25.5.2017. 17:34
1
"Zbog mene su cijeli zatvor skinuli do gole kože. Rekao sam čuvaru: 'Ja sam tu mjesec, a ti ćeš do kraja života biti u zatvoru'"
FOTO: Source.ba
Jedan od najboljih fudbalera svih vremena i aktuelni član Barcelone, Argentinac Lionel Messi, osuđen je na 21 mjesec zatvora zbog utaje poreza. Naime, Vrhovni sud Španije potvrdio je odluku Suda u Barceloni da se Messi kazni 21 mjesecom zatvora zbog utaje poreza.

On se, zajedno sa svojim ocem Jorgeom, tereti da je utajio preko četiri miliona eura poreza tokom marketinških aktivnosti u periodu od 2007. do 2009. godine. S obzirom da španski zakon kaže da onaj ko nema ranijih prekršaja dobije kaznu manju od dvije godine ne mora u zatvor, tako će i Lionel Messi izbjeći zatvor, pa će samo morati da plati novčanu kaznu.

Kada je u pitanju balkanska estrada i krug poznatih osoba, brojni muzičari, pjevači i sportisti su imali problema sa zakonom kroz prošlost. Rijetki su slučajevi kada su poznate osobe u BiH imale većih problema sa zakonom. Kada su u pitanju fudbaleri sa Balkana, španski mediji su nedavno pisali da je fudbaler Real Madrida i član reprezentacije Hrvatske, Luka Modrić, dio istrage zbog koje se sumnja na utaju poreza nekoliko fudbalera Reala među kojima je navodno i Modrić.

Aca Lukas i Ceca uhapšeni u sklopu akcije "Sablja"

Srbijanski folk pjevač Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, uhapšen je prije 14 godina u akciji "Sablja" i osuđen je na četiri mjeseca zatvora zbog neovlaštenog posjedovanja pištolja.

"Pištolj mi je bio u spavaćoj sobi, u ženinoj tašni. Kad je policija došla i pitala me da li u stanu imam nešto od oružja, odmah sam ga izvadio i predao im. Napravili su zapisnik i odveli me u Centralni zatvor. Doveli su me u zatvor oko pola četiri ujutro. Niko od zatvorenika to nije znao. Kada sam ušao u ćeliju, gledao sam gdje ima slobodan krevet da legnem. Pošto sam bio umoran, zaspao sam. Budim se ujutru i čujem: 'Jeste, nije, ma jeste, ma nije'. Pomislim, šta je sad? Kad ono četiri glave gledaju u mene. Pokušavaju da provale da li je to Aca Lukas. To mi je bilo simpatično i odmah sam im rekao da sam to ja. Bilo im je nepojmljivo da se probude u zatvoru pored Ace Lukasa", rekao je svojevremeno za beogradske medije Aca Lukas o hapšenju i boravku u zatvoru.

"Zbog mene su nas sve jednog dana izveli napolje. Poredali su nas u hodnik i skinuli do gole kože. Ispreturali su nam stvari zbog toga što sam urlao. Stajali smo goli napolju i sedam policajaca je došlo ispred mene i obratilo mi se: 'I šta ćemo sad? A, Lukas, pričaj! Malo si gore, malo si dole'. Odgovorio sam jednom: 'Ja sam tu mjesec, dva, tri, a ti si cijeli život, ti iz zatvora izaći nećeš'"
, rekao je Aca Lukas za srbijanske medije.

U sklopu iste akcije je uhapšena i Svetlana Ceca Ražnjatović, poznata srbijanska folk pjevačica i supruga ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana. Ona je također nekoliko mjeseci provela iza rešetaka. Jedna od optužbi je bila da je imala kontakt sa članovima tzv. Zemunskog klana. Druga optužba je bio neprijavljeni arsenal naoružanja, kao i sumnjive transakcije oko preprodaje FK Obilić.

"Pjevala sam vikendom u zatvoru. Tamo je kao da ste živi sahranjeni u grobu, a grlo me je služilo nevjerovatno. Pošto smo tamo svi nesretni pjevala sam 'Zajdi, zajdi', 'Idi dok si mlad', a kad završim pjesmu čuli su se samo jecaji ljudi. Sjećam se da nikada nisam vidjela onolike bubašvabe. Uslovi života u toj rupi bili su pakleni", rekla je folk pjevačica Ceca o svom boravku u zatvoru.

Džej bio u zatvoru u Švedskoj, Sinan Sakić hapšen zbog droge

Zbog prekomjerne količine alkohola u krvi i vožnje u pijanom stanju iza rešetaka se našao i folk pjevač, Džej Ramadanovski. Džej je uhapšen u Švedskoj, pa su mu i sami uslovi u tamošnjem zatvoru bili mnogo bolji nego na Balkanu.

