11.5.2017. 13:30
0
Balja i Hasan čekaju Pjanića da uđe u klub, a Juventus muče stari duhovi i Peđa Mijatović
Juventus i Real Madrid su dvije ekipe koje će 3. juna ove godine na Millennium stadionu u Cardiffu igrati finale 62. izdanja Lige evropskih šampiona.

Juventus i Real Madrid su imali lake zadaće u polufinalu Lige prvaka. Stara torinska dama je sa ukupnih 4:1 izbacila Monaco, dok je Real Madrid sa ukupnih 4:2 bio bolji od gradskog rivala, Atletico Madrida. Porazi od Reala Jorgandžijama sada postaju ozbiljan kompleks, s obzirom da je ovo četvrta zaredom sezona kada Real Madrid u Ligi prvaka izbacuje upravo Atletico.

Real Madridu će ovo biti čak treće finale u posljednje četiri godine, dok je Juve svoje posljednje finale igrao u Berlinu 2015. godine. U posljednje četiri godine, barem jedna od ove dvije ekipe je igrala finale Lige šampiona.

Kraljevi rekorderi, Juventus ekipa sa najviše poraza u finalima

Real Madrid je apsolutni rekorder kada su u pitanju trofeji u Ligi prvaka. Kraljevi imaju 11 titula, te sada imaju šansu da naprave ono što do sada niko u Ligi prvaka (kako nosi to ime) nije napravio, a to je da odbrani titulu pobjednika Lige šampiona. Juventus je u svojoj historiji osvojio dvije titule, ali je posljednja osvojena prije 21 godinu u finalu protiv Ajaxa. Stara dama je ekipa koja je do sada izgubila najviše finala Lige prvaka. Juventus je do sada igrao osam finala, ali je uspio da izgubi čak njih šest. Real Madrid je od 14 finala koja je igrao do sada izgubio samo tri utakmice.

Ove ekipe su igrale zajedničko finale u Amsterdamu 1998. godine, a tada je Real Madrid, golom Predraga Mijatovića, prekinuo post dug 32 godine i okitio se titulom šampiona Evrope. Zanimljivo je samo pogledati kakva su imena tada bila u rosterima Real Madrida i Juventusa. 

Za Staru damu su nastupali Peruzzi, Torricelli, Iuliano, Montero, Di Livio, Deschamps, Pessotto, Davids, Zidane, Inzaghi i Del Pierro, dok su na klupi Lippijevog tima bili Rampulla, Teixeira, Birindelli, Conte, Tacchinardi, Amoruso i Fonseca.



Za Real Madrid su u finalu iz 1998. godine nastupali Illgner, Panucci, Sanchis, Hierro, Carlos, Redondo, Karambeu, Seedorf, Raul, Morientes i Mijatović, dok su na klupi bili Canizares, Sanz, Amavisca, Jaime, Sanchez, Savio i Šuker. Trener je bio Nijemac Jupp Heynckes.

Devetnaest godina kasnije Stara dama i Kraljevi će se ponovo sudariti u finalu, a ujedno radi se o ekipama koje su do sada pokazale najviše. Juve je, kada je u pitanju knock out faza, na putu do finala izbacio Porto, Barcelonu i Monaco, dok je Real Madrid na putu do finala bio bolji od Napolija, Bayerna i Atletico Madrida.

Inače, kapacitet Millennium stadiona u Cardiffu je 66.000 mjesta, a za neutralnu publiku će biti raspoređeno 41.500 ulaznica. Klubovi će dobiti po 5.500 ulaznica kako bi ih prodali svojim navijačima. Najjeftinija ulaznica će koštati 70 eura, dok će najskuplja ulaznica za finale koštati 465 eura. Ipak, predviđa se da će karte na crnom tržištu ići i do nekoliko hiljada eura.



Real Madrid nema pobjedu protiv Juventusa u posljednje tri utakmice, a Kraljevi su zadnji put slavili u sezoni 2013/14., kada su pobijedili sa 2:1. Kada su u pitanju utakmice Lige prvaka, obje ekipe imaju po osam pobjeda, dok su dvije utakmice okončane bez pobjednika. Juventus je postigao 21 gol, dok je Real Madrid postigao tri gola manje. Nije bilo visokih pobjeda u duelima ovih ekipa, pa su najveće pobjede po dva gola razlike.

Cristiano Ronaldo će imati priliku da u posljednjoj utakmici postigne dva gola i tako završi kao prvi strijelac Lige prvaka za ovu sezonu. Trenutno je prvi golgeter Lionel Messi koji je zabio 11 golova, dok Portugalac ima gol manje. Ronaldo je zabio čak osam golova u tri utakmice četvrtfinala i polufinala (pet Bayernu i tri Atleticu), što ruši sve teorije o tome da Cristiano Ronaldo nije igrač za velike utakmice. Najbolji golgeter Juventusa u Ligi prvaka je Gonzalo Higuain, nekadašnji napadač Reala, koji na svom kontu ima pet golova.

Sastavi koji se očekuju u finalu

Juventus (Massimilliano Allegri): Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Khedira, Sandro, Alves, Pjanić, Dybala, Mandžukić i Higuain.

Real Madrid (Zinedine Zidane): Navas, Danilo, Ramos, Varane, Marcelo, Casemiro, Modrić, Kroos, Ronaldo, Bale i Benzema.



Golman Juventusa, Gianluigi Buffon, je do sada u dresu Stare dame izgubio dva finala Lige prvaka. Prvo je izgubio 2003. godine na Old Traffordu kada je Milan slavio nakon penala protiv Juventusa, dok je drugo izgubio u Berlinu prije dvije godine od Barcelone. Bit će ovo vjerovatno i posljednja šansa za velikog Buffona da osvoji jedini trofej koji mu nedostaje u njegovoj bogatoj igračkoj karijeri.

S druge strane, Gareth Bale će biti spreman za finale, ali je pitanje da li će se Zidane odlučiti za njega ili za Isca koji u posljednje vrijeme igra sjajnu i sa njim Real djeluje mnogo sigurnije. S obzirom na trojicu stamenih igrača u odbrani Juventusa, vjerovatnije je da će brži Bale biti dio finala, posebno kada uzmemo da igra na "domaćem travnjaku" u Cardiffu.

Finale Lige šampiona na rasporedu je 3. juna ove godine na Millennium stadionu u Cardiffu (Vels) sa početkom od 20:45 sati.

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.