24.4.2017. 11:57
5
Ako bude kao sa Tušem, bit će 20 puta gore: BiH je kao zlatna koka za Agrokor, ne bi bilo otpušteno oko 10.000 ljudi
FOTO: Dnevni Avaz
Nedavno se u pojedinim bh. medijima pojavila informacija kako bi slovenački Mercator mogao preuzeti Konzum, koji je dio grupacije Agrokor.

Zbog općepoznatih problema u kojima se našao Agrokor, s obzirom na milionska dugovanja prema dobavljačima, pojavila se informacija upravo o povratku Mercatora na tlo Bosne i Hercegovine.

Danas smo pokušali dobiti potvrdu ove informacije iz Agrokor grupacije, pa smo zvali predstavništvo ove kompanije u Hrvatskoj. Tamo nam je rečeno da gospođa Anja Linić-Sikavica, koja je zadužena za odnose sa javnošću, trenutno nije u kompaniji, te da će nam se javiti naknadno. Do objavljivanja ovog članka niko nam se nije javio iz Agrokora.

Pozvali smo i predstavništvo Konzuma u BiH, ali u nekoliko navrata uopće nisu odgovarali na naše telefonske pozive. Poslali smo i službeni mail, sa upitom, ali odgovore do objavljivanja ovog članka nismo dobili. U slučaju da iste dobijemo nešto kasnije, objavit ćemo ih na Source.ba portalu naknadno.

Za Source.ba portal danas je govorio ekonomski analitičar Admir Čavalić, koji se osvrnuo na trenutnu situaciju oko Agrokora, Konzuma, kao i informaciju oko povratka Mercatora na tlo BiH.

"Kada govorimo o Mercatoru, već ranije od nastanka krize sa Agrokorom, Slovenija je najavila intervenisanje jer Mercator predstavlja strateško preduzeće za Sloveniju u kontekstu broja zaposlenih Slovenaca u samom preduzeću. To je poduzeće preveliko da bi propalo, pa će Slovenija u svakom slučaju pokušati da sačuva Mercator, te će Mercator imati potencijal da preuzme Konzum. Ipak, još uvijek se ne zna da li će do toga doći. Kriza se za sada drži u okvirima Hrvatske, kada je u pitanju Agrokor. Hrvatski dobavljači imaju strašne probleme, nedavno ste imali slučaj sa najvećim proizvođačem jaja u Hrvatskoj. U BiH nema nekih većih problema, kada govorimo o izmirenju potraživanja prema državi i dobavljačima. S tim za sada nema kašnjenja, pa smo izbjegli taj prvi val krize, koji jeste mogao da ugrozi našu privredu", rekao je Čavalić za Source.ba portal.

"Konzum za sebe veže veliki broj drugih kompanija. Nije problem u samim radnicima koji bi bili otpušteni, nego je problem što to nehotice vuče čitavu privredu u ponor. Ta preduzeća su krucijalna kada je u pitanju gotovo cijeli Balkan", poručuje naš sagovornik.



Čavalića smo upitali šta bi se dogodilo u BiH ako bismo sa Agrokorom imali istu situaciju kao sa slovenačkim Tušem od prije nekoliko godina.

"Ako bi se teorijski dogodilo nešto slično sa Agrokorom kao što se dogodilo sa slovenačkim Tušem, to bi bilo od 10 do 20 puta jačeg intenziteta, jer je Tuš imao manje učešće u bh. ekonomiji. Čisto sumnjam da će se isto dogoditi sa Agrokorom. Ono što nas može brinuti je eventualno izvlačenje svježeg novca prema Hrvatskoj, kako bi se nadoknadilo poslovanje u susjednoj Hrvatskoj", rekao je sagovornik Source.ba portala.



Ipak, prema riječima našeg sagovornika, nema potrebe za posebnom brigom, jer firme na tlu BiH posluju dobro, bez obzira na stanje u susjednoj Hrvatskoj.

"Nevjerovatno je da bi došlo do apsolutnog bankrota Agrokor grupacije. Imate niz preduzeća iz te grupacije koja su profitabilna i koja su zlatne koke, a imate niz preduzeća koji su isto tako gubitaši. Ono što je dobro, u BiH su te zlatne koke. Kompanije u BiH odlično posluju, tako da ako bi Agrokor propao, od 5.000 do 10.000 radnika ne bi bilo otpušteno, možda bi nešto bilo tehnološki višak. Ne bi došlo do eventualne kupovine tih kompanija od strane nekih drugih kompanija. Apsolutno sam ubijeđen da neće doći do najgoreg scenarija. Čak ako i ode Agrokor u stečaj, ne vjerujem da će domaće kompanije patiti, jer su to profitabilne kompanije i nisu gubitaši kao neke u susjednoj Hrvatskoj. Prenos vlasništva ne znači gubitak radnih mjesta, a ovo su svakako privatne kompanije", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal ekonomski analitičar, Admir Čavalić.

Novinar: Haris Ahbabović

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.