"Proveo sam šest i po godina u domu, pa mi nije bilo teško da se priviknem na skandinavske uslove. U zatvoru smo imali teretanu, saunu, đakuzi i solarijum, pa se nekako i moglo živjeti", rekao je Džej nekoliko godina kasnije.

Sinan Sakić, još jedan folk pjevač iz Srbije, je uhapšen za Novu 2004. godinu i tom prilikom mu je zabranjen ulaz u Švicarsku narednih pet godina. Proveo je tri dana u ćeliji bez prava na advokata i telefonski poziv. On je uhapšen jer je u tu zemlju pokušao da unese oko 10 grama kokaina. Inače, nedavno je uhapšen i na graničnom prijelazu Trbušnica, na granici Srbije i BiH, kada je utvrđeno da je u donjem vešu krio 2,3 grama kokaina.

"Spržili su mi karticu iz mobilnog, oduzeli 3.700 franaka i dodijelili nekog Albanca za prevodioca, iako čovjek nije znao ni riječi srpskog jezika. Strpali su me u zatvor zbog obične gluposti, zbog toga što nisam imao radnu dozvolu", rekao je kasnije po izlasku iz zatvora Sinan Sakić.

Goga vozila ukradeni automobil, Željko Samardžić hapšen u SAD-u


Legenda pop-rock scene Balkana, Zdravko Čolić, tokom osamdesetih godina prošlog vijeka je uhapšen na aerodromu u Ohridu jer su mu u džepu pronađene devize. Bora Đorđević, frontmen grupe Riblja čorba, je bio sedam dana u istražnom zatvoru kao srednjoškolac, jer je sa društvom upadao u bogataške stanove i krao, a od novca je kupovao muzičke instrumente.

Srbijanska folk pjevačica, Goga Sekulić, uhapšena je u Hrvatskoj prije 12 godina jer je vozila ukradeni Audi. Naime, ona je pokušavala da u ukradenom Audiju A4 Quatro pređe hrvatsku granicu kod Tovarnika. Zadržana je u zatvoru 24 sata, a nakon toga je puštena kući.

Željko Samardžić je također uhapšen, a njega je uhapsila policija u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Uhvate te za vrat, okrenu glavnu glavu prema zidu, pretresaju nas. Zaista ponižavajuće. Kao da smo kriminalci. Stavili su nam lisice, izvadili pertle", ispričao je Samardžić nakon hapšenja u SAD-u.

Pjevač Boban Rajović je u jednoj emisiji priznao kako je ne jednom, već dva puta boravio u zatvoru u inostranstvu. Rajović je rekao kako je kao mlađi volio da se svađa sa policijom, a pogotovo ukoliko napravi saobraćajni prekršaj za koji smatra da nije postojao. Rekao je kako mu boravak u takvim zatvorima nije teško padao, jer se radilo o zatvorima modernog tipa.

Danijela Vranić, Dunja Ilić, Ana Nikolić i problemi sa alkoholom

Pevačica Danijela Vranić postigla je sporazum sa Tužilaštvom u Beogradu i priznala da je pijana napala policajca, za šta je osuđena na šest mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Danijela Vranić je priznala da je 18. septembra 2011. godine kod hotela 'Balkan' pijana napala i vrijeđala policajce koji su je zaustavili poslije prave filmske potjere po gradu zbog niza saobraćajnih prekršaja. Utvrđeno je da je u krvi imala 1,84 promila alkohola.

Manekenka iz Srbije, Sandra Obradović, provela je 12 sati u policijskoj stanici na Novom Beogradu. Ona je u tri sata ujutro nakon noćnog provoda privedena zbog vožnje u pijanom stanju. Ustanovljeno je da je imala 1,26 promila alkohola u krvi. Odmah je upućena na triježnjenje.

Pjevačica Dunja Ilić je početkom oktobra 2013. godine 24 sata zadržana u policijskoj stanici jer je izazvala saobraćajnu nesreću. Ona je vozila sa više od 2,20 promila alkohola u krvi i tom prilikom se zabila u parkirano vozilo. 

Pjevačica Ana Nikolić je prije nekoliko godina provela noć u policijskoj stanici u Rakovici, gdje je imala sukob s policijom. Kada su je zaustavili, pjevačica je jedva gledala na oči i izmjereno joj je 2,03 promila alkohola u krvi, nakon čega je sa bratom zadržana na triježnjenju. 

Novinar: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.