zaista komična brojka. Prosjek je itekako popravila posjeta na Grbavici, pa je u prosjeku 4. kolo pratilo 2.766 navijača.

Golgeteri i nisu baš bili raspoloženi. Palo je svega 12 golova na šest mečeva, što su dva gola po utakmici, a ako izuzmemo utakmicu Mladost - Vitez, učinkovitost napadača je očajna. 

Ivan Ledrić, sa 17 golova, i dalje je prvi na listi strijelaca, dok se na drugoj poziciji nalazi Sulejman Krpić sa 11 golova (on je u januaru napustio Slobodu i potpisao za švedski AIK). Marko Obradović ima deset golova, a po gol manje su zabili Elvir Koljić, Mersudin Ahmetović, Jasmin Mešanović, Goran Brkić, Wagner Santos Lago, Luka Menalo i Nemanja Bilbija.

U srijedu se igraju revanš utakmice polufinala Kupa BiH. Mladost će u Doboju kod Kaknja dočekati Sarajevo (prva utakmica 1:1), dok će Željezničar na Grbavici ugostiti Široki Brijeg (Široki u prvoj utakmici pobijedio sa 1:0).

Kakanj: Mladost DK - Sarajevo (16:30)
Sarajevo: Željezničar - Široki Brijeg (18:00, Hayat TV)

Ne zna se ko pije, a ko plaća

Kada je u pitanju Prva liga FBiH, tamo se više ne ni ni ko pije - ni ko plaća, s obzirom da se očito više ekipa bori za ulazak u Premijer ligu. Travnik i visočka Bosna imaju po 39 poena, dok bod manje ima GOŠK iz Gabele. U igri za ulazak u Premijer ligu su još Rudar Kakanj i Sloga iz Siminog Hana, koja se neočekivano probila u sami vrh tabele.

Bitnije utakmice narednog kola Prve lige FBiH:

Velež - Sloga Simin Han
Bratstvo Gračanica - Bosna Visoko
Rudar Kakanj - Čapljina
Travnik - GOŠK

Novinar: Haris Ahbabović


8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